News of the world

Στριμάρει στο Netflix από τις 10 Φεβρουαρίου. Ο Τομ Χανκς σε ένα "πατροπαράδοτο" γουέστερν από τον Πολ Γκρίνγκρας, χαμηλών τόνων, υψηλού σκεπτικισμού, αλλά στιβαρό και με ηχηρό μήνυμα.

News of the world - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Netflix

Λίγο μετά το τέλος του Εμφύλιου Πολέμου στις ΗΠΑ, ο πρώην Λοχαγός του στρατού των Νοτίων, Τζέφερσον Κάιλ Κιντ, βγάζει τα προς το ζην διασχίζοντας τις πόλεις του Τέξας για να διαβάσει τα μαντάτα από τις εφημερίδες που δεν φτάνουν στην άλλη άκρη της Πολιτείας.

Κατά την διάρκεια του ταξιδιού, θα βρει ένα μικρό, τρομαγμένο κορίτσι που έχει πέσει θύμα αρπαγής των ινδιάνων από την οικογένειά της.

Προσπαθεί να της βρει ανάδοχη οικογένεια, δεν τα καταφέρνει και αποφασίζει να πάρει το ρίσκο και να την συνοδεύσει στην άλλη άκρη της πολιτείας όπου ζουν οι μοναδικοί συγγενείς που της έχουν απομείνει, σε ένα ταξίδι που κρύβει πολλούς κινδύνους.

Μια νέα ανάγνωση στο είδος του γουέστερν από έναν δημιουργό που δεν είχε ποτέ ξανά σκηνοθετήσει κάτι ανάλογο ή παραπλήσιο στην φιλμογραφία του και όμως καταφέρνει (αν και Βρετανός) να τιμήσει το trademark αμερικάνικο είδος με μετριοφροσύνη και τιμιότητα. Και μάλιστα να του πιστώσει μια σφραγίδα γνησιότητας χρησιμοποιώντας έναν από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, άλλωστε από τον Τομ Χανκς έχει αποσπάσει μια από τις πιο αξιοσημείωτες ερμηνείες στην καριέρα του, στο «Captain Phillips», όταν και συνεργάστηκαν ξανά.

Ο Πολ Γκρίνγκρας (των Bourne Ultimatum & Supremacy, μην ξεχνάμε) είναι εντελώς παραδοσιακός, πατροπαράδοτος θα έλεγα στην κινηματογράφηση και την αφήγηση της ιστορίας που δεν περιέχει ιδιαίτερες εκπλήξεις για τον θεατή, ενώ η σχέση μεταξύ της μικρής Τζοάνα και του Κιντ θα σφυρηλατηθεί στέρεα, διακριτικά, αλλά εντελώς προβλέψιμα.

Προσθέστε και μια ηλιόλουστη φωτογράφηση του Φαρ Ουεστ από τον πεπειραμένο Ντάριους Βόλσκι (Sicario, The Martian, Prometheus, Dark City), αλλά και μια πιασάρικη μουσική επένδυση του Τζέιμς Νιούτον Χάουαρντ και έχετε τα θεμέλια για μια εντελώς «γουέστερν» νόρμα απεικόνισης της Άγριας Δύσης σε ένα χαμηλότονο διήγημα ανθρωπιάς.

Το μελόδραμα εδώ δεν περισσεύει, ο Γκρίνγκρας (που έχει γράψει και το σενάριο μαζί με τον Λιούκ Ντέιβις των Lion, Life, Beautiful Boy & Catch-22) εικονογραφεί τις στιγμές όπου αναμενόταν να ανθίσει, με κάπως σκληρό και τραχύ τρόπο, ενώ αντίστοιχα θα αμβλύνει τις σκηνές βίας.

Ο Τομ Χανκς αισθάνεται άνετα στον ρόλο του και φυσικά καταφέρνει να ανταποκριθεί, ενσαρκώνοντας τα ιδεώδη της ηθικής, της πίστης στον άνθρωπο, της μετάνοιας. Και της πατρότητας και μάλιστα η χημεία του με την τρομερή νεαρή Βερολινέζα Ελένα Ζέγκελ (που γνωρίσαμε στο System Crasher πριν μερικά χρόνια) με το κοφτερό βλέμμα και την εκπληκτική εκφραστικότητα, είναι σίγουρα ένα από τα δεδομένα για τα οποία το «News of the world» μπορεί να υπερηφανεύεται.

Τίποτα που δεν έχουμε ξαναδεί λοιπόν, ένας μακρόσυρτος τόνος σκεπτικισμού που ίσως κουράσει, αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας απλό και καλοσυνάτο (η αποδοχή και η κατανόηση είναι ο δρόμος για την συνειδητοποίηση), αλλά και επίκαιρο ειδικά σε μια εποχή που ο φόβος και ο διχασμός θεριεύουν

Πρώτη δημοσίευση: 9 Feb 2021, 21:58
Ενημέρωση: 10 Feb 2021, 04:48
Συντάκτης: 
Τίτλος:
News of the world
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
118
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos