ΣΕΙΡΕΣ

"Devs" season 1: Υπνωτιστικό sci-fi διαμάντι

Published: 5 May 2020, 03:55
Συντάκτης:

Έξι χρόνια μετά το Ex Machina και 2 μετά το Annihilation, o Alex Garland επιστρέφει με το Devs και θέλει να αποδομήσει τον κόσμο όπως τον ξέρετε ή τουλάχιστον όπως τον σκέφτεστε.

<a href="/en/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Αυτή τη φορά, η φόρμα, είναι σειρά 8 επεισοδίων και μάλιστα η πρώτη του. Όχι τόσο γιατί είναι στη μόδα, όσο γιατί 8 πενηντάλεπτα επεισόδια δίνουν το χώρο που χρειάζεται για να αναπτυχθεί η ιστορία του Forest(Nick Offerman), με το υπνωτιστικό ρυθμό που έχει στο μυαλό του ο Garland.

Μήπως όμως η ιστορία είναι του Sergei(Karl Klusman); Ο νεαρός προγραμματιστής εργάζεται στην Amaya, την κολοσιαία τεχνολογική εταιρία του Forest μαζί με την κοπέλα του, τη Lily(Sonoya Mizuno) οπου η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναχθεί σε κβαντικό επίπεδο. Την προαγωγή του σε έναν κρυπτικό τομέα με το όνομα Devs, θα ακολουθήσει η εξαφάνισή του και τότε η Lily θα προσπαθήσει να καταλάβει τί του συνέβη και πόσο σχετίζεται η νέα του θέση.

Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς για το Devs χωρίς να κάνει spoiler όπως και είναι ίσως κρίσιμο να έχει διαβάσει κανείς όσο το δυνατό λιγότερα για την πλοκή της σειράς. Το Devs εξελίσσεται ώρα με τη ώρα σε κάτι πολύ παραπάνω από ένα δράμα εξαφάνισης. Ξεδιπλώνεται με ιδιαίτερο ρυθμό και θέτει βάσιμα φιλοσοφικά ερωτήματα καταλήγοντας να θέσει το τελικό: Υπάρχει ελεύθερη βούληση ή υπάρχουμε μέσα σε ένα ντετερμινιστικό σύστημα, οδηγούμενοι στο μέλλον σαν πάνω σε σταθερές γραμμές ενός τρένου;

Αν όλα είναι προκαθορισμένα πόσο ηθικά υπόλογος είναι ένας δολοφόνος; Δεν είναι το αναπόφευκτο μέλλον η τέλεια δικαιολογία;

Ο Forest δείχνει να πιστεύει τόσο πολύ στο ντετερμινισμό που απλά παρατηρεί τον κόσμο να συμβαίνει, έχοντας μια μονότονη προσέγγιση στα καλά και τα άσχημα.

Όμως ο Offerman σ’αυτό το ρόλο του τεχνολογικού μεσσία/ευαγγελιστή και στοργικού πατέρα, είναι συγκεντρωμένος και σταθερά καθηλωτικός. Θα βρείτε ότι είναι το ίδιο προστατευτικός απέναντι στην κόρη και οικογένεια του όσο και στην εταιρία του.

Σίγουρα το Devs δεν είναι για όλους. Αν δε θέλετε να βασανίσετε το κεφάλι σας με κβαντικές καταστάσεις και τις φανατικές ιδέες  ενός τεχνομεσία καλό θα είναι να το αποφύγετε καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να απογοητευτείτε.

Οι υπόλοιποι ίσως να βρείτε ένα κομμάτι ποίησης εκεί μέσα.

H σειρά πραγματοποιεί την πανελλαδική της πρεμιέρα στο Fox και προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.50.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
18 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos