The tragedy of Macbeth

Στη δική του εκδοχή του Μάκβεθ, ο Τζόελ Κοέν αποδεικνύει ότι τα καταφέρνει εξίσου καλά και χωρίς τον αδερφό του, αν και είναι ίσως η πρώτη φορά που η εικόνα θριαμβεύει έναντι της ουσίας σε ταινία που φέρει την υπογραφή Κοέν.

the tragedy of macbeth - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Apple TV

Σύνοψη: Ο Μάκβεθ, τρανός πολεμιστής, στοιχειώνεται από μια προφητεία μαγισσών, σύμφωνα με την οποία είναι προορισμένος να γίνει ο Βασιλιάς της Σκωτίας.

Με την υποστήριξη της γυναίκας του, ο Μάκβεθ θα διαπράξει μια σειρά από φόνους για να καταλάβει την εξουσία, αλλά η τιμωρία του δεν αργεί.

Άποψη: Στο φιλμικό σύμπαν των αδερφών Κοέν υπάρχει, σχεδόν πάντα, ένα κεντρικό θέμα: οι ήρωές τους προσπαθούν να ανακαλύψουν τρόπους να διατηρήσουν την ακεραιότητά τους μέσα σ’ έναν κόσμο όπου επικρατεί η διαφθορά και ο αμοραλισμός. Συνεπώς, η επιλογή του Τζόελ Κοέν να ασχοληθεί με τον Μάκβεθ, τον καταραμένο ήρωα της ομώνυμης τραγωδία του Σαίξπηρ, δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, αν κι εδώ σκηνοθετεί πρώτη φορά χωρίς το άλλο του μισό, τον αδερφό του Ίθαν.

Η ιστορία του Μάκβεθ έχει μεταφερθεί πολλάκις στη μεγάλη οθόνη, με τον Όρσον Γουέλς να έχει συνδέσει στενότερα το όνομά του με αυτό του τραγικού ήρωα, στη μεταφορά του 1948. Όμως, όπως είναι εμφανές ακόμα και από το trailer του The Tragedy of Macbeth, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μεταφορά ταυτόχρονα απογυμνωμένη και βαθιά στυλιζαρισμένη. Ο Τζόελ Κοέν οραματίστηκε μια χώρα απόκοσμη, τυλιγμένη στην ομίχλη, από την οποία ξεπροβάλλουν οι ήρωες.

the Εδώ βασιλεύουν οι σκιές και οι τρομακτικές αντανακλάσεις, η ατμόσφαιρα είναι απειλητική και η φωτογραφία του Μπρουνό Ντελμπονέλ είναι τέτοιας εξπρεσιονιστικής ομορφιάς που είναι κρίμα που μάλλον δεν θα δούμε την ταινία στη μεγάλη οθόνη.

Οπτικά, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα κομψοτέχνημα, μεγαλειώδες στην απλότητά του. Όμως, για κάποιο περίεργο λόγο, η ίδια η ιστορία του Μάκβεθ ξεκινά κάπως αμήχανα και μέχρι να φτάσει στην κορύφωση του δράματος, η ταινία δεν απογειώνεται ποτέ. Εξαίρεση αποτελούν όλες οι σκηνές στις οποίες εμφανίζεται η Κάθριν Χάντερ, σαιξπηρική ηθοποιός του αγγλικού θεάτρου, η οποία είναι συγκλονιστική στον ρόλο των τριών μαγισσών. Το ζεύγος των Ντενζέλ Ουάσινγκτον και Φράνσες Μακ Ντόρμαντ καταφέρει να εξανθρωπίσει αυτές τις δύο φιγούρες που σταδιακά βυθίζονται στη δίνη της εξουσίας και αποφεύγουν περίτεχνα το over-acting που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και στους πιο ικανούς ηθοποιούς το κείμενο του Σαίξπηρ, το οποίο ο Κοέν κρατάει αυτούσιο.

Στη δική του εκδοχή του Μάκβεθ, ο Τζόελ Κοέν αποδεικνύει ότι τα καταφέρνει εξίσου καλά και χωρίς τον αδερφό του, αν και είναι ίσως η πρώτη φορά που η εικόνα θριαμβεύει έναντι της ουσίας σε ταινία που φέρει την υπογραφή Κοέν.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Jan 2022, 15:24
Ενημέρωση: 16 Jan 2022, 15:24
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The tragedy of Macbeth
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos