Blonde

Eίδαμε το "Blonde", θαυμάσαμε την Άνα ντε Άρμας, μας κούρασε το δράμα...

Blonde - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Netflix

Φωνές από παντού για την πολυαναμενόμενη ταινία του Αντριου Ντόμινικ "Blonde" αλλά χίλιες φορές τέτοιες, παρά μια ακόμα βιογραφία σαν αυτή πχ του "Bohemian Rhapsody".
Kαλύτερα περάσαμε με αυτή την τολμηρή, ανήθικη για πολλούς, ακατάλληλη για κάτω των 17 (ο καλύτερος τρόπος να τους πεις "μη τη χάσετε") ταινία για την μεγαλύτερη κινηματογραφική σταρ που είδαμε ποτέ.

Κάθε "βιογραφία" που θέλει να σεβαστεί τον εαυτό της, δεν μπορεί να ισχυριστεί πως ξέρει την απόλυτη αλήθεια. Πως χωράς 36 χρόνια ζωής σε λίγες ώρες; Πως απομυθοποιείς τον απόλυτο μύθο; Aπλά, επιλέγεις στιγμές, τις κρίνεις όπως θες και ο θεατής κρίνει και αυτός.

Αν είναι καλή; Σε στιγμές ναι (λίγες), σε άλλες φλύαρη (2 ώρες και 40 λεπτά) και με απλά λόγια δύσκολα θα μπεις στον κόπο να την ξαναδείς. Στις στιγμές που θέλει να σοκάρει, έχει ενδιαφέρον. Η ήδη πολυσυζητημένη σκηνή με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Ακραία camp, ενοχλητική, βλάσφημη για πολλούς, σε πιάνει απροετοίμαστο. Ήταν και αχώνευτος ο Κένεντι…

Αλλά στη μεγαλύτερη διάρκεια, υπάρχει μια επανάληψη, στο μισό ουσιαστικά έχουν ειπωθεί όσα θέλει να πει, οι "βινιέτες" με γνωστές πόζες και στιγμές της καριέρας της, είναι δοσμένες από τη σκοπιά του δράματος της πρωταγωνίστριας.

Είναι ξεκάθαρο πως αυτό ήταν το όραμα του Ντόμινικ. Μια κατάβαση σε έναν απόλυτο εφιάλτη που οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στον θάνατο. Όλοι μας ξέρουμε την Μέριλιν από τις ταινίες, τη βλέπουμε σε άπειρες φωτογραφίες, έχουμε δει ντοκιμαντέρ. Τα αισθήματά της, δεν τα ήξερε κανείς.

Να αποκαλείς τον Ντόμινικ "σεξιστή", "λάτρη της πορνογραφίας" είναι ακραίο. Ίσως βέβαια, Netflix και δημιουργός, να είχαν κάτι τέτοιο κατά νου: στο νούμερο 1 της πλατφόρμας είναι εδώ και μέρες...

Το σενάριο βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Joyce Carol Oates. Ζωή-τραγωδία από πολύ μικρή, μητέρα υστερική, πατέρας απών (αλλά παρών σε όλη την ταινία), διασημότητα, εκμετάλλευση.

Η ζωή της Νόρμα-Τζιν και της Μέριλιν ήταν σε διαρκή «σύγκρουση» αλλά στην ταινία το συμπέρασμα είναι πως καμία τους δεν βρήκε ποτέ την ευτυχία, κάτι βέβαια αυθαίρετο, αλλά όπως είπαμε, η ζωή των διάσημων «μεταφράζεται» όπως θέλει ο καθένας μας.

Υπέροχα φωτογραφημένη από τον Chayse Irvin είτε σε ασπρόμαυρο ή έγχρωμο, μουσική από Nick Cave και Warren Ellis (τα ντοκιμαντέρ τους "One More Time with Feeling"/2016, "This Much I Know to Be True"2022 είναι οι καλύτερες δουλειές του Ντόμινικ) και στο επίκεντρο μια Άνα ντε Άρμας να ακολουθεί πιστά το κλίμα του φιλμ και να είναι ο μοναδικός λόγος που βλέπεις την ταινία μέχρι το τέλος.

Θα είναι κρίμα να μην προταθεί για Όσκαρ, σε μια ερμηνεία που τη θέλει παρών σε κάθε πλάνο μιας ταινίας που διαρκεί σχεδόν 3 ώρες!

John Burgundy

Πρώτη δημοσίευση: 3 Oct 2022, 15:22
Ενημέρωση: 3 Oct 2022, 15:22
Τίτλος:
Blonde
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
166
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos