Σύνοψη: Ο Jonathan και ο John είναι δύο αδέρφια, μόνο που αντί να κατοικοεδρεύουν σε δύο διαφορετικά σώματα, πρέπει να συμβιώνουν σε ένα. Πιο απλά, το σώμα του Johnathan και του John (Ansel Elgort) είναι το ίδιο: από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα το σώμα ανήκει στον Jonathan, ενώ από τις 7 απόγευμα ως τις 7 το πρωί στον John. Για να έχουν μία ειρηνική συμβίωση έχουν συμφωνήσει σε κάποιους κανόνες, με τον John να είναι ο πρώτος που δεν τηρεί έναν βασικό: «Δεν επιτρέπεται η δέσμευση με κάποια κοπέλα». Η κοπέλα αυτή είναι η Elena (Suki Waterhouse), και ουσιαστικά αποτελεί την αφορμή για την ρήξη της σχέσης των αδερφών. Τα πράγματα κορυφώνονται όταν μαθαίνουμε πως είναι δυνατόν κάποιος από τους δύο χαρακτήρες να σκοτώσει πνευματικά τον άλλο, ή ακόμα και να σκοτώσει και τους δύο αν αποφασίσει να αυτοκτονήσει. Άραγε ο Jonathan και ο John θα βρούν τρόπο να συμβιώσουν ή θα ανασκαστούν να καταστραφούν;

Αποψη: Το “Jonathan” ή αλλιώς “Duplicate,” είναι ένα ενδιαφέρον sci-fi drama, σε σκηνοθεσία Bill Oliver. Ο Jonathan και ο John είναι κυριολεκτικά η μέρα με τη νύχτα, όχι μόνο γιατί ο πρώτος ζεί την ημέρα και ο δεύτερος τη νύχτα, αλλά κυρίως γιατί οι χαρακτήρες τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Ο ένας επιδιώκει μία καριέρα στην αρχιτεκτονική, είναι αφοσιωμένος στο να φροντίζει τον εαυτό του αλλά και τον αδερφό του John, και αποζητά την ρουτίνα του. Ο John από την άλλη, είναι ο πιο κοινωνικός αδερφός, που δεν αναζητά κάτι μόνιμο επαγγελματικά, έχει φίλους, πηγαίνει σε μπαρ, και προφανώς όχι μόνο έχει σεξουαλικές σχέσεις, αλλά τελικά έχει και κοπέλα. Ακόμα και οι διαφορές στην εμφάνισή τους αλλά και στον τρόπο ομιλίας είναι εμφανείς για να αναδείξουν αυτά τα διαφορετικά στοιχεία του χαρακτήρα τους. Ιδίως η έμφαση στην εμφανισιακή λεπτομέρεια, είναι αυτή που κάνει τη διαφορά, αφού έτσι κατανοούμε ως θεατές ποιόν από τους δύο βλέπουμε. Οι δύο τους μπορεί να ζούν εντελώς διαφορετικές ζωές όπως ο Jekyll και ο Hyde, αλλά επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω βίντεο, στα οποία εξιστορούν τί έγινε κατά τη διάρκεια της ημέρας τους.

Παρ’όλα αυτά, το σενάριο είναι στην αρχή της ταινίας αργόσυρτο, ενώ προς το τέλος, ιδίως ο όταν η Dr. Nariman (Patricia Clarkson) εμπλέκεται όλο και περισσότερο στις ζωές των Jonathan και John, είναι αρκετά γρήγορο, αν και γενικά δεν μας ικανοποιεί γιατί δεν αφιέρωσε αρκετή ώρα για να μας εξηγήσει την κατάσταση του Jonathan και του John. Μαθαίνουμε μόνο πως γεννήθηκαν σε ένα σώμα και από τότε μάχονται για το ποιός θα κυριαρχήσει. Μόνο με την παρέμβαση της Dr. Nariman, η οποία τους έβαλε ένα εμφύτευμα για να σταθεροποιήσει τις αλλαγές τους, μπορούν και συμβιώνουν εώς τώρα. Βέβαια, η πραγματική αποκάλυψη της ταινίας είναι ο Ansel Elgort, ο οποίος έγινε γνωστός από τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στο “The Fault in Our Stars,” αν και το ταλέντο του αναδείχθηκε στο “Baby Driver.” Στο “Jonathan” ο Elgort παίζει τους δύο πρωταρχικούς ρόλους με φοβερή επιτυχία. Ως Jonathan καταφέρνει να μιλά με μικρές, κοφτές και μονότονες προτάσεις, ενώ ως John καταφέρνει να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Όταν μας παρουσιάζεται ως Jonathan μας κάνει να συναισθανόμαστε την αφόρητη μοναξιά του, ενώ όταν τον παρακολουθούμε ως John μας γοητεύει. Απογοητεύομαστε όμως με το σενάριο γιατί δεν του δίνει περιθώριο για να προχωρήσει πέρα από αυτό το στάσιμο υπαρξιακό αίνιγμα της υπαρξής του. Ουσιαστικά είναι ο Elgort που καταφέρνει να προκαλέσει στον θεατή το οποιοδήποτε συναίσθημα και είναι ο Elgort ως Jonathan/John ο λόγος που θα θέλαμε η ταινία να ήταν καλύτερη.

Πρώτη δημοσίευση: 30 Dec 2018, 14:26
Ενημέρωση: 30 Dec 2018, 14:26
Τίτλος:
Jonathan (Jonathan)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos