The power of few

Θρησκευτικές συνομωσίες και εγκλήματα του δρόμου, μέσα από πέντε διαφορετικές ιστορίες που τελικά θα ενωθούν μεταξύ τους...
The power of few - κριτική ταινίας

Clone Jesus in trance

Ή αλλιώς η κατά Ταραντίνο θεωρία του χάους στη Νέα Ορλεάνη… Μια εικοσαετία μετά το Tue Romance (1993), συναντάμε ξανά επί σκηνής τους Κρίστιαν Σλέιτερ και Κρίστοφερ Γουόκεν στους δρόμους της Νέας Ορλεάνης. Φόβος, παράνοια, θρησκευτικές οργανώσεις, εγκληματίες, λαθρέμποροι, φιλόσοφοι, όλοι χωρούν σε αυτήν την ταινία του Λεόν Μαρούτσι που λαμβάνει χώρα ουσιαστικά σε 20 μόλις λεπτά.

Το σενάριο γράφτηκε με ένα ‘διαδραστικό’ τρόπο μεταξύ κοινού και συντελεστών, μέσω της ιστοσελίδας της ταινίας και προσπάθησε να ακολουθήσει έναν ‘Pulp Fiction’ τρόπο αλληλεπίδρασης μεταξύ χαρακτήρων και ιστοριών –επιλέγοντας μάλιστα ως σημείο αναφοράς τον ίδιο τον Γουόκεν-, αλλά κάπου στην πορεία το έχασε. Πιθανότατα λοιπόν, η διαδικασία να ήταν πολύ πιο ενδιαφέρουσα από την τελική κόπια της ταινίας..αφού εν τέλει ο σκηνοθέτης μπλέκει τις ιστορίες του με μη ξεκάθαρο τρόπο, με αποτέλεσμα να μπερδεύει αφενός το θεατή και το αποτέλεσμα να μοιάζει αφετέρου με ένα συνονθύλευμα σκηνών που έχεις δει και έχεις ξαναδεί δεκάδες φορές στο σινεμά..

Πέντε ιστορίες πέντε φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους ανθρώπων που όμως συνδέονται χωρίς να το ξέρουν σε μια κοινή συνισταμένη. Και ανάμεσά τους, η Few, ο χαρακτήρας-κλειδί της ταινίας. Βία και διάλογοι μεταξύ των χαρακτήρων που θυμίζουν Reservoir Dogs και μια ακόμα ταινία που αφενός τη βλέπεις ευχάριστα, αφετέρου αποτελεί ένα ακόμα wanna-be-Quentin φιλμάκι, αν και η έλλειψη ισορροπίας από άποψη δυναμικότητας των επιμέρους ιστοριών καθιστούν εν τέλει την ταινία ανισόρροπη.

Ο Κρίστιαν Σλέιτερ –εφηβικός έρωτας, δε θα ξεχάσω ποτέ ότι μου έκλεισε το μάτι στην φετινή Μπερλινάλε, κι ας έχουν περάσει καμια 15αριά χρόνια από τότε που δήλωνα καψούρα- σε μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση. Το μπλουζάκι ‘Clone Jesus’ του Γουόκεν, όλα τα λεφτά! Ο ίδιος, αν και πλέον έχει φτάσει το ζενίθ στα όρια γραφικότητας, αποτελεί πάντα χάρμα οφθαλμών, για κάποιον περίεργο λόγο (attention whore) και ειδικά αυτή τη φορά που υποδύεται τον εαυτό του, μια γραφική κινούμενη καρικατούρα.

Τη Δευτέρα γιορτάζω, οπότε αγαπητοί μου φίλοι ξέρετε τι να μου φέρετε (το μπλουζάκι, είπαμε)!

Ειρήνη Κατσαρά.

Πρώτη δημοσίευση: 30 Apr 2014, 11:57
Ενημέρωση: 30 Apr 2014, 11:57
Τίτλος:
The power of few (The power of few)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
96

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos