The school for good and evil

The school for good and evil - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η φιλία των κολλητών Σόφι και Άγκι δοκιμάζεται όταν αναγκάζονται να πάνε σε ένα μαγικό σχολείο που ετοιμάζει τους μελλοντικούς ήρωες και κακούς παραμυθιών.

Άποψη: Το Into the Woods συναντά τον Χάρι Πότερ, στην νέα φαντεζί ταινία φαντασίας του Paul Feig βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Soman Chainani. Ένας κόσμος παραμυθιού και μαγείας, στον οποίο οι δύο πρωταγωνίστριες μαθητεύουν στο περιώνυμο σχολείο για να δουν σε ποια ιστορία παραμυθιού θα μπουν και ως τι, σε ένα multiverse που όλα συνυπάρχουν, έχοντας αποστολές και δυσκολίες να φέρουν εις πέρας.

H Cate Blanchett αφηγείται την ιστορία, η Charlize Theron, η Kerry Washington και η Michelle Yeoh υποδύονται τις καθηγήτριες και ο Laurence Fishburne τον διευθυντή του σχολείου αποτελούν ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών που πάει χαμένο σε ένα οπτικό θέαμα αναμφίβολα εντυπωσιακό που όμως εξαντλείται σε μια ιστορία αφηγηματικού κενού.

Ένα απόλυτο τίποτα φαντασίας και νεραϊδόσκονης που καμία σχέση δεν έχει με την αρχική πρόθεση του Feig να κάνει μια «αντι-Disney» ταινία, σύμφωνα με δήλωσή του, επιδιώκοντας κάτι πιο σκοτεινό και μακάβριο, που όμως εν τέλει είναι ένα χαρωπό και απλοϊκό στην δομή του σενάριο με μια αισθητική που ταιριάζει απόλυτα με το κλίμα της Disney ως προς την εικόνα, χωρίς την ανθεκτικότητα στον χρόνο και την παιδικότητα στην σκέψη.

Μια άναρχη δομή, περιπλεκόμενων ηρώων και ιστοριών που δεν οδηγούν πουθενά, με δράση που δεν διατηρεί το ενδιαφέρον της και μια μάχη καλού και κακού που αδυνατεί αποκτήσει μεγαλοπρεπείς διαστάσεις δέους ή έστω ταύτισης με τους ήρωες.

Ούτε το χιούμορ και ο σαρκασμός του Feig είναι παρόντα, όπως στις καλές στιγμές της φιλμογραφίας του (Bridesmaids, A Simple Favor), αλλά το γλυκανάλατο και προσχεδιασμένο προκατ στόρι των πιο αδιάφορων στιγμών του (The Heat, Last Christmas).

Τα εφέ είναι εντυπωσιακά, το ίδιο και τα κοστούμια και τα σκηνικά, αλλά ο κόσμος που περιγράφεται είναι πολύ «μικρός», συμπυκνωμένος, δεν ανοίγεται προς διάφορες κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα και η πλοκή να καταλήγει να μοιάζει ασφυκτική.

Οι δυο πρωταγωνίστριες, Sophia Anne Caruso και Sofia Wylie έχουν ενδιαφέρον ως προς την προσέγγιση του ρόλου τους και δίνουν μια νέα προσέγγιση στους τυποποιημένους ρόλους των ταινιών φαντασίας, αν και θα έπρεπε να τους εξυπηρετεί σε αυτό και το υπόλοιπο πλαίσιο.

Οι σπουδαίοι ηθοποιοί που συμμετέχουν λειτουργούν περισσότερο ως κράχτες και λιγότερο ως ουσιαστικό συστατικό της αφήγησης.

Πρώτη δημοσίευση: 24 Oct 2022, 14:29
Ενημέρωση: 24 Oct 2022, 14:29
Τίτλος:
The school for good and evil
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
147
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos