Σύνοψη: Η Carol (Angela Bassett), η Gillian (Patricia Arquette) και η Helen (Felicity Huffman), συναντιούνται την ημέρα της μητέρας για να καταλήξουν να παραπονιούνται για τους τρείς γιούς τους που ξέχασαν να τους ευχυηθούν. Ύστερα από μια γενναία ποσότητα bourbon και ντόνατ, το τρίο γυναικών αποφασίζουν να ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη για να εισβάλουν στις ζωές των σχεδών τριαντάρηδων γιών τους.

Άποψη: «Πλέον δεν έχω το αίσθημα μητρότητας. Έχω το αίσθημα της ετερότητας», λέει η μια πρωταγωνίστρια. Με έναν σχεδόν Χεγκελιανό τίτλο, η ταινία προέρχεται από την Cindy Chupack, την συγγραφέα και παραγωγό του “Sex and the City” και εμείς θεωρήσαμε για μια στιγμή πως η ταινία θα εξερευνούσε τη μητρότητα με ειλικρίνεια και σεβασμό. Και όμως, αυτή η σκέψη διαλύθηκε όταν είδαμε το πρώτο μοντάζ, ένα από τα πολλά στερεοτυπικά σε rom-coms που θα ακολουθήσουν. Γιατί τελικά, το “Otherhood” πρόκειται περί ενός σχεδόν Φροϋδικού ρομάντζου μεταξύ των μαμάδων και των γιών τους.

Η ταινία τοποθετεί τις τρείς γυναίκες εν μέσω της κρίσης της μέσης ηλικίας, με τις πανέμορφες γυναίκες να μην ξέρουν τί να κάνουν τους εαυτούς τους και να αποζητούν την επιβεβαιώση των υιών τους.

Η Carol είναι χήρα, σεμνή και ταπεινή, η Helen αρνείται να γεράσει και μοιάζει περισσότερο με μοντέλο στο ντύσιμο και στο styling, ενώ η Gillian είναι η πιο προσγειωμένη από τις τρείς. Η Carol θέλει ο γιός της Matt να βρεί μια καλή κοπέλα να ερωτευτεί, η Helen θέλει ο γιός της Paul να της δηλώσει πως είναι γκέι, ασχέτως του ότι ήδη το γνωρίζει, ενώ η Gillian προσπαθεί να τα φτιάξει στον Daniel με μια καλή Εβραία κοπέλα.

Το “Otherhood” μονίμως δικαιολογεί τις μητέρες-χωρίς-όρια, ενώ νορμαλοποιεί και διακωμωδεί συμπεριφορές που στον πραγματικό κόσμο χρήζουν ψυχοθεραπείας. Και για να γυρίσουμε στη Φροϋδική ανάλυση: όταν η Carol πάει στο πάρτυ, (ύστερα από άλλο ένα τετριμμένο μοντάζ makeover), φοράει ένα στενό φόρεμα, έχει αφήσει τα μαλλιά της σε όλη τους την Αφροαμερικάνικη δόξα και μια από τις φίλες της αναφωνεί: «Αν φαινόσουν ακόμα πιο νέα, ο Matt θα ήθελε να σε βγάλει ραντεβού». Όταν ο Matt βρίσκει την μαμά του δείχνει τα στήθη της και λέει «Δεν τα είχες αυτά σήμερα το πρωί!» Η Helen από την άλλη, ενώ γνωρίζει πως ο γιός της είνα γκέι και μένει μαζί του και με το αγόρι του, τον αναγκάζει να κάνει το coming-out σε αυτή, μόνο για να του προκαλέσει τύψεις. Η Helen ως μητέρα θεωρεί πως όχι απλά της ανήκει ο γιός της, αλλά και η σεξουαλικότητά του. Η Gillian, αν και λιγότερο εμφανώς, θέλει να έχει και αυτή έλεγχο στην ερωτική ζωή του γιού της, για αυτό και ανακατεύεται στα προσωπικά του.

Οι ρόλοι τους αποτελούν προσβολή σε όλες τις γυναίκες και πραγματικά ταπεινώνουν όλες τις μαμάδες. Το απεριόριστο ταλέντο των τριών γυναικών ηθοποιών χαραμίζεται από το κακογραμμένο σενάριο και τον τετριμμένο διάλογο. Αντί όμως να υπνοβατούν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, οι γυναίκες φέρνουν μαζί τους τη σπιρτάδα και την ενέργειά τους και πράγματι έχουν χημεία, κάτι που καταστά το “Otherhood” ανεκτό. Κατά τα άλλα, η ταινία προσπαθεί να εκμαιεύσει φθηνά γέλια μέσα από την απόρριψη και την προδοσία που αισθάνονται οι γυναίκες/μαμάδες από τους άντρες τους και τους γιούς τους. Η αρχική ερώτηση είναι: γιατί να θεωρήσει κανείς αστεία αυτά τα συναισθήματα και αυτή την ταπείνωση;

Πρώτη δημοσίευση: 24 Aug 2019, 18:58
Ενημέρωση: 24 Aug 2019, 18:58
Τίτλος:
Otherhood
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos