Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Ομάδα αστυνομικών που δεν λειτουργεί αυστηρά με το γράμμα του νόμου και αποκαλείται 'Bόρειο Τμήμα' προσπαθεί να επιβάλλει τη τάξη σε συνοικία της Μασσαλίας που βράζει.

Όταν τα μεγάλια κεφάλια θα ζητήσουν μια μεγάλη επιτυχία, τα πράγματα θα οδηγήσουν σε παράπλευρες απώλειες για όλους

Γνώμη: Βασισμένο σε γεγονότα του 2012 όπου αναμειχθηκαν πολιτικοί, δήμαρχος, υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας, δημοσιογράφοι και φυσικά οι αστυνομικοί του τμήματος, το φιλμ του Cedric Jimenez με καλό βιογραφικο ('Ο άνθρωπος απο τη Μασσαλια' του 2014 και ' O στόχος' του 2017) δεν δίνει περισσότερα απο αυτά που υπόσχεται.

Μια ωμή ματιά στα κακόφημα σοκάκια, αστυνομικούς-καλόπαιδα που κινούνται στη γκρίζα ζώνη και τα γνωστά παρατράγουδα συνολικότερα των κοινωνιών που το να θές να κάνεις πολιτική αναιρεί τις καλές προθέσεις.

Οι Gilles Lellouche, Francois Civil και Karim Leklou στο ρόλο του πρωταγωνιστικού τρίου που είναι τίγκα στη διαφθορά και τα γούστα, αλλά ταυτόχρονα θέλουν να κάνουν το καθήκον τους και να υπηρετήσουν το επάγγελμα τους,δένουν σαν προσωπικότητες αντιπαθητικές και συνάμα ανθρώπινες.

Διεκπαιρεωτικη η Adele Exarchopoulos σαν σύζυγος ενός εκ των τριών, με περισσότερη ουσία και συναίσθημα η Kenza Fortas στον ρόλο του 'καρφιού΄.

Ρεαλιστικότατη προσέγγιση του Jimenez μιας και το όλο σκηνικό μυρίζει ιδρωτίλα, ενώ δε μπλέκεις παρακολουθώντας γειτονιές γκέτα που παίζει να μην ήταν καν ηθοποιοί αλλα το πραγματικο στέκι παρανομίας.

Υπάρχει ο εύκολος δρόμος και ο δύσκολος. Ποιόν να διαλέξεις όμως όταν πληρώνεσαι με ψιλά και καθημερινώς σε φτύνει και σε καταριέται ο κάθε πικραμένος; Τα γνωστά ηθικά όρια που συναντάμε όχι μόνο στα έργα αλλα και στη πραγματική ζωή δίχως αντικειμενικές απαντήσεις.

Διλλήματα που έχουν παρουσιαστεί σε παρόμοιες ταινίες, είτε του γαλλικού είτε του αμερικανικού κινηματογράφου, αλλά και στη τηλεόραση με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ίσως την καλύτερη σειρα (ever) 'The Shield (2012).

Αν ο σκηνοθέτης θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερα, ίσως να γινόταν αν έδινε πιό μεγάλη σημασία στο πολιτικό κομμάτι της υπόθεσης, άγνωστο ομως αν χωρούσε στα 100 λεπτά της διάρκειας,για να μην αναφέρουμε οτι μπορεί να χαλούσε καρδιές και το φιλμ να μην ολοκληρωνόταν ποτέ.

Το Bac Nord ή στην αγγλική 'The Stronghold' δεν ανακαλύπτει τον τροχό, ούτε είναι φουλ στις ανατροπές, αλλα δεν αποτελεί και χάσιμο χρόνου. Αντιθέτως κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον με μια ένταση που βγάζει απ το ξεκίνημα της ταινίας μέχρι τους τίτλους τέλους.

Mίλτος Παπατριανταφύλλου

Πρώτη δημοσίευση: 26 Sep 2021, 17:13
Ενημέρωση: 26 Sep 2021, 17:13
Τίτλος:
The stronghold
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos