Ένας βοηθός σερίφη στη μικρή κομητεία Κερν στην Καλιφόρνια και ένας ντετέκτιβ του Λος Άντζελες, συνεργάζονται για να συλλάβουν έναν κατά συρροήν δολοφόνο.

Δυνατό καστ (Ντένζελ Ουάσινγκτον, Ράμι Μάλεκ, Τζάρεντ Λέτο), ικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος (ο Τζον Λι Χάνκοκ των Highwaymen, The founder, Saving Mr. Banks, The blind side), μια χροιά από Seven και αρκετές δόσεις από feeling Zodiac, τι άλλο θέλει ένας φαν του είδους των crime thrillers για να ξεκινήσει το «The little things»;

Όλα τα παραπάνω αρκούν, φυσικά. Δεν επαρκούν μέχρι το τέλος όμως, σε ένα απρόσμενα βραδύκαυστο και χαμηλών τόνων αστυνομικό θρίλερ που εστιάζει πολύ (σχεδόν ολοκληρωτικά) περισσότερο στις λεπτομέρειες που αφορούν τους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες και υποβαθμίζει τα ζωηρά χαρακτηριστικά της πλοκής.

Και πολύ περισσότερο δε τους άξονες της δράσης, τις σκηνές της οποίας μάλλον (και ίσως υπερβολικά) παραμελεί για χάρη μιας πιο ενδοσκοπικής ανάλυσης που δημιουργεί κλίμα, υποστηρίζεται από τους χαρισματικούς πρωταγωνιστές του φιλμ, αλλά φθίνει με αυξητικές τάσεις το ενδιαφέρον του κοινού που διαθέτει όρεξη για fast food, με αποκορύφωμα το θεατράλε φινάλε που έχει ουσία, αλλά δεν το λες ακριβώς συναρπαστικό.

Μικρές ιστορίες ανθρώπων που έφθειραν την ζωή τους στο κυνήγι του κακού και attention whores παρανοικών crime buffs και μικρές λεπτομέρειες, όχι τόσες και τόσο σημαντικές όμως για να δικαιολογούν τον τίτλο.

Ο Χάνκοκ επιλέγει μια μετριοπαθή σκηνοθετική προσέγγιση, η ταινία του είναι προσεγμένη τεχνικά και καλλιτεχνικά, χωρίς να επιδιώκει καμία στιγμή να εντυπωσιάσει, είναι αν μπορώ να το γράψω μεταφορικά «απών», αλλά σταθερά στιβαρός, προτιμά να δώσει χώρο και χρόνο στο σενάριο να μιλήσει. Αυτό όμως δεν είναι τελικά όσο φροντισμένο νομίζει, δεν αποφεύγει κάποιους ομόκεντρους κύκλους επαναληπτικότητας προς εμπέδωση εκείνων των μικρών πραγμάτων που όμως κουράζουν και αν το καστ δεν ήταν τόσο αγαπημένο, το βλέμμα συχνά πυκνά θα στρεφόταν προς το smartphone.

Ο Ντένζελ Ουάσινγκτον σταθερά εξαιρετικός, απομυζεί κάθε ικμάδα ουσίας από τις λέξεις που εκστομίζει, με χάρη και απλότητα, κυριαρχεί στον διάλογο, δεν αφήνει περιθώρια.

Ο Τζάρεντ Λέτο παίζει εμπνευσμένα με την λάμψη στην ματιά, με τα λίγα που του δίνει ο χαρακτήρας του και τα κάνει πολλά, αλλαγμένος εμφανισιακά, κόντρα στην λαμπερή φυσιογνωμική του περσόνα, αλλά φυσικός στην απόδοση των σκηνών του, με στόφα μεγάλου παίκτου.

Ο Ράμι Μάλεκ έχει επίσης να χειριστεί έναν συγκριτικά ελλιπώς γραμμένο χαρακτήρα, υπερβολικά φωτογενής ίσως για τον ρόλο, αλλά με φωτεινή προσαρμοστικότητα, δεν σε απογοητεύει, αλλά δεν κοιτάς αυτόν στα πλάνα που μοιράζεται με τους υπόλοιπους.

Ένα προσωποπαγές αστυνομικό θρίλερ με αυτοπεποίθηση, μακριά από την αμερικανική τραχύτητα και whodunit έξαψη, με μια περισσότερο ευρωπαϊκή προσέγγιση στο είδος που όμως αγκομαχεί να εξελίξει την ίντριγκά του.

Πρώτη δημοσίευση: 4 Feb 2021, 20:30
Ενημέρωση: 8 Apr 2021, 17:30
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The little things (Προσοχή στις λεπτομέρειες)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
124
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos Land of Bad, 22 Φεβρουαρίου από την Spentzos