ΣΕΙΡΕΣ

"Gaslit": Στην αθέατη πλευρά του Watergate

Published: 14 May 2022, 17:47
Συντάκτης:

Σύνοψη: Οι άγνωστες ιστορίες και τα ξεχασμένα πρόσωπα του σκανδάλου Watergate ζωντανεύουν, με επίκεντρο την Μάρθα Μίτσελ (Τζούλια Ρόμπερτς), την πρώτη καταγγέλουσα του σκανδάλου που κανείς τότε δεν πίστεψε.

<a href="/en/nea/am-i-being-unreasonable-odyniro-kai-geloio-tis-anthropinis-yparxis/69760">"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Am I Being Unreasonable?": Το οδυνηρό και το γελοίο της ανθρώπινης ύπαρξης

Γνώμη: Το σκάνδαλο Watergate συντάραξε την Αμερική της δεκαετίας του ‘70 και από τότε αποτελεί υλικό για κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές που επιχειρούν να φωτίσουν το σχέδιο υποκλοπών που οδήγησε στην παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον. Από το αξιομνημόνευτο πολιτικό θρίλερ “All the President’s Men” (1976) του Άλαν Τζ. Πάκουλα μέχρι και το ευφάνταστο, κωμικών αποχρώσεων “Dick” (1999), η υπόθεση αυτή έχει προσεγγιστεί με διάφορους τρόπους από σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Οι συνήθεις όμως πρωταγωνιστές είναι είτε οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν τη συνωμοσία είτε ο ίδιος ο Νίξον, μια φιγούρα που ήταν από μόνη της κινηματογραφική.

Ο Ρόμπι Πίκερινγκ, δημιουργός της νέας μίνι τηλεοπτικής σειράς “Gaslit” και πρώην σεναριογράφος των “Mr Robot” και “Search Party”, επιχειρεί τώρα να στρέψει το βλέμμα στα αθέατα πρόσωπα που έπαιξαν τον ρόλο τους στο πιο πολύκροτο πολιτικό σκάνδαλο των ΗΠΑ, αλλά ξεχάστηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Και μιας και ζούμε, επιτέλους, στην εποχή της αφήγησης ιστοριών γυναικείας ενδυνάμωσης και χειραφέτησης, επιλέγει να διηγηθεί την ιστορία της Μάρθα Μίτσελ, της συζύγου του Τζον Μίτσελ, Γενικού Εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Ρίτσαρντ Νίξον. Η Μάρθα ήταν μια κοσμική φιγούρα της εποχής, η οποία ήταν γνωστή για τις απόψεις της και την προθυμία της να τις μοιραστεί με τον Τύπο. Όταν όμως αποφάσισε να μιλήσει δημόσια για την εμπλοκή του Νίξον στο Watergate, η τάση της να μην κρατάει το στόμα της κλειστό είχε συνέπειες για την ίδια και την οικογένειά της.

Βασισμένο στο βραβευμένο podcast “Slow Burn”, ο Πίκερινγκ στήνει ένα πολιτικό θρίλερ με έντονο το κωμικό στοιχείο, το οποίο διαθέτει ένα από τα εντυπωσιακότερα καστ που μπορείς να πετύχεις αυτή τη στιγμή στην TV. Η Τζούλια Ρόμπερτς στον ρόλο της Μίτσελ και ο Σον Πεν, αγνώριστος στον ρόλο του Τζον Μίτσελ, κάνουν επίδειξη υποκριτικών δυνάμεων και πλαισιώνονται από τον σταθερά εξαιρετικό Νταν Στίβενς (“Legion”), τον απολαυστικό Σέι Γουίγκαμ (“Perry Mason”) και τις εμφανίσεις των «παλαίμαχων» Τζον Κάρολ Λιντς (“American Horror Story”) και Πάτον Όσβαλντ (“Veronic Mars”), μεταξύ άλλων. Η ατμόσφαιρα και η αισθητική της σειράς είναι βουτηγμένες στη 70ίλα και στα 3 επεισόδια που έχουν προβληθεί μέχρι στιγμής η ισορροπία ανάμεσα στο χιούμορ και το δραματικό στοιχείο είναι επιτυχημένη.

Είναι φανερό ότι το “Gaslit” θέλει να αποδώσει όσο καλύτερα γίνεται την παράνοια που επικρατούσε στην αμερικανική κοινωνία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Νίξον και πώς αυτή έφτανε να επηρεάζει τη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής. Κι αυτό είναι μια φιλόδοξη επιδίωξη, η οποίο μπορεί, με σωστό χειρισμό, να δικαιώσει τον δημιουργό της. Μπορεί όμως το βάρος αυτής της φιλοδοξίας να προκαλέσει και την κατάρρευση του όλου εγχειρήματος.

Το αν η σειρά θα καταφέρει να ενώσει τα επιμέρους κομμάτια της και αποτίσει όντως έναν φόρο τιμής σε αυτούς που ξεχάστηκαν από την Ιστορία, θα φανεί όταν θα έχει πια ολοκληρωθεί. Μέχρι στιγμής, τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά, χωρίς να είναι συγκλονιστικά.

H σειρά στριμάρει στο Novacinema

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos