Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Ο Ντέιβιντ, ένας συγγραφέας κωμωδίας σε απόγνωση, χωρίζει με τον φίλο του και μετακομίζει από τη Νέα Υόρκη στο Σακραμέντο για να βοηθήσει την ετοιμοθάνατη μητέρα του.

Ζώντας με τον συντηρητικό πατέρα του και τις πολύ μικρότερες αδελφές του για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια, νιώθει σαν ξένος στο σπίτι της παιδικής του ηλικίας.

Καθώς η υγεία της μητέρας του επιδεινώνεται, ο Ντέιβιντ προσπαθεί να τα βγάλει πέρα και να πείσει όλους (συμπεριλαμβανομένου του ίδιου) ότι «τα πάει καλά».

Άποψη: Το «Other People» αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του βραβευμένου με Emmy σεναριογράφου του SNL (Saturday Night Live), Chris Kelly. Από την πρώτη κιόλας σκηνή της ταινίας, το «Other People» μας παρουσιάζει τον χαρακτήρα του. Μια οικογένεια θρηνεί  αγκαλιασμένη πάνω από τη μητέρα, που μόλις έχει αφήσει την τελευταία της πνοή, όταν ξαφνικά ακούγεται ένα μήνυμα από τον τηλεφωνητή, όπου μια οικογενειακή φίλη καλεί για να μάθει πως πάει η υγεία της αποθανούσας, ενώ ταυτόχρονα κάνει μια παραγγελία σε ένα drive-thru φαστφουντάδικο.

Ο Chris Kelly, πολύ τολμηρά, ξεκινά ουσιαστικά την ταινία από το «μεγάλο της φινάλε», στο οποίο μάλιστα δεν διστάζει να δώσει εκτός από τα έντονα δραματικά στοιχεία και μια γερή δόση μαύρου χιούμορ. Μέσα από αυτή την σχέση δράματος και χιούμορ, που διέπει ολόκληρη την ταινία, βλέπουμε πόσο καλός σεναριογράφος είναι ο Kelly, καθώς αν το χιούμορ δεν δούλευε ή δεν είχε τοποθετηθεί στα σωστά σημεία, το «Other People» απλώς θα κατέρρεε.

Βέβαια, η ταινία δεν αποφεύγει και πολλά από τα δραματικά κλισέ που συνοδεύουν αντίστοιχα φιλμ του είδους, αυτό όμως που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το πολυδιάστατο περιεχόμενο της. Στην ημι-αυτοβιογραφική του ταινία ο Kelly, δεν ασχολείται μόνο με την απώλεια και τον θρήνο, αλλά μέσα από τις λεπτομέρειες του, το «Other People», αγγίζει και θέματα όπως τις οικογενειακές σχέσεις, τις δυσκολίες των gay ατόμων στην κοινωνία, το προσωπικό αδιέξοδο των νέων ανθρώπων, την επιστροφή σε μια μικρή και συντηρητική πόλη κ.α., καθιστώντας έτσι την ταινία εξαιρετικά «αληθινή» και relatable.

Φυσικά, η ταινία στηρίζεται εξολοκλήρου στην σχέση μεταξύ του David (Jesse Plemons) και της μητέρας του, Joanne (Molly Shannon). Οι Shannon και Plemons έχουν μια τρομερή χημεία μητέρας και γιού, ενώ ο καθένας ξεχωριστά φέρνει ιδανικά σε πέρας την αποστολή του. Ο Plemons υποδύεται έναν πολύ εσωστρεφή και κλειστό χαρακτήρα που παρατηρεί τα πάντα και δοκιμάζεται από τις συνθήκες, ενώ η Shannon, σε μια καταπληκτική ερμηνεία, πυροδοτεί σχεδόν όλα τα δραματικά και κωμικά στοιχεία τις ταινίας, χωρίς όμως να υπερβάλει και να «σπάει» τον χαρακτήρα της.

Το «Other People» είναι μια «βαριά» και άκρως συγκινητική ταινία που χρησιμοποιεί το χιούμορ πολύ έξυπνα. Χαλαρώνει και αποφορτίζει την ένταση όταν πρέπει, αλλά ταυτόχρονα ρίχνει και τις άμυνες του θεατή για το επόμενο «συναισθηματικό χτύπημα». Αυτό όμως δεν το κάνει για χάρη κάποιου εύκολου και φθηνού συναισθηματισμού, αλλά γιατί μιμείται τέλεια την πραγματική ζωή που μοιραία τα περικλείει όλα. Κάθε κλάμα, ακολουθείται πάντα από ένα γέλιο και το αντίθετο.

Γιώργος Τόγιας

Πρώτη δημοσίευση: 22 Aug 2021, 18:01
Ενημέρωση: 22 Aug 2021, 18:01
Τίτλος:
Other people
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
97
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos