Σύνοψη: Ο μόχθος, ο καταναλωτισμός και ο πλούτος συνθέτουν το καπιταλιστικό τοπίο της Κίνας, από το πιο σκοτεινό ορυχείο μέχρι τις πιο πολυτελείς διασκεδάσεις. Ξεκινώντας από τη βάση του καπιταλιστικού κτήνους, παρακολουθούμε τους εργάτες που επανδρώνουν την εργοστασιακή παραγωγή, τη μεσαία τάξη που μαθαίνει να πουλάει όνειρα στους διψασμένους αγοραστές, και την ελίτ που απολαμβάνει νέα επίπεδα καταναλωτικής ηδονής χωρίς καμία τύψη.

Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια της κινεζικής κοινωνίας, βλέπουμε με ανατριχιαστική λεπτομέρεια πώς το ένα επίπεδο στηρίζει το επόμενο, ενώ ταυτόχρονα συνειδητοποιούμε ότι το λεγόμενο κινέζικο όνειρο θα παραμείνει ανεκπλήρωτο για το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού αυτής της αχανούς χώρας. 

Άποψη: Υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ φέτος, αν και χωρίς πολλές ελπίδες με φαβορί να παραμένουν το δανέζικο Flee και το Summer of Soul, το Αμερικάνικο Ascension μιλάει όχι για το American dream, που έχουμε συνηθίσει να λέμε, αλλά για το Chinese dream, για το κινέζικο όνειρο, που είναι επίσης ισχυρό στην μεγάλη και πολυπληθή ασιατική χώρα.

Η ταινία της Αμερικανοκινέζας Jessica Kingdom δημιουργεί ένα μωσαϊκό πολλαπλών εκφάνσεων της κινεζικής κοινωνίας και κυρίως της κινεζικής παραγωγής. Ένα αφαιρετικό πορτρέτο του ιδιότυπου κινέζικου καπιταλισμού και πώς αυτό εμφανίζεται, χωρίς βέβαια να εγκλωβίζεται τελείως στα κινέζικα όρια μιας και αποτελεί σχόλιο για οποιαδήποτε καπιταλιστική χώρα -και αυτή είναι η επιτυχία του Ascension ή της Ανόδου, όπως ονομάζεται στα ελληνικά.

Μια άνοδος δύσκολη, ένα όνειρο ανεκπλήρωτο μιας και το δυσάρεστο σε όλο αυτό είναι ότι όλη αυτή η παραγωγή σε ποικίλους τομείς, όπως παρακολουθούμε και στην ταινία, απευθύνεται εν τέλει σε μια μικρή μερίδα του πάνω από ένα δις πληθυσμού της χώρας, μιας και όπως ξέρουμε στην Κίνα υπάρχει τεράστια φτώχεια στην μεγάλη μάζα.

Η σκηνοθέτρια στέκεται κριτικά απέναντι σε όλο αυτό αλλά όχι επικριτικά. Δεν θέλει να θίξει έντονα και ασκήσει ένα δριμύ κατηγορώ αλλά να αναδείξει πτυχές της κινέζικης βιομηχανίας και παραγωγής και πώς αυτή επηρεάζει την κοινωνία με στόχο ο θεατής να αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει. Αργό και υπνωτιστικό, αν παραδοθείς σε βάζει στους ρυθμούς του, με μια πολύ όμορφη τελική σεκάνς.

Για φανς του είδους των ντοκιμαντέρ, μιας και είναι από αυτά που δεν μπορείς να σταθείς μόνο στην καλλιτεχνική τους υπόσταση που μπορεί να έχει ενδιαφέρον, αλλά για να το απολαύσεις πρέπει να παραδοθείς και στην αφήγησή τους, που για όσους δεν παρακολουθούν εύκολα ένα ντοκιμαντέρ, σίγουρα δεν θα είναι πρόθυμοι να τελειώσουν.

Πρώτη δημοσίευση: 5 Mar 2022, 18:59
Ενημέρωση: 5 Mar 2022, 18:59
Τίτλος:
Ascension
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
97

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos