The woman in the window

the woman in the window - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η Aννα Φοξ ζει μόνη της, κλεισμένη στο σπίτι της στη Νέα Υόρκη, καθώς πάσχει από αγοραφοβία και δεν τολμά να βγει έξω.

Ο κόσμος της ξεδιπλώνεται από τα παράθυρά της, παρακολουθεί τις στιγμές καθημερινότητας των γειτόνων της. Κάποια στιγμή μετακομίζε ακριβώς απέναντι η οικογένεια Ράσελ.

Όταν η Άννα θα δει κάτι που δεν έπρεπε να δει στο σπίτι τους, ο κόσμος της αρχίζει να καταρρέει και μυστικά αποκαλύπτονται.

Άποψη: Σίγουρα θα έχετε δει στο παρελθόν κάποια ταινία που δεν μπορούσατε με τίποτα να την πείτε κακή. Υψηλό production value, ο σκηνοθέτης γνωρίζει τι κάνει, το καστ ικανό, με πολλές καλές στιγμές, αλλά της έλειπε αυτό το κάτι (που θέλω) που θα την έκανε πολύ καλή, αξέχαστη και τελικά την καθιστά «έτσι κι έτσι».

Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το «The woman in the window» του Τζο Ράιτ.

Ένα ψυχολογικό θρίλερ που η κεντρική του ιδέα θυμίζει ξεκάθαρα το «Rear window» του Άλφρεντ Χίτσκοκ, επιρροές πάντως που η ταινία και προς τιμήν της δεν διστάζει να παραδεχθεί: ξεκινά με ένα καρέ από την ταινία του μετρ και κάποια στιγμή στη συνέχεια που η πρωταγωνίστρια βλέπει ασπρόμαυρες ταινίες τα βράδια, παρακολουθεί κάποια στιγμή και Χίτσκοκ.

Καλό θα είναι βέβαια οι όποιες συγκρίσεις να μην επιχειρηθούν και να κριθεί το «Woman in the window» αυτόνομο.

Ο Τζο Ράιτ διατηρεί έντονη την καλλιτεχνική του σκηνοθετική ματιά με την μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες που μάθαμε από τα «Pride & Prejudice» & «Atonement», κατασκευάζοντας ένα αμοσφαιρικό θρίλερ που θέλγει το μάτι και θυμίζει «κάτι από τα παλιά». Μια γοητευτική ταινία ιδιαίτερα φροντισμένη στο τεχνικο της κομμάτι λοιπόν, με μια αίσθηση απειλής να υποφόσκει συχνά πυκνά, δυστυχώς όμως να μην υποστηρίζεται από την σεναριακή διαμόρφωση ενός μυστηρίου που μάλλον έχουμε ξαναδεί τα whereabouts του.

Η απειλή πολύ σπάνια εξελίσσεται σε πραγματική αγωνία και ενώ η τεχνική κατασκευής του ατμοσφαιρικού μυστηρίου είναι σε αρκετές στιγμές ζηλευτή, η ταινία (και ο ίδιος ο Ράιτ) αποτυγχάνει να ενσωματώσει ουσιαστικά τους χαρακτήρες ως καθοριστικούς παράγοντες του, καθώς με εξαίρεση της απόλυτα πιστευτής στον ρόλο της Έιμι Άνταμς και της Τζουλιάν Μουρ, ενώ ο Γκάρι Όλντμαν (με τον οποίο ο Ράιτ συνεργάστηκε προ τριετίας στο οσκαρικό «Darkest Hour») παίζει με αυτοπεποίθηση τις μάλλον κακογραμμένες σκηνές του. Οι υπόλοιποι μοιάζουν εντελώς ρηχοί.

Ίσως θα έπρεπε το «Woman in the window» να ειδωθεί, όχι τόσο ως θρίλερ, αλλά ως μια παραβολή προς την κλειστοφοβία που έχει δημιουργήσει στους περισσότερους από εμάς το συνεχόμενο lockdown, την φοβία για την κοινωνική επαφή και συναναστροφή και την δυσκολία επανένταξης στην κανονικότητα.

Ίσως έτσι να λειτουργεί καλύτερα

Πρώτη δημοσίευση: 16 May 2021, 12:34
Ενημέρωση: 16 May 2021, 12:35
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The woman in the window
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos