Σύνοψη: Οι τρεις πρώτες δεκαετίες της ζωής του σημαντικότερου συγγραφέα φαντασίας όλων των εποχών, Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν και οι εμπειρίες που οδήγησαν στη δημιουργία του ανεπανάληπτου λογοτεχνικού του σύμπαντος, είναι το αντικείμενο της νέας ταινίας του Φινλανδού Ντόμε Καρουκόσκι (Tom of Finland).

Άποψη: Μία τριλογία που άφησε εποχή (“Ό Άρχοντας των Δαχτυλιδιών”), μία που για κάποιους ήταν απαραίτητη και κάποιους τους κούρασε (“Χόμπιτ) και μια επερχόμενη τηλεοπτική σειρά που ευελπιστεί να καλύψει το κενό που άφησε το Game of Thrones… Το λογοτεχνικό έργο του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν πάντα θα έχει μια θέση στη μεγάλη ή τη μικρή οθόνη, συνεπώς - μέσα στο κύμα των biopics που σαρώνουν το κινηματογραφικό σκηνικό - αποφασίστηκε ότι ήρθε η στιγμή να δούμε στο πανί τη ζωή του ανθρώπου που δημιούργησε τη Μέση Γη. 

Και η ζωή του Τόλκιν έχει όλα τα συστατικά που την καθιστούν πρώτης τάξεως υλικό για τη δημιουργία μιας συγκινητικής βιογραφίας που αποκαλύπτει έναν άνθρωπο που από παιδί έβρισκε καταφύγιο σε φανταστικούς κόσμους, εκμεταλλευόταν την έφεσή του και τη δυναμική της γλώσσας για να αφηγηθεί τις παράξενες ιστορίες του και εμπνεύστηκε το έπος που απέκτησε εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον πλανήτη μέσα στα χαρακώματα της πραγματικής Μόρντορ, κοινώς του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Από εκεί ξεκινάει και η ταινία του Καρουκόσκι για να διηγηθεί στη συνέχεια μέσω flashback την παιδική και εφηβική ηλικία του σπουδαίου συγγραφέα, την γνωριμία του με τη γυναίκα της ζωής του, την παρέα που δημιούργησε με άλλους τρεις νεαρούς λάτρεις των τεχνών και την ακαδημαϊκή του πορεία, γεγονότα που διακόπηκαν βίαια με την έναρξη του Μεγάλου Πολέμου.

Και παρότι η σύνδεση πραγματικότητας και φαντασίας που επιχειρεί ο Καρουκόσκι, ειδικά στις σκηνές των μαχών όπου ξεπροβάλλει απειλητική η μορφή του Σάουρον, είναι πολύ επιδέξια στημένη και προσεγμένη σε κάθε λεπτομέρεια, το τελικό αποτέλεσμα δεν σε παρασύρει ούτε σε βουτάει βαθιά μέσα στο μυαλό του Τόλκιν. Γιατί το “εύρημα¨ αυτό δεν αρκεί για να καλύψει το γεγονός ότι η υπόλοιπη ταινία έχει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά της προκάτ βιογραφικής παραγωγής: τη μουσική που σχεδόν φωνάζει “εδώ κλάψε!”, τις αναγκαστικές στιγμές δύσκολων αποχαιρετισμών, την χρήση της χρωματικής παλέτας και του φωτισμού που μάλλον έχεις ξαναδεί σε άλλες τόσες ταινίες που διαδραματίζονται στην Αγγλία εν μέσω πολέμου.

Βέβαια, τα παραπάνω θα μπορούσαν να έχουν παρακαμφθεί εάν είχαμε να κάνουμε με μια αποκαλυπτική ερμηνεία από τον Νίκολας Χουλτ (“Η Ευνοούμενη”) στον κεντρικό ρόλο, όμως παρά την εκφραστικότητα και την φανερή προσπάθειά του, δεν καταφέρνει να δημιουργήσει ένα αξιομνημόνευτο κινηματογραφικό πορτρέτο του Τόλκιν, κάτι που του είχε ξανασυμβεί όταν κλήθηκε να ερμηνεύσει τον Τζ. Ντ. Σάλιντζερ στο “Επαναστάτης στη Σίκαλη”. 

Οι fans του Τόλκιν σίγουρα θα περάσουν καλά κυνηγώντας τα easter eggs που είναι διάσπαρτα σε όλη τη διάρκεια της ταινίας και μετά ίσως συζητήσουν με τις ώρες ποια πραγματική προσωπικότητα της ζωής μετατράπηκε μέσα στο μυαλό του στον Γκάνταλφ ή την Άργουεν. Για όσους ψάχνουν μια βιογραφική ταινία για τη ζωή ενός συγγραφέα που θα τους μείνει αξέχαστη, υπάρχει πάντα το ¨Καπότε”!

Πρώτη δημοσίευση: 3 Aug 2019, 16:53
Ενημέρωση: 3 Aug 2019, 16:53
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Tolkien
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
112

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos