Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Μια σκλάβα στο νότο των ΗΠΑ του 19ου αιώνα δραπετεύει από την απομονωμένη φυτεία της μόνο για να ανακαλύψει μια συγκλονιστική πραγματικότητα.

Άποψη: Η ιστορία της Mae Louise Miller (1943-2014), μιας σκλάβας της Λουιζιάνα που απελευθερώθηκε το 1961 ενέπνευσε το ντοκιμαντέρ The Untold Story: Slavery in the 20th Century και ελαφρώς την ταινία Alice.

Η Krystin Ver Linden στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Sundance, επέλεξε μια φιλόδοξη και πρωτότυπη ιστορία που είναι τρομακτικό το ότι ως ένα σημείο είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, θέτοντας το ζήτημα της δουλείας στις ΗΠΑ, το οποίο ναι μεν μπορεί να έρχεται πλέον ευθέως στην επιφάνεια και να μην κρύβεται από την επίσημη ιστορία και πολιτεία, αλλά δεν παύει να υπάρχουν και άλλες σκοτεινές πτυχές που δεν γνωρίζουμε ή απαρνιόμαστε.

Η Alice ξεκινάει από ένα δράμα εποχής τύπου Δώδεκα Χρόνια Σκλάβος για να καταλήξει ένα revenge film γυναικείας ενδυνάμωσης αλά Don’t Worry Darling, αν και τελικά ο τρόπος χειρισμού της ιστορίας περισσότερο θυμίζει τον Ταρζάν και την προσπάθειά του να ενταχθεί στον νέο, εκτός ζούγκλας, κόσμο.

Μια παλπ, ποπ αισθητική τύπου Ταραντίνο, σαν τον φόρο τιμής στο blaxploitation του Jackie Brown, ή μια καυστική και μοντέρνα κοινωνική προσέγγιση τύπου Σπάικ Λι να αναδείκνυε πολύ περισσότερο μια ιστορία που έχει πολύ ζουμί αλλά τελικά ξεροψήθηκε στον φούρνο και συρρικνώθηκε.

Η Αλίκη δεν είναι πλέον στην χώρα των θαυμάτων, αλλά ζει την δική της κόλαση από την οποία κατορθώνει να διαφύγει για να έρθει αντιμέτωπη με μια αλήθεια που ουδέποτε είχε φανταστεί, δείχνοντάς της πως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από όσο πίστευε.

Η σκλαβιά δίνει το πάτημα για να μετατραπεί σε μια ιστορία εκδίκησης, που όμως μοιάζει σαν η ίδια η ταινία να μην ξέρει τι ακριβώς είναι και να το αντιλαμβάνεται στο τελευταίο εικοσάλεπτο. Μέχρι τότε σαν ένα διαφορετικό Εκπαιδεύοντας την Ρίτα, η Αλίκη δεν μένει πια εδώ, μένει σε έναν άλλον κόσμο, πολύ διαφορετικό από εκείνον της φυτείας και προσπαθεί να προσαρμοστεί με την βοήθεια ενός τυχαίου ανθρώπου που γνωρίζει.

Η Keke Palmer-που γνωρίσαμε στο Nope-ενώ έχει τα φόντα να γίνει σκληροπυρηνική πρωταγωνίστρια μιας αιματοβαμμένης ιστορίας εκδίκησης και ανεξαρτησίας, να γίνει ένας θηλυκός Django τρόπον τινά, η σκηνοθεσία και το σενάριο συνεχώς την καθηλώνουν και την φρενάρουν παρόλη την ορμή της και το ταλέντο της. Ο Jonny Lee Miller είναι πειστικός και με βλέμμα σατανικό ως ο λευκός εκμεταλλευτής των μαύρων στην φυτεία παρότι δεν είναι ο Michael Fassbender από την ταινία του McQueen.

Παρόλη την καλή θέληση, η ίδια η ταινία χάνει πολλά από αυτά που θέλει να πει, σαν να τα πετάει και να μην αντιλαμβάνεται πώς μπορεί να τα εκμεταλλευτεί σωστά ώστε να βγει ένα πιο καθηλωτικό κινηματογραφικό αποτέλεσμα.

Πρώτη δημοσίευση: 11 Oct 2022, 15:13
Ενημέρωση: 11 Oct 2022, 15:13
Τίτλος:
Alice
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos ΜΟΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (DADDIO), από την Spentzos