The Pale Blue Eye

Ο Κρίστιαν Μπέιλ πρωταγωνιστεί στο θρίλερ μυστηρίου εποχής του Netflix ως ο μέντορας του Έντγκαρ Άλαν Πόε σε μια ολοκληρωμένη, μυθιστορηματική ιστορία και ένα πανέμορφο οπτικά, ατμοσφαιρικό και ερεβώδες αστυνομικό μυστήριο:

The Pale Blue Eye - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Netflix

1830, Ακαδημία West Point. Ο δόκιμος Fry βρίσκεται κρεμασμένος από ένα δέντρο ενώ το βράδυ που μεταφέρεται στο νεκροτομείο, κάποιος αφαιρεί με χειρουργική ακρίβεια την καρδιά από το σώμα του.

Αδύναμοι να διαχειριστούν την πρωτοφανή κατάσταση, οι υπεύθυνοι της Ακαδημίας Hitchcock (Simon McBurney) και Thayer (Timothy Spall) στρέφονται στον Augustus Landor (Christian Bale), έναν κατηφή ερευνητή, ο οποίος, αφότου έφυγε η κόρη του, ζει απομονωμένος σε μια αγροικία. Τον ρόλο του βοηθού του στην διαλεύκανση του εγκλήματος αναλαμβάνει με προθυμία ένας ευαίσθητος, οξύνους και εκκεντρικός δόκιμος, που αγαπά την ποίηση και ακούει στο όνομα Edgar Allan Poe (Harry Melling).

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Louis Bayard, που αγαπά τα ιστορικά μυστήρια και την ενσωμάτωση πραγματικών προσώπων στις φαντασιακές τους προεκτάσεις, το “The Pale Blue Eye” είναι ένα κλασικό δράμα μυστηρίου, με υπέροχη εικόνα και έναν μοναδικό πραγματικό πρωταγωνιστή: τον αινιγματικό, ιδιοφυή Edgar Allan Poe.

Περισσότερο από τον Christian Bale, που παραμένει στιβαρός και κυριαρχικός στην οθόνη, και ένα γνώριμο καστ, μεταξύ των οποίων συναντάμε τους Toby Jones,  Gillian Anderson, Lucy Boynton, Charlotte Gainsbourg, την παράσταση αυτή την φορά κλέβει ο εξαιρετικός Harry Melling, σε έναν ρόλο που ενισχύει με την ιδιαιτερότητά του τόσο την ταινία συνολικά όσο και την κάπως τετριμμένη, φορτωμένη ιστορία. Από την μαύρη μαγεία και τους κυνηγούς μαγισσών μέχρι τα φαντάσματα της απώλειας, παρελθοντικής ή επερχόμενης, που στοιχειώνουν τους ανθρώπους, η αφήγηση της ταινίας δεν ξεφεύγει από αναμενόμενες επιλογές για το είδος, διατηρώντας ωστόσο το ενδιαφέρον του θεατή.

Κι αυτό το κατορθώνει κυρίως μέσα από την δημιουργία μιας παγωμένης, απόκοσμης και μυστηριώδους ατμόσφαιρας, βασικό συστατικό της οποίας αποτελεί η εξαιρετική κινηματογράφηση του Masanobu Takayanagi, που μας μεταφέρει με συναισθηματική και αισθητική ακρίβεια στην καρδιά της εποχής και της ιστορίας.

Στις καλύτερες στιγμές της, η ταινία αποτελεί μια ποιητική, υπαρξιακή αναρώτηση επάνω σε θεματικές που απασχολούν πάντα την ανθρώπινη κατάσταση, όπως η θλίψη, η μοναξιά, η απώλεια, ο έρωτας. Στις περισσότερες, αναλώνεται σε μια εύκολη και απλοϊκή προσέγγιση ενός αστυνομικού δράματος.

Αν και το φινάλε ανεβάζει λίγο τους ρυθμούς και την διανοητική εμπλοκή μας, αναδεικνύοντας την δεξιοτεχνία του πρωταγωνιστικού διδύμου, συνεχίζει να μας καθηλώνει περισσότερο ερμηνευτικά παρά αφηγηματικά, επιβεβαιώνοντας τις όποιες ελλείψεις.

Κι έτσι όμως, παραμένει μια ολοκληρωμένη, μυθιστορηματική ιστορία και ένα πανέμορφο οπτικά, ατμοσφαιρικό και ερεβώδες αστυνομικό μυστήριο.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Jan 2023, 17:09
Ενημέρωση: 16 Jan 2023, 17:12
Τίτλος:
The Pale Blue Eye
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
128
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos