Θα το βρείτε: Netflix

Ο Daniel (Rodolfo Sancho) και η οικογένειά του μόλις μετακόμισαν σε ένα νέο σπίτι με στόχο να το ανακαινίσουν και να το πουλήσουν, όπως συνηθίζουν. Αυτή τη φορά δεν φαίνεται να είναι τόσο απλή υπόθεση, όταν ο Eric, ο μικρός γιος του Daniel, ισχυρίζεται ότι ακούει φωνές.

Σκηνοθετημένο από τον Ángel Gómez Hernádez (στο μεγάλου μήκους ντεμπουτο του) το Don't listen θα θυμίσει σε πολλούς το The Haunting of Hill House καθώς και αντίστοιχες ταινίες του είδους. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω των κοινών στοιχείων της ταινίας και της σειράς, αλλά κυρίως της συνολικότερης αισθητικής. Ωστόσο, η ταινία αγγίζει και συνδυάζει μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία της ταινίας και ένα ιδιαιτέρως μελανό σημείο της ισπανικής ιστορίας, την Ιερά Εξέταση. Στοιχειωμένα σπίτια, φαντάσματα και πνεύματα «ανακατεύονται» με τις μάγισσες του παρελθόντος και συνθέτουν το παζλ της ταινίας.

Αυτό που διαθέτει σε αφθονία το ισπανικό θρίλερ είναι τα jump scares. Δεν είναι ούτε ένα, ούτε δύο! Είναι ατελείωτα και πολλές φορές απανωτά και οριακά δεν αφήνουν τον θεατή να πάρει ανάσα και να προετοιμαστεί για το επόμενο.

Το Don´t Listen σαν κάθε thriller που σέβεται τον εαυτό του προετοιμάζει τον θεατή πριν από κάθε jump scare με διάφορους ήχους και βασανιστικές σιωπές.

Αυτό φαίνεται να είναι, όμως, το μοναδικό στοιχείο που καταφέρνει να καθηλώσει τον θεατή στην οθόνη, διότι τα υπόλοιπα στοιχεία της ταινίας είναι αρκετά ελλιπή.

Αρχικά, πολλά γεγονότα φαίνεται να εξυπηρετούν μόνο τον σκοπό του να τρομάξουν τον θεατή, χωρίς απαραίτητα να βγάζουν ιδιαίτερο νόημα. Το σημαντικότερο, όμως, μειονέκτημα της ταινίας είναι ότι επικεντρώνεται τόσο πολύ στο να τρομάξει το θεατή που ξεχνάει να επενδύσει στους χαρακτήρες του.

Ακόμη και όταν λαμβάνουν χώρα σημαντικά για την πλοκή γεγονότα, οι πρωταγωνιστές φαίνεται να το παρακολουθούν σαν ταινία, σαν θεατές. Αυτή η αίσθηση δεν προκύπτει τόσο από τις ερμηνείες, αλλά περισσότερο από το γεγονός ότι όλα τα συμβάντα παρουσιάζονται πολύ βιαστικά.

Ίσως το Don’t Listen να μην είναι το πιο πρωτότυπο θρίλερ από άποψη περιεχομένου, αλλά η δύναμή της ταινίας προκύπτει από το ότι καταφέρνει να απορροφήσει πλήρως το θεατή με ορισμένες πολύ τρομακτικές σκηνές και με την γενικότερη  ατμόσφαιρά της.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 23 Dec 2020, 13:23
Ενημέρωση: 23 Dec 2020, 13:26
Τίτλος:
Don't listen
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
97
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos