The report

Bραδύκαυστο πολιτικό θρίλερ του Amazon, με τον Άνταμ Ντράιβερ στην δεύτερη εξαιρετική ερμηνεία του στην σεζόν που διανύουμε

The report - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Daniel Jones προσλαμβάνεται από την Γερουσία για να ηγηθεί μιας έρευνας για τον πρόγραμμα Κράτησης και Ανάκρισης της CIA, στο οποίο αποκαλύφθηκε ότι περιλαμβάνονταν τεχνικές βασανιστηρίων. Η CIA θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε η έρευνα να μην δει ποτέ το φως της ημέρας και ο Jones θα παλέψει για να δημοσιοποιήσει την αλήθεια.

Άποψη: Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 άλλαξαν ριζικά την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας και αποτέλεσαν το σημείο έναρξης του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Στα πλαίσια αυτού και κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Bush, η CIA ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ανάκρισης κρατουμένων στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν οι αποκαλούμενες Enhanced Interrogation Techniques, που περιλάμβανα μεταξύ άλλων τη στέρηση ύπνου σε βαθμό που πρόκλησης παραισθήσεων, τη σεξουαλική ταπείνωση και το waterboarding, μια μέθοδο εικονικού πνιγμού.

Με λίγα λόγια, ο όρος Enhanced Interrogation Techniques δεν είναι παρά ένας ευφημισμός για τεχνικές βασανιστηρίων, οι οποίες οδήγησαν και στον θάνατο κρατουμένων, ενώ οι πληροφορίες που αποσπάστηκαν μέσω αυτών δεν οδήγησαν σε κάποια ουσιαστική εξέλιξη ούτε συνέβαλαν στην προστασία αθώων πολιτών από πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες.

Αυτή τη μελανή σελίδα στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ ζωντανεύει στο «The Report», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Scott Z. Burns και παραγωγό τον Steven Soderbergh («Traffic», «Sex, Lies & Videotapes») για λογαριασμό του Amazon Prime. Παρουσιάζοντας τα γεγονότα μια ολόκληρης δεκαετίας, με μια αποστασιοποιημένη, ψύχραιμη σκηνοθετική ματιά, ο Burns δίνει εδώ ένα πολιτικό θρίλερ, το οποίο αργεί να πάρει μπρος, αλλά ο υπομονετικός θεατής μπορεί να βρει πολλά στοιχεία που θα τον ανταμείψουν.

Το πρώτο είναι οι ερμηνείες του συνόλου του καστ, από τον John Hamm («Mad Men»), ο οποίος είναι κομμένο και ραμμένος για ρόλους όπως αυτός του Denis McDonough, Πρώην Αρχηγού Επιτελείου του Λευκού Οίκου, μέχρι τον Tim Blake Nelson («The Ballad of Buster Scruggs) ως φοβισμένου πληροφοριοδότη. Φυσικά, το δίδυμο που κλέβει την παράσταση είναι αυτό των Driver και Annette Bening («American Beauty»), με τον πρώτο να αποδεικνύει ότι διαθέτει την ένταση και την εκφραστικότητα που τον καθιστούν «εργαλείο» για κάθε σκηνοθέτη, και τη δεύτερη να μην χρειάζεται να αποδείξει απολύτως τίποτα, γιατί είναι γνωστό ότι ποτέ, μα ποτέ δεν απογοητεύει.

Το δεύτερο στοιχείο που καθιστά ενδιαφέρον το «The Report» είναι οι προβληματισμοί που αναπόφευκτα προκαλεί, έχοντας στον πυρήνα του τη συγκεκριμένη ιστορία. Μπορεί το σενάριο του Burns να είναι λίγο πιο φλύαρο απ’ όσο θα έπρεπε, όμως το μήνυμά του είναι ξεκάθαρο: μπορεί ο φόβος που είχε παραλύσει την αμερικάνικη κοινωνία μετά την 11η Σεπτεμβρίου να αιτιολογήσει τη χρήση βασανιστηρίων; Ο Burns σαφώς και δηλώνει «όχι», αλλά ευτυχώς το κάνει χωρίς πατριωτικές εξάρσεις, προσπαθώντας να κρατήσει μια ισορροπία, στην οποία η αλήθεια θα είναι αυτή που θα έχει τον τελικό λόγο.

Παρότι τα παραπάνω δεν είναι αρκετά για να τον αποτρέψουν από το να ακολουθήσει την πεπατημένη οδό για να αφηγηθεί την ιστορία του - ειδικά στις σκηνές των βασανιστηρίων που θα μπορούσαν να είναι λιγότερες – ο Burns αξιοποιεί ικανοποιητικά το καστ και το σεναριακό του υλικό, όχι για να ξαναγράψει τους κανόνες του πολιτικού θρίλερ α λα Adam McKay («Vice»), αλλά για να καταθέσει μια σχετικά παλιομοδίτικη, αλλά επείγουσα απεικόνιση της αναζήτησης της αλήθειας και του κόστους που αυτή έχει τόσο σε αυτούς που θέλουν να τη δικαιώσουν όσο και σε αυτούς που πασχίζουν να την αποκρύψουν.

Πρώτη δημοσίευση: 6 Jan 2020, 17:32
Ενημέρωση: 8 Jan 2020, 12:48
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The report
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
119
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos