Σύνοψη: Ο Javier Muñoz (Javier Gutiérrez) ήταν κάποτε ένας επιτυχημένος διαφημιστής. Το επάγγελμά του δεν σταματούσε μόνο στο γραφείο καθώς είχε κατορθώσει να μετατρέψει και την προσωπική του ζωή σε διαφήμιση: o ευκατάστατος οικογενειάρχης, με το ακριβό αυτοκίνητο και το υπερπολυτελές σπίτι. Όλα αυτά, όμως, τελειώνουν όταν ο Javier μένει άνεργος και αναγκάζεται να μετακομίσει. Μη μπορώντας να ξεπεράσει την παλιά του ζωή, ξεκινάει να παρακολουθεί την οικογένεια που μένει πλέον στο παλιό του σπίτι και σκέφτεται τρόπους για να πάρει πίσω αυτό που πιστεύει ότι δικαιωματικά του ανήκει.

Άποψη: Το The Occupant (Hogar) είναι η νέα ταινία των David Pastor και Àlex Pastor που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο στο Netflix. Ήδη από τις πρώτες ημέρες προβολής, η ταινία ακούστηκε πολύ, αλλά γιατί; Δυστυχώς, χωρίς κανέναν λόγο καθώς πρόκειται για μια ταινία της οποίας ο στόχος δεν είναι καθόλου ξεκάθαρος. Δομημένη γύρω από τον πρωταγωνιστή, δεν χάνει χρόνο με άσκοπα fillers και κάθε γεγονός παίζει ένα πολύ συγκεκριμένο ρόλο για την ολοκλήρωση του κεντρικού χαρακτήρα και του στόχου του. Αυτό σε συνδυασμό με την ερμηνεία του Javier Gutiérrez, ίσως, είναι και το μόνο που προσδίδει ενδιαφέρον στο The Occupant.

Ωστόσο, έχοντας αναπτύξει λεπτομερώς και με αρκετά χρονοβόρο τρόπο, το πρώτο μέρος της ταινίας, το δεύτερο και τελευταίο μέρος μοιάζει γρήγορο, βολικό και καθόλου ρεαλιστικό. Η ένταση δεν κλιμακώνεται, όπως θα περίμενε κανείς από ένα ψυχολογικό θρίλερ. Αντίθετα, ο θεατής οδηγείται πολύ γρήγορα σε ένα άκρως προβλέψιμο τέλος.

Δεν είναι καινούρια η ιδέα ενός πρώην επιτυχημένου ανθρώπου που δεν μπορεί να υποστηρίξει πλέον το κόστος μιας άνετης ζωής ή ενός ανθρώπου που αποφασίζει να καρπωθεί ως άλλο «παράσιτο» πράγματα που δεν του ανήκουν πλέον. Ακόμη και αν ο σκοπός της ταινίας ήταν να ασκήσει κριτική σε θέματα, όπως οι ταξικές διαφορές, ο εθισμός στην εξουσία, την άνεση, το χρήμα, η έλλειψη ηθικών αναστολών, και στην όλη ιδεολογία του «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», δεν το καταφέρνει. Αντίθετα, ανακυκλώνει ήδη υπάρχουσες ιδέες εμπλουτισμένες με κλισέ.

Σίγουρα δεν είναι από τις ταινίες που δεν πρέπει κανείς να χάσει, you can skip it !

3,5 / 10

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

Πρώτη δημοσίευση: 9 Apr 2020, 19:51
Ενημέρωση: 9 Apr 2020, 19:51
Τίτλος:
The occupant (Hogar)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
103
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο