H αυτοβιογραφία του Γούντι Άλεν βρίσκεται στα βιβλιοπωλεία

Published: 24 Mar 2020, 11:48
Συντάκτης:

Και ενώ έγινε όλο αυτό το θέμα με το κατά πόσο πρέπει ή όχι να εκδοθεί η αυτοβιογραφία του Woody Allen με τον τίτλο «Apropos of Nothing» λόγω της επαναφοράς της ιστορίας με την κόρη της Mia Farrow, Dylan, και την κατακραυγή τόσο από τον Ronan Farrow όσο και από κόσμο απέναντι στην Hachette Book Group για την έκδοση του βιβλίου, ξαφνικά σήμερα ανακοινώθηκε ότι είναι έτοιμο προς έκδοση στην Αμερική από άλλο εκδοτικό οίκο, τον Arcade Publishing.

<a href="/en/afieromata/afieroma-i-eyropi-mesa-apo-tin-matia-toy-goynti-alen/68782">Aφιέρωμα: Η Ευρώπη μέσα από την ματιά του Γούντι Άλεν</a>ΣΧΕΤΙΚΑAφιέρωμα: Η Ευρώπη μέσα από την ματιά του Γούντι Άλεν

Μετά την απομάκρυνση της Hachette από την έκδοση του βιβλίου τα δικαιώματα επέστρεψαν στον Allen και έτσι το βιβλίο θα έχει μια άλλη στέγη, την ίδια που έχει εκδώσει και βιβλία για τον σκηνοθέτη που θαυμάζει όσο κανέναν άλλον, τον Ingmar Bergman. Στην Ευρώπη, όπως στην Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία είχε ήδη ανακοινωθεί πως θα εκδοθεί ούτως ή άλλως μέσα στον επόμενο μήνα, αλλά ευτυχώς θα εκδοθεί και στα αγγλικά με την κυκλοφορία του προς το παρόν να αφορά μόνο την Αμερική, για κάποιον που θέλει να το παραγγείλει ηλεκτρονικά και θα διαπιστώσει ότι δεν μπορεί καθώς δεν έχει ανοίξει ακόμα για την Ευρώπη.

Η ιδέα της αυτοβιογραφίας του σπουδαίου δημιουργού κυκλοφορούσε εδώ και χρόνια και ήρθε η ώρα εν μέσω πανδημίας να γίνει πράξη. Στο βιβλίο θα μιλάει για το ξεκίνημα του, για την καριέρα του, για την ενασχόληση με σινεμά, θέατρο και τηλεόραση, την stand-up comedy από την οποία άλλωστε ξεκίνησε αλλά και για την προσωπική του ζωή μέσα από την δική του ματιά που για καλή τύχη της γενικότερης ιδέας περί ελευθερίας λόγου θα διαβάσουμε και εμείς.

Θυμόμαστε πρόσφατα τον Stephen King και έπειτα πολλούς συγγραφείς να σχολιάζουν αρνητικά την λογοκρισία που επιβάλλεται από εκδοτικούς οίκους και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων μιλάει και για την σύζυγό του, την Soon-Yi, όπου στο ερώτημα αν μετανιώνει και αν γυρνούσε ο χρόνος θα συμπεριφερόταν διαφορετικά και δεν θα παντρευόταν την νεαρή γυναίκα απάντησε «Πάντα απαντώ, θα το έκανα κατ’ευθείαν». Σχετικά με το φλέγον θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης του ανήλικου τότε παιδιού, της Dylan, σχολιάζει «Ποτέ δεν άπλωσα χέρι, ποτέ δεν έκανα κάτι που θα μπορούσε να παρερμηνευτεί ότι την παρενοχλώ. Ήταν εξ ολοκλήρου μια κατασκευή από την αρχή μέχρι το τέλος». Να θυμίσουμε ότι την δεκαετία του 1990 είχε γίνει δίκη όπου δεν είχε αποδειχθεί κάτι από όσα κατηγορείται.

Παράλληλα σχολιάζει φυσικά το ότι έχει γίνει ένας παρίας στην Αμερική με την δυσκολία που αντιμετωπίζει στην χρηματοδότηση ταινιών ή την πρόσφατη διαμάχη με  την Amazon. Αυτό κάνει τον σκηνοθέτη, σεναριογράφο και ηθοποιό να νιώθει εγγύτερα με μορφές όπως ο D.H. Lawrence ή ο James Joyce που εκτιμήθηκαν περισσότερο στο εξωτερικό αντί στην χώρα τους. Είναι γνωστή η αγάπη της Ευρώπης στον Αμερικανό σκηνοθέτη. «Δεν μπορώ να αρνηθώ ότι παίζει στις ποιητικές μου φαντασιώσεις να είμαι καλλιτέχνης του οποίου το έργο δεν βλέπεται στην χώρα του και αναγκάζεται λόγω της αδικίας να έχει το  κοινό του στο εξωτερικό» γράφει ο Allen και συμπληρώνει «Ο Henry Miller μου έρχεται στο μυαλό. Ο D.H. Lawrence, ο James Joyce. Βλέπω τον εαυτό μου να στέκεται μεταξύ τους προκλητικά. Είναι εκείνο το σημείο που η σύζυγός μου με ξυπνάει και μου λέει “ροχαλίζεις”».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos