Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Ο Dani (Mario Casas) είναι ένας φοβισμένος και ήσυχος άντρας που φροντίζει τον άρρωστο πατέρα του. Όταν εκείνος πεθαίνει, η αδερφή του τον αναγκάζει να κάνει αυτό το ταξίδι που πάντα ονειρευόταν.

Μια μέρα πριν φύγει για το ταξίδι, ο Dani θα συναντήσει την Mila, η οποία θα τον παρασύρει σε μια σειρά γεγονότων δίχως τέλος.

Άποψη: Το Cross the Line (πρωτότυπος τίτλος No matarás) είναι το νέο ισπανικό θρίλερ που στριμάρει σε πανελλήνια πρεμιέρα στην πλατφόρμα του Cinobo, σε σκηνοθεσία του David Victori. Όπως δήλωσε και ο ίδιος σε μια πρόσφατη συνέντευξή του,  του αρέσει να αγγίζει τα όρια του και το ίδιο κάνει και με τους χαρακτήρες των ταινιών του.

Στην ταινία, ο θεατής παρακολουθεί τη μεταβολή του κεντρικού πρωταγωνιστή από έναν αδιάφορο, φοβισμένο και παθητικό νέο σε κάποιον που καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις, να απαντήσει σε ηθικά διλήμματα και κυρίως να δράσει. Η μετατροπή αυτή δεν συμβαίνει κατευθείαν. Ο σκηνοθέτης δίνει χρόνο στον θεατή να γνωριστεί με τον χαρακτήρα, αλλά σχεδόν από τη μέση της ταινίας και μετά η πτώση του χαρακτήρα σε μια επίγεια κόλαση μετατρέπεται σε ένα ταξίδι που νιώθει κανείς ότι δεν θα τελειώσει ποτέ.

Ο Victori δεν αφήνει τον θεατή έξω απ’ όλα αυτά που συμβαίνουν. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, το πλάνο είναι αποκλειστικά επικεντρωμένο στον πρωταγωνιστή με κοντινά πλάνα, κάνοντας τον θεατή να νιώθει ότι γίνεται ένα μαζί του, ζει μαζί του και καλείται να πάρει αποφάσεις, αντιμετωπίζει τα ίδια ηθικά διλήμματα.

Η τακτική αυτή σε συνδυασμό με τη μουσική επένδυση της ταινίας και τη φωτογραφία της δημιουργούν μια αίσθηση άγχους για το τι πρόκειται να συμβεί στον πρωταγωνιστή καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, και πολύ έντονη κλειστοφοβία καθώς κάθε φορά που όλα μοιάζουν να τελείωσαν, ξεκινά ένα ταξίδι νέων γεγονότων που βάζουν ακόμη πιο  βαθιά τον πρωταγωνιστή στα προβλήματά του. Οι καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει είναι ολοένα και πιο δύσκολες και σε κάθε βήμα που κάνει η αλλαγή του πρωταγωνιστή γίνεται ολοένα και πιο έντονη, πλέον δρα και αποφασίζει.

Το Cross the Line είναι ένα αγχωτικό ταξίδι που παρότι κρατά μιάμιση ώρα μοιάζει ατέρμονο τόσο για τον πρωταγωνιστή όσο και για τον θεατή. Ο Victori δεν έχει όλες τις απαντήσεις και γι’ αυτό την τελική και πιο κρίσιμη απόφαση την αφήνει στο τέλος στα χέρια του θεατή.  

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

Πρώτη δημοσίευση: 29 Oct 2021, 16:09
Ενημέρωση: 29 Oct 2021, 16:09
Τίτλος:
Cross the line (Εκτός εαυτού)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
92
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos