Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Μια παρέα από παιδιά προσπαθεί να επιβιώσει σε συνθήκες βίας σε ένα Μεξικό σε κατάσταση κοινωνικής αποσύνθεσης.

Άποψη: Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών στο Μεξικό το έχει στιγματίσει κοινωνικά, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να επιβληθεί και να διαλύσει τα ισχυρά καρτέλ ναρκωτικών που μάχονται μεταξύ τους για τον έλεγχο περιοχών. Μέσα σε αυτή την κοινωνία όμως υπάρχουν και παιδιά, κάτι στο οποίο έχει δοθεί ελάχιστη προσοχή.

Στο Tigers Are Not Afraid βλέπουμε την προσπάθεια τους να επιβιώσουν σε συμμορίες, να υιοθετούν βίαιες συμπεριφορές και τα ίδια καθαρά από ένστικτο αυτοσυντήρησης, αλλά βλέπουμε όμως ότι ακόμα και σε τόσο αντίξοες συνθήκες συνεχίζουν να προσπαθούν να βιώσουν την παιδική τους ηλικία.

Από το πρίσμα όσων τέτοιου είδους κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις δεν είναι μέρος της πραγματικότητα τους - όπως δηλαδή το περισσότερο ευρωπαϊκό ή αμερικάνικο κοινό που μπορεί να παρακολουθήσει την ταινία - πολύ δύσκολα πάει το μυαλό ότι μικρά παιδιά  μπορεί να χρειάζεται να έρθουν αντιμέτωπα με εμπόρους ναρκωτικών σε ένοπλες αντιπαραθέσεις, ή ακόμα και να χρειαστεί να σκοτώσουν για την επιβίωση τους. Ό,τι αθωότητα και ανεμελιά συνοδεύει την παιδική ηλικία είναι ανύπαρκτη, και αξίζουν συγχαρητήρια στους δημιουργούς που είχαν το θάρρος να παρουσιάσουν με τόση ειλικρίνεια ένα πολύ δύσκολο και ευαίσθητο θέμα.

Πολλές φορές βλέπουμε την Estrella, το μοναδικό κορίτσι της παρέας, να δημιουργεί με τη φαντασία της πλάσματα που την ακολουθούν και τη συντροφεύουν, ή άλλες φορές την τρομάζουν. Τα βλέπουμε σαν ένα φυσικό κομμάτι της πραγματικότητας της, και μέσα από αυτό οι πιο διαβασμένοι θα αναγνωρίσου στο Tigers Are Not Afraid το είδος του magical realism, όταν δηλαδή φανταστικά ή υπερφυσικά στοιχεία ενσωματώνονται στην πλοκή και αντιμετωπίζονται ρεαλιστικά.

Δεν θα μπορούσε να ταιριάζει περισσότερο σε μια τέτοια ιστορία, γιατί είναι ένας πολύ συγκινητικός τρόπος που μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και αν είναι τέτοιες οι συνθήκες τους, δεν μπορεί τίποτα να τους πάρει την παιδικότητα που έχουν μέσα τους, έστω και αν δεν τους επιτρέπεται να την εκφράσουν πάτα.

Είναι μία πολύ ιδιαίτερη ταινία, τόσο σκληρή όσο και ευαίσθητη, και γεμάτη αντιθέσεις. Ένα σκοτεινό παραμύθι που θυμίζει κάτι από το Pan’s Labyrinth του Guillermo del Toro, όπου μερικές φορές η φαντασία είναι το μόνο όπλο για να επιβιώσεις τις συνθήκες σου, πόσο μάλλον όταν αυτό γίνεται μέσα από την οπτική ενός μικρού παιδιού.

Πρώτη δημοσίευση: 29 Apr 2022, 18:19
Ενημέρωση: 29 Apr 2022, 18:19
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Tigers are not afraid
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
83
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos