The Sapphires

Η ιστορία του μουσικού συγκροτήματος με τις τέσσερις Αβορίγινες τραγουδίστριες που διασκέδαζαν τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Βιετνάμ
The Sapphires - κριτική ταινίας

Αίσθηση ανεμελιάς

Στο 1968 σκοτεινιασμένο από τον πόλεμο του Βιετναμ έχει αφετηρία η πορεία των The Sapphires, τεσσάρων αδερφών που αποφασίζουν να στηρίξουν με τη μουσική τους τέχνη τους στρατιώτες και γεύονται με αυτόν τον τρόπο όλα τα δυνατά συναισθήματα που αχνίζουν από έναν πόλεμο.

Μία φωτεινή ταινία, με νεύρο, ωραίο ρυθμό και όμορφη αναπαράσταση της Μελβούρνης της εποχής (εκεί είχαν γεννηθεί οι κοπέλες) που μυρίζει εσωτερικό καλοκαίρι παρά το οτι καταπιάνεται με τον κρύο χειμώνα του πολέμου. Το λεπτό χιούμορ, ως αντίβαρο των πιο δύσκολων καταστάσεων που αναπτύσσονται στο δεύτερο μισό της ταινίας κάνει αυτή την ταινία να ξεχωρίζει από αντίστοιχες βιογραφικές (βασίζεται στην αληθινή ιστορία της μητέρας του σεναριογράφου). Ειδικά στο κομμάτι της εκγύμνασης των κοριτσιών από τον όμορφο άνθρωπο που γίνεται μέντοράς τους, τόσο οι ερμηνείες όσο και η σκηνοθεσία προσφέρουν στην αίσθηση ανεμελιάς που αντισταθμίζει τις επικείμενες προκλήσεις. 

Με τον έρωτα προσεκτικά φυλαγμένο ανάμεσα στις γραμμές του πενταγράμμου και την αισιόδοξη διάθεσή της, η πρώτη ταινία του Wayne Blair καταφέρνει, χωρίς να είναι αξιομνημόνευτη, να σε κάνει βλέποντάς την να φωτίσεις τη φρίκη του πολέμου χτυπώντας τα πόδια σου στο πάτωμα με το ρυθμό της μουσικής.

Εύη Αβδελίδου

Πρώτη δημοσίευση: 26 Jul 2013, 00:43
Ενημέρωση: 26 Jul 2013, 00:43
Τίτλος:
The Sapphires (The Sapphires)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
103

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos