Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Δύο δολοπλόκοι δαίμονες συνάπτουν συμφωνία με μια έφηβη που λατρεύει το πανκ ροκ με στόχο να φύγουν από τον Κάτω Κόσμο και να ζήσουν τα όνειρά τους στη Γη των Ζωντανών.

Άποψη: Ο Henry Selick εξέφρασε πρόσφατα ένα παράπονο: ότι όλοι όταν θυμούνται το The Nightmare Before Christmas (1993), σκέφτονται τον Tim Burton στον οποίον πιστώνουν την επιτυχία, ενώ μπορεί να ήταν δημιουργός (εκείνος φαντάστηκε τους χαρακτήρες) και παραγωγός, αλλά ο Selick το σκηνοθέτησε και μαζί με την ομάδα του έδωσε ζωή στους χαρακτήρες με την τεχνική του stop motion.

Έχουν περάσει σχεδόν τριάντα χρόνια από τότε -και δεκατρία από το τελευταίο του stop motion animation (Coraline)- και πλέον επιστρέφει στο Netflix με το Wendell and Wild, το οποίο δεν επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του.

Λείπει ο Burton και παράλληλα λείπει η οργιαστική φαντασία του, η παιδικότητα, η γνήσια αθωότητα και η νοσταλγία τα οποία έχουν αντικατασταθεί από ένα πιο ορθολογικό, πιο συγκρατημένο, λιγότερο αστείο και όχι τόσο πηγαία μαύρο, animation. Και το βασικότερο λείπουν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα το καταστήσουν διαχρονικό.

Μια ωραία ταινία, από τις καλές της φετινής χρονιάς που άγνωστο αν θα την θυμόμαστε του χρόνου αν θέλουμε να κάνουμε μια ανασκόπηση στις ταινίες του 2022. Εξαιρετική τεχνική αρτιότητα, ωραία αίσθηση απόκοσμου και πραγματικού, μεταφυσικού και γήινου, τρομακτικού και παιδικού, που απευθύνεται σε μια ευρεία γκάμα κοινού.

Σεναριακά ωστόσο είναι μια απλή ιστορία, όχι ιδιαίτερα πρωτότυπη, που συνυπάρχουν παιδιά και πνεύματα, γήινοι και απόκοσμα τέρατα που θέλουν να βρεθούν στην επιφάνεια, φέρνοντας μια αίσθηση Νύχτας των ζωντανών νεκρών και Coco.

Είναι ορατή η ταυτότητα του παραγωγού και συνσεναριογράφου Jordan Peele, που δίνει την φωνή του στον Wild μαζί με το έτερόν του ήμισυ στα σκετς, Keegan Michael Key ως Wendell (να θυμίσουμε ότι η καριέρα του Peele πριν γίνει ο σκηνοθέτης του Get Out ήταν με τον Key ως δίδυμο στο Key and Peele). Οι επιρροές του Peele από το Twilight Zone αλλά και οι αναφορές στο δικό του -άνισο- σινεμά είναι αρκετά έντονες, κάνοντας τον Selick να μοιάζει περισσότερο ως εκτελεστής των οραμάτων των παραγωγών Burton στην μια περίπτωση, Peele στην δεύτερη.

Οι φωνές των Key and Peele δίνουν πολλά μπόνους καθώς έχουν εξαιρετική χημεία μεταξύ τους και τρομερή εκφραστικότητα, ενώ γενικότερα οι χαρακτήρες ως μονάδες έχουν ενδιαφέροντα στοιχεία που υπερβαίνουν την τυποποίηση μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων που οφείλει να ακολουθεί συγκεκριμένους τύπους ανθρώπων.

Μια πιο σημερινή και πιο δυναμική ματιά σε μια ιστορία που γρήγορα πελαγώνει και από εκεί που ξεκινάει ως το φρέσκο αίμα που θα δώσει κάτι νέο, καταλήγει να αναμασά σεναριακές ευκολίες και γνώριμα σκηνοθετικά τερτίπια.

Πρώτη δημοσίευση: 6 Nov 2022, 15:30
Ενημέρωση: 6 Nov 2022, 15:30
Τίτλος:
Wendell & Wild
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos