Στη ζάλη του έρωτα

Πρεμιέρα από την Weird Wave. Οι δημιουργοί του εξαιρετικού τηλεοπτικού "Bron" αλλάζουν ύφος και δοκιμάζουν μια φρέσκια προσέγγιση στην ιστορία του Ρωμαιου και της Ιουλιέτας. 

Στη ζάλη του έρωτα - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Σουηδία 1940: Δύο γειτονικά λούνα παρκ στην Στοκχόλμη βρίσκονται σε πόλεμο μεταξύ τους: το ένα προσφέρει μπουρζουά διασκέδαση, το άλλο, έχει φτηνή μπίρα και λαϊκές ατραξιόν και κανένα από τα δυο δεν αντέχει την ύπαρξη του άλλου.

Οι δυο οικογένειες που το διαχειρίζονται είναι έτοιμες να καταστρέψουν η μία την άλλη, όταν οι δυο νεαροί κληρονόμοι τους, ο Τζον και η Νίνι, ερωτεύονται.

Όταν η σύγκρουση των δυο λούνα παρκ εκτροχιάζεται, ο έρωτας τους κινδυνεύει.

Άποψη: Ο σεξπηρικός μύθος του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας ποτέ δεν θα πάψει να γοητεύει και να συναρπάζει. Έτσι οι δύο Σουηδοί σκηνοθέτες και συνεργάτες, Mans Marlind και Bjorn Stein (Το Άσυλο, Η Γέφυρα) καταπιάνονται με αυτή την ιστορία αλλά την επαναπροσεγγίζουν υπό διαφορετικές συνθήκες ως ένα αφελές μελόδραμα εποχής.

Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα γίνονται John Lindgren και Ninni Nilsson. Οι οικογένειες Lindgren και Nilsson έχουν δύο πολύ γνωστά λούνα παρκ στην Στοκχόλμη και είναι εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια ανταγωνιστές. Τα παιδιά μικρά μποϊκόταραν ο ένας το λούνα παρκ του άλλου, μόνο που τώρα φτάσαμε στις αρχές της δεκαετίας του 1940 και μέσα στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τα δύο παιδιά μεγάλωσαν και σταδιακά ερωτεύονται.

Η ιστορική συγκυρία που λειτουργεί ως background της ερωτικής, που είναι το επίκεντρο φυσικά της ταινίας, μικρή σημασία έχει, μιας και δεν εξυπηρετεί ιδιαίτερα την αφήγηση, πέρα από κάποια περιστατικά, όπως ότι ένας εργαζόμενος θεωρείται προδότης ή ναζιστής, χωρίς όμως να επηρεάζει στο ελάχιστο την κεντρική ιστορία. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσε να λείπει. Στο μόνο που εξυπηρετεί απόλυτα είναι στο καθαρά αισθητικό, ότι δηλαδή επιστρέφουμε στα 40s, με τα κοστούμια και τις κομμώσεις εκείνης της εποχής, πιο πολύ δηλαδή σαν ένα περιτύλιγμα παρά σαν κάτι άλλο λειτουργεί η εποχή που διαδραματίζεται ο έρωτας.

Ένας έρωτας αναμφίβολα δυνατός αλλά σε καμία περίπτωση σεξπηρικού μεγέθους και μεγαλείου. Στο κάτω-κάτω οι γονείς απλώς έχουν δύο αντίπαλα λούνα παρκ, δεν χρειάζεται να σκοτωθούν και γι΄αυτό.

Και πράγματι, η ταινία (χωρίς να σημαίνει αυτό κάτι για το τέλος, για να μην κάνουμε spoiler) από το μελόδραμα που στήνει δεν παίρνει τόσο δραματικά την ιστορία αλλά περισσότερο μελό. Δεν ξενίζει βέβαια γιατί ταιριάζει στην συγκεκριμένη ιστορία, άλλωστε για μια παραλλαγή του Ρωμαίου και Ιουλιέτα μιλάμε, πόσο γειωμένο θα μπορούσε να είναι. Και δεν είναι.

Είναι απενεχοποιημένα αφελές, παιδικό, ονειρικό, παραμυθένιο, χωρίς κάτι βαθυστόχαστο ούτε που προσπαθεί να κάνει κάποιο σχόλιο για την εποχή.

Η ταινία μπορεί να μην γίνεται το Romeo and Juliet (1996) του Baz Luhrmann, μια εξαιρετική εκδοχή της ιστορίας, αλλά γίνεται κάπως Moulin Rouge! (2001) του ίδιου σκηνοθέτη, υπό την άποψη ότι δεν φοβάται το να φανεί απλό και πανηγυριώτικο, συν του ότι χρησιμοποιεί τραγούδια που δεν υπήρχαν στα 40s, όπως και ο Luhrmann χρησιμοποίησε τραγούδια που δεν υπήρχαν τον 19ο αιώνα. Δεν έχει ωστόσο σε καμία περίπτωση την υψηλής ποιότητας αισθητική του Luhrmann, ούτε τον Tim Burton, δυο σκηνοθέτες που θα μπορούσαν να είχαν κάνει θαύματα με αυτό το στόρι.

Όπως και να έχει, βλέπεται ευχάριστα και οι δύο πρωταγωνιστές, Frida Gustavsson και Albin Grenholm, αποτελούν ένα πανέμορφο ζευγάρι.

Από 18 Μαρτίου σε αποκλειστική online Α' Προβολή στους κινηματογράφους ΑΣΤΟΡΑΝΔΟΡΑ, στο site της Weirdwave και στην πλατφόρμα της Videorama On Demand

Πρώτη δημοσίευση: 18 Mar 2021, 12:27
Ενημέρωση: 18 Mar 2021, 12:41
Τίτλος:
Στη ζάλη του έρωτα (Swoon)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
104
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Kill Boksoon

Kill Boksoon

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η Gil Boksoon ζει μια διπλή ζωή: είναι επαγγελματίας δολοφόνος και μητέρα μιας...
1ώρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο