Το νησί των ψεμάτων

Σε πανελλήνια πρεμιέρα online από την Weird Wave, ένα ισπανικό θρίλερ μυστηρίου, βασισμένο σε αληθινή ιστορία:

Το νησί των ψεμάτων - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Το 1921, το ατμόπλοιο Santa Isabel μετέφερε 260 Ισπανούς μετανάστες στην Αμερική, όταν βυθίστηκε ακριβώς έξω από το νησί Salvora της Ισπανίας. Tρεις γενναίες γυναίκες από το νησί έτρεξαν να βοηθήσουν και κατάφεραν να σώσουν 48 από τους επιβάτες.

Ενώ οι γυναίκες επαινούνται ως ηρωίδες, αρχίζει να κυκλοφορεί η φήμη ότι κάποιος προκάλεσε αυτό το ναυάγιο. Ο κύριος υποκινητής της φήμης είναι ένας Αργεντινός δημοσιογράφος, ο οποίος φτάνει στο νησί για να καλύψει την ιστορία. Καθώς ο δημοσιογράφος συνεχίζει να προχωρά στην έρευνά του, η πίεση στις τρεις γυναίκες αυξάνεται.

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα και καθώς η αλήθεια αρχίζει σιγά-σιγά να ξεδιπλώνεται, οι ηρωίδες θα αρχίσουν να χάνουν την αθωότητά τους και η παραδοσιακή ζωή στο νησί θα αλλάξει για πάντα.

Άποψη: Ένα ισπανικό θρίλερ μυστηρίου από αυτά που μας έχει συνηθίσει ο ισπανικός κινηματογράφος με αρκετό ενδιαφέρον και καλές ερμηνείες, χωρίς όμως κάτι αναπάντεχο να σπάει την μονοτονία και να το διαφοροποιεί.

Ξεκινά φωτισμένο με το υπέροχο μεσογειακό φως, σε ένα ισπανικό νησί το οποίο θα έρθει αντιμέτωπο με μια τραγωδία, ένα ναυάγιο με μετανάστες. Σταδιακά η φωτογραφία αλλάζει, τα χρώματα χάνουν την θέρμη τους, γίνονται πιο ψυχρά και μουντά καθώς και ο καιρός αλλάζει για να δείξει συμβολικά την επερχόμενη καταστροφή αλλά και τα όσα θα συμπαρασύρει μαζί της.

Η ταινία της Paula Cons βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, από τον Τιτανικό της Γαλικίας όπως έμεινε γνωστός, τα οποία ωστόσο προσεγγίζει ελεύθερα, πιο πολύ σαν έμπνευση για την δική της ιστορία που γράφει μαζί με τον Louis Marias.

Στο επίκεντρο τρεις γυναίκες τις οποίες ερμηνεύουν εξαιρετικά οι Nerea Barros, Ana Oca και Victoria Teijeiro. Τρεις γυναίκες που από ηρωίδες μετατρέπονται σε ύποπτες και εν δυνάμει ένοχες, κάνοντας μια κριτική στο πόσο εύκολα αλλάζουν όλα, πόσο μεταβλητά είναι τα πάντα ακόμα και η αλήθεια, ανάλογα από την οπτική γωνία που την κοιτάς και βάσει των ερωτημάτων που της θέτεις.

Εν προκειμένω τα ερωτήματα τίθενται από έναν Αργεντινό δημοσιογράφο που έχει έρθει να καλύψει το τραγικό συμβάν και που θεωρεί ότι το ναυάγιο δεν επήλθε τυχαία. Άραγε γιατί αυτές οι τρεις γυναίκες βρέθηκαν τόσο γρήγορα στην ακτή; Και κατά πόσο αυτό αποτελεί ενοχοποιητικό στοιχείο. Γιατί σώθηκαν μόνο οι 48 και πώς ευθύνονται για αυτό οι τρεις μέχρι πρότινος ηρωίδες; Ο λόγος τριών γυναικών έναντι μιας ανδροκρατούμενης, κλειστής κοινωνίας του 1921.

Αυτά τα ερωτήματα και τα ζητήματα θέτει η ταινία και εν μέρει τα απαντάει εύστοχα. Αυτό που δεν κάνει είναι να απαντήσει πρωτότυπα και με σθένος και έτσι εξαντλείται και περιορίζεται σε κάποιες σεναριακές ευκολίες και συμβάσεις που θα βοηθήσουν σε μια πιο ομαλή εξέλιξη της πλοκής. Ψέματα λέγονται πολλά, αποκρύπτονται πολλές αλήθειες που πονάνε και σε συνδυασμό με τις πολύ καλές ερμηνείες σίγουρα βλέπεται ευχάριστα και εύκολα.

Η ταινία διανενέμεται σε σε πανελλήνια πρεμιέρα διαδικτυακά μέσω των κινηματογράφων Άστορ (www.astorcinema.gr), Ανδόρα (www.andora.gr), από την πλατφόρμα Videorama On Demand (https://www.videorama.gr/cinema_moviesonline.aspx) και από το site www.weirdwave.gr

Πρώτη δημοσίευση: 25 Jan 2021, 19:33
Ενημέρωση: 25 Jan 2021, 19:37
Τίτλος:
Το νησί των ψεμάτων (La isla de las mentiras)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
93
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos