Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Το ντοκιμαντέρ της Ursula Macfarlane για τη Hulu σε συνεργασία με το BBC, εξερευνά τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης έναντι του καταδικασμένου πλέον σε 23 χρόνια φυλάκισης για βιασμό και σεξουαλική παρενόχληση, παραγωγού του Χόλυγουντ, συνιδρυτή της Miramax, Harvey Weinstein.

Πρόκειται για το σκάνδαλο που ξέσπασε στην καρδιά της κινηματογραφικής βιομηχανίας και έριξε τη σκιά του στην πιο λαμπερή ίσως εκδοχή του αμερικανικού ονείρου, για να καταλήξει ορόσημο ενός ολόκληρου φεμινιστικού κινήματος, το οποίο όπως αποδεικνύεται και από τη σημερινή ελληνική πραγματικότητα συνεχίζει να εμπνέει γυναίκες και άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Άποψη: Η ταινία βασίζεται κυρίως σε προσωπικές μαρτυρίες των θυμάτων του Weinstein αλλά και ατόμων του προσωπικού του κύκλου – από τις οποίες όμως λείπουν τα πολύ μεγάλα ονόματα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση – χτίζοντας σταδιακά το προφίλ μιας τυπικής περσόνας του Χόλυγουντ, με γοητευτική προσωπικότητα και αναμφισβήτητο ταλέντο.  Έτσι η ταινία δεν του στερεί το θαυμασμό για τη δουλειά του θέτει, όμως ξεκάθαρα  τους όρους της σχέσης εξουσίας και υπεροχής που είχε απέναντι στα θύματα του, τα διλήμματα που έθετε και την αντιεπαγγελματική συμπεριφορά του, επιχειρώντας να εξερευνήσει έτσι τη λεπτή γραμμή ανάμεσα στο «κακό αφεντικό» και στον εγκληματία, αναγκάζοντας μας να διερωτηθούμε, πόσα μπορούμε τελικά να συγχωρήσουμε στις ιδιοφυίες, πόσα να αποδώσουμε στην εκκεντρική τους ιδιοσυγκρασία.

Η αφήγηση είναι χρονολογικά γραμμική, και με έναν έξυπνο δραματουργικά τρόπο επιλέγει να παρουσιάσει την εξαιρετική καλλιτεχνικά και εμπορικά πορεία του Weinstein, διακόπτοντάς την με τις ιστορίες κακοποίησης που λάμβαναν χώρα στο παρασκήνιο. Αναδεικνύει έτσι η ταινία, την τρομερή αντίθεση ανάμεσα στη δημόσια εικόνα του παραγωγού, που καταχειροκροτούνταν σε κόκκινα χαλιά και έβγαινε φωτογραφίες με τη Χίλαρι Κλίντον, και τη σκοτεινή πλευρά της προσωπικής του ζωής.

Κατά τ’ άλλα η ταινία, εξαιτίας ίσως του φορμάτ της και της επιλογής της να επικεντρωθεί στη φωνή των θυμάτων, δεν είναι ιδιαίτερα κινηματογραφικά εμπνευσμένη και μοιάζει συχνά με τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Το κυριότερο όμως παράπτωμα της είναι το ότι με το να στοχοποιεί τον Weinstein ως μία διαβολική προσωπικότητα, χωρίς να ερευνά επαρκώς τη σιωπή και ανοχή του συνένοχου περιβάλλοντος του, δεν καταφέρνει να συνδέσει επαρκώς την υπόθεση Weinstein με το κίνημα που ενέπνευσε,και καταλήγει να εφησυχάζει εκεί που έπρεπε να αφυπνίσει. Διότι η υπόθεση αυτή, αποτελεί κάτι παραπάνω από ένα απλό σκάνδαλο, αποτελεί απόδειξη ενός βαθιά ριζωμένου συστημικού προβλήματος το οποίο μία δικαστική καταδίκη δεν είναι ικανή να υπερνικήσει.

Αν κάτι πάντως περίτρανα αποδεικνύει η ταινία, όπως και η συγκεκριμένη υπόθεση στο σύνολο της, είναι ότι ο Weinstein υπήρξε πραγματικά παντοδύναμος και φαινομενικά άτρωτος, είχε κερδίσει όλες τις μάχες και είχε καταπνίξει με τεράστια ευκολία, κάθε φωνή που αποπειράθηκε κατά καιρούς να τον εκθέσει. Για δεκαετίες ολόκληρες λυμαίνονταν τους χώρους της μεγαλύτερης παγκοσμίως βιομηχανίας θεάματος, χωρίς καμία συνέπεια και χωρίς κανένα φόβο, με την απόλυτη πεποίθηση ότι κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει, και όμως, ακόμη και αυτός, κάποτε έπεσε. Και αν μπορεί να πέσει ο Weinstein, μπορούν να πέσουν οι πάντες.

H ταινία στριμάρει στην Cosmote TV.

Πρώτη δημοσίευση: 31 Jan 2021, 14:56
Ενημέρωση: 1 Feb 2021, 02:48
Τίτλος:
Untouchable
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Run Sweetheart Run

Run Sweetheart Run

Θα το βρείτε: Amazon Prime Video

Σύνοψη: Ασκούμενη δικηγόρος αναγκάζεται να βγεί με πελάτη του αφεντικού της, όλα μοιάζουν ονειρικά...
15 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο