Σύνοψη: Εξόριστος από τον πατέρα του και με μοναδικό του στόχο να διανείμει 6000 γράμματα μέσα σε ένα χρόνο ώστε να καταφέρει να επιστρέψει στην κακομαθημένη ζωή του, ο Τζέσπερ φτάνει στο χωριό Σμίρενμπεργκ του Αρκτικού Κύκλου ως καινούργιος ταχυδρόμος. Μέσα σε λίγο διάστημα, ο Τζέσπερ αντιλαμβάνεται την έχθρα που έχει χωρίσει το χωριό στα δύο και είναι έτοιμος να παρατήσει την αποστολή του ώσπου η συνάντηση του με τον Κλάους, έναν ηλικιωμένο ξυλουργό, θα ανατρέψει τα σχέδιά του.

Άποψη: Έφτασε η ώρα για την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων του Netflix και η παντοδύναμη πλατφόρμα ψυχαγωγίας δεν θα μπορούσε να διαλέξει μία πιο σωστή περίοδο για να εγκαινιάσει το ξεκίνημα της. Ανάμεσα στις γιορτινές ταινίες αμφιβόλου ποιότητας που μας προτείνει όλο και πιο έντονα όσο κοντεύουμε στα Χριστούγεννα, το “Klaus” είναι σίγουρα το πιο δυνατό χαρτί του ακόμα και αν η ιστορία του ξεφεύγει από την παιδική μαγεία των εορτών.

 Το “Santa” λείπει εύλογα από τον τίτλο καθώς ο συμπαθητικός Κλάους της ταινίας δεν είναι Άγιος όμως μοιράζεται τα χαρακτηριστικά που έχουν φορτώσει στον Άγιο Βασίλη και το σενάριο τα εκλογικεύει με αστείρευτη φαντασία για την δική του εκδοχή των Χριστουγέννων. Ο λιγομίλητος Τζ. Κ. Σίμονς στον ρόλο του θεόρατου ξυλουργού θα δώσει ένα μάθημα ζωής στον ταχυδρόμο Τζέσπερ -η φωνή του Τζέισον Σουόρτσμαν κάνει θαύματα- με τις κλισέ θεματικές που περιέχουν οι Χριστουγεννιάτικες ταινίες οι οποίες ωστόσο σώζονται από συγκυριακό χιούμορ και πολυποίκιλους χαρακτήρες που θυμίζουν παραγωγές Disney. Κάπως πιο σκοτεινές ίσως.

Η εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο χωριό είναι υπεύθυνη και για την μουντή παλέτα που αντικρίζει κανείς από την αρχή, γνώρισμα που ασφαλώς δεν θυμίζει Disney όμως πετυχαίνει στην αντίθεση που θέλει να υποδείξει μεταξύ ομόνοιας και διχόνοιας. Ο Σέρτζιο Πάμπλος (σεναριογράφος στο “Despicable Me”) στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο απομακρύνεται από τα παραδοσιακά Χριστούγεννα του Ντίκενς κρατάει όμως ζωντανή την ουσία τους  και την σημασία της ευγνωμοσύνης όπως και της επικοινωνίας και της αγάπης.     

 

Ίσως τελικά, το origin story του Άγιου Βασίλη να είναι έχει περισσότερα μηνύματα όχι μόνο για τους μικρούς αλλά και για τους μεγάλους που θα επιλέξουν το “Klaus” για αυτά αλλά και για τα επόμενα Χριστούγεννα που θα έρθουν. Σαν “κλασικό” δύσκολα θα χαρακτηριστεί προς το παρόν, παρόλα αυτά οι αρετές του είναι νοσταλγικές, προσφέρουν θαλπωρή και διασκεδάζει με αυθόρμητο τρόπο ακόμα και τους κακότροπους της εορταστικής περιόδου.

Τέλος, χάρη στο “Klaus” μπορούμε να απολαμβάνουμε τις δηκτικές ατάκες του βαρκάρη-Νορμ ΜακΝτόναλντ κάθε Χριστούγεννα και αυτό από μόνο του είναι ευλογία.

Το “Klaus” στριμάρει στο Netflix.

Πρώτη δημοσίευση: 10 Dec 2019, 13:21
Ενημέρωση: 10 Dec 2019, 13:25
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Klaus
Έτος: 
Διάρκεια: 
96
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos