Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: O Μπάζιλ Μπράουν (Ρέιφ Φάινς), ένας ταπεινής καταγωγής πολυμαθής εκσκαφέας της αγγλικής κομητείας του Σάφολκ, καλείται να σκάψει τους τύμβους στα χωράφια της ευκατάστατης χήρας Ίντιθ Πρίτι (Κάρεϊ Μάλιγκαν).

Αυτό που θα ανακαλύψει θα τραβήξει γρήγορα την προσοχή του Βρετανικού Μουσείου, ενόσω η Αγγλία ετοιμάζεται να εισέλθει στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Άποψη: Στρωτό και καλοφτιαγμένο βιογραφικό δράμα που δεν ξεφεύγει λεπτό από τις συμβάσεις αντίστοιχων αγγλικών παραγωγών, το “The Dig” είναι η νέα Netflix original ταινία μεγάλου μήκους που θα προσελκύσει αρκετούς θεατές, αλλά δεν είναι προορισμένη να μείνει στην ιστορία, σε αντίθεση με τα ευρήματα του Σάτον Χου που φέρνει στο φως η ανασκαφή του τίτλου.

O Αυστραλός Σάιμον Στόουν (“The Daughter”/2015”) δεν επιδεικνύει εδώ κάποια σκηνοθετική τόλμη ή πρωτοτυπία, πράγμα που δεν στερεί το συναίσθημα από τη δεύτερη απόπειρά του πίσω από την κάμερα, αλλά παράλληλα δεν αφήνει την ιστορία του να εντυπωθεί στο μυαλό του θεατή.

Η φωτογραφία του Μάικ Ίλεϊ μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στο να μας μεταφέρει στη βροχερή, ομιχλώδη απεραντοσύνη της αγγλικής υπαίθρου, όμως ο Στόουν επιλέγει μια επιδερμική προσέγγιση, η οποία δεν σκάβει βαθιά ώστε να αποκαλύψει τα θαμμένα πάθη των ηρώων του, μένοντας κυρίως σε μια απεικόνιση της ταξικής διαστρωμάτωσης που αποτρέπει τον Μπάζιλ Μπράουν από το να καρπωθεί τις τιμές της πραγματικά εκπληκτικής ανακάλυψής του.

Ο Μπράουν, τον οποίο υποδύεται με χαρακτηριστική άνεση ο Ρέιφ Φάινς, και η Ίντιθ Πρίτι που ζωντανεύει μέσω της Κάρεϊ Μάλιγκαν, η οποία παίζει πλέον τέτοιους ρόλους στα δάχτυλα, είναι οι πιο ζουμεροί χαρακτήρες και είναι κρίμα που στο δεύτερο μισό της ταινίας παραμερίζονται, ώστε να δοθεί... τόπος στα νιάτα και στο βεβιασμένο ρομάντζο μεταξύ της Λίλυ Τζέιμς (“Yesterday”) και του Τζόνι Φλιν (“Beast”), το οποίο είναι συμπαθητικό μεν, αχρείαστο δε.

Σίγουρα έχει ενδιαφέρον πώς την ώρα που ετοιμάζεται να γραφτεί η αιματηρή ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια ομάδα ετερόκλητων ανθρώπων βρίσκει παρηγοριά στο παρελθόν, αναζητώντας έναν τρόπο να αφήσει ο καθένας τους το δικό του σημάδι μέσα στους αιώνες. Και είναι κρίμα που το “The Dig” δεν τολμάει να προκαλέσει στον θεατή ένα παρόμοιο δέος με αυτό που νιώθουν οι χαρακτήρες του μπροστά στα ανεκτίμητης αξίας ευρήματά τους.

Πρώτη δημοσίευση: 1 Feb 2021, 13:47
Ενημέρωση: 2 Feb 2021, 14:25
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The dig
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
112
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos