Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Βασισμένη στην αληθινή ιστορία των Δανών Έιναρ Μίκελσεν κι  Άιβερ Άιβερσεν, η ταινία αφηγείται την πολύπαθη εξερευνητική αποστολή στη Γροιλανδία στην οποία αυτοί έλαβαν μέρος το 1909, προκειμένου να καταρρίψουν τους ισχυρισμούς της Αμερικής πως το ευμέγεθες νησί χωρίζεται στα δύο μέσω ενός πορθμού, κι άρα το βόρειο τμήμα του εμπίπτει σε αμερικανική δικαιοδοσία.

Άποψη: «Όταν τοποθετώ τους χαρακτήρες μου σ’ένα μυθιστόρημα, ο χειμώνας είναι πολύ πιο δραματικός από το καλοκαίρι.Δεν μπορώ να φανταστώ την Άννα Καρένινα στην Τζαμάικα - εσείς;». Τάδε έφη η συγγραφέας Ιζαμπέλ Αλιέντε σε σχετική ερώτηση για το ποια είναι η σχέση της με τον χειμωνιάτικο καιρό, στα πλαίσια συνέντευξης που παραχώρησε μετά την έκδοση του μυθιστορήματός της «Πέρα από το χειμώνα».

Πράγματι, σε όλο το διαχρονικό συνεχές των τεχνών η ύπαρξη συνθηκών ακραίου ψύχους ανέκαθεν διαδραμάτιζε ξεχωριστό ρόλο στην υποβολή μιας πολύ συγκεκριμένης ατμόσφαιρας, υπογραμμίζοντας εμφατικά τη δραματικότητα ενός έργου και δημιουργώντας συχνά-πυκνά τις προϋποθέσεις, για να αποκτήσει αυτό επικές διαστάσεις. Στα του κινηματογράφου ειδικότερα, ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο Ντι Κάπριο το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο το πήρε τελικά ως επίδοξος – και πολύπαθος- survivor εν μέσω χιονοθυελλών σε αφιλόξενες βουνοπλαγιές.

Την καταλυτική αυτή συνδρομή του εχθρικού ψύχους, όμως, στην πάσης φύσεως δραματουργία που περιγράφηκε παραπάνω, δυστυχώς δεν καταφέρνει να αξιοποιήσει επαρκώς το Against The Ice.

Μολονότι η ιστορία που πραγματεύεται είναι από μόνη της πολύ δυνατή και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κινηματογραφικά μεγαλειώδη κι αξιομνημόνευτη εποποιία επιβίωσης, το τελικό αποτέλεσμα είναι μάλλον κάπως επίπεδο και διεκπεραιωτικό.

Ο ρυθμός, χωρίς να είναι αργόσυρτος, δεν «ρουφάει» κιόλας τον θεατή, ενώ η θεμελιακή δραματικότητα της ιστορίας σε γενικές γραμμές δεν αποτυπώνεται κατά τρόπο που να εμπλέκει ουσιαστικά σ’αυτήν όποιον την παρακολουθεί.

Ένα σύμφυτο με τα παραπάνω, εξάλλου, πρόβλημα είναι κι η ανάπτυξη των δύο κεντρικών χαρακτήρων (Nikolaj Coster-Waldau, Joe Cole), οι οποίοι ναι μεν δεν κινούνται σε καμία περίπτωση σε χαμηλές υποκριτικές στροφές, όμως καλούνται να ζωντανέψουν χαρακτήρες αρκετά «χάρτινους» στη γραφή τους. Χαρακτήρες που στα 102 λεπτά του Against The Ice πρακτικά καταφέρνουμε να τους γνωρίσουμε σε ελάχιστο βάθος (Άιβερ) ή σκιαγραφούνται επιδερμικά, με τους συνήθεις, κλισέ απλώς όρους μιας αγαπημένης που αναμένει (;) πίσω στην πατρίδα (Έιναρ).

Στα θετικά της ταινίας, από την άλλη πλευρά, συγκαταλέγονται τόσο οι πειστικές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών όσο και τα αβίαστα μαγευτικά, «καθαρά» πλάνα της ολόλευκης, αχανούς no man’s land, στην οποία οι ήρωες πασχίζουν να επιβιώσουν.Το φινάλε, τέλος, μ’όλη τη συμβατικότητά του, διαθέτει μια ζεστή τρυφερότητα, η οποία, σε μια γενικά μάλλον flat συναισθηματικά ταινία, σίγουρα είναι καλοδεχούμενη.

Σε γενικές γραμμές, παρά την ομολογουμένως φροντισμένη διεύθυνση παραγωγής και φωτογραφία του, το Against The Ice δεν κατορθώνει να μετουσιώσει το αβανταδόρικο πρωτογενές υλικό του σε κάτι αξιομνημόνευτο ή έστω ικανού δραματικού βάθους, αποτελώντας τελικά μάλλον μια φωτογενή χαμένη ευκαιρία. 

Nόρα Μαυρίδη

Πρώτη δημοσίευση: 5 Mar 2022, 12:48
Ενημέρωση: 5 Mar 2022, 12:48
Τίτλος:
Against the ice
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
102
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos