Συμβαίνουν τα επακόλουθα με αυτή την χρονική σειρά: Μου προτείνεται να δω και να γράψω για το Dope του Rick Famuyiwa. Μαθαίνω πως έχει κερδίσει βραβείο στο Sundance Film Festival. Ενθουσιάζομαι. Κανονίζω movie night με φίλο μου, λάτρη του σινεμά. Βάζουμε την ταινία. Στα 20 λεπτά, ο φίλος μου ξεκινά να κοιτάζει το ρολόι του και να με κεραυνοβολεί με το βλέμμα του. Στη μισή ώρα σηκώνεται και την κλείνει αναφωνώντας:

«Εντάξει.. δεν είναι συχνό να βλέπεις ταινίες με ως επί το πλείστον Αφροαμερικανούς, μπράβο που την προώθησαν για να υπογραμμίσουν την ισότητα και τη διαφορετικότητα των τριών παιδιών που θέλουν να πάνε στο κολλέγιο κι ας ζουν σε φτώχιες αμερικάνικες γειτονιές αλλά.. πόσο χρόνο από τη ζωή μας πρέπει να χάσουμε παραπάνω;»

Πέρασαν τρεις ολόκληρες μέρες που προβληματιζόμουν για το εάν έπρεπε να γράψω κάτι αρνητικό ή να τη δω μέχρι το τέλος. Ρητορικό το ερώτημα βέβαια, εννοείται ότι θα την έβλεπα, κάθε ταινία δικαιούται την ευκαιρία της.

Λένε πως όταν κάτι από την αρχή φαίνεται αίσχος υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να ανατραπεί η αρχική εντύπωση. Καλύτερη απόφαση δεν μπορούσα να πάρω από το να την συνεχίσω! Γι’ αυτό κι εσείς, υποψήφιοι θεατές, δείτε τη μέχρι τέλους. Δεν θα μετανιώσετε! Από τα 35-40 λεπτά και μετά η ταινία ξεκινά να «σπιντάρει». Απροσδόκητες καταστάσεις, έξυπνοι διάλογοι και συνεχώς ανατρεπτικές σκηνές και εξαιρετικές οι ερμηνείες των τριών πρωταγωνιστών Shameik Moore, Tony Revolori (τον θυμόμαστε από το σχετικά πρόσφατο Grand Budapest Hotel) και Kiersey Clemons.

Η υπόθεση έχει ως εξής. Ο Malcolm είναι ένας έξυπνος νέος που θέλει να μπει στο Harvard όταν τελειώσει το σχολείο. Στο πλευρό του και οι δύο φίλοι του Jib και Diggy θέλουν επίσης τελειώνοντας να συνεχίσουν τις σπουδές τους παρά το ότι μένουν σε μια υποβαθμισμένη και δύσκολη γειτονιά του Inglewood ανάμεσα σε εμπόρους ναρκωτικών, όπλα, γκάνγκστερς και πολλές πιθανότητες που είναι αντίθετά τους. Ξαφνικά, από μία πρόσκληση σε ένα underground πάρτι, βρίσκονται εκεί που δεν το περιμένουν να έχουν στην κατοχή τους μία τσάντα, το περιεχόμενο της οποίας μπορεί να τους στερήσει όλα τους τα όνειρα. Τι κάνουν; Επινοούν ένα πανέξυπνο σχέδιο προσπαθώντας να βγουν από την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει..

Η δράση έρχεται και κουμπώνει με την κωμωδία και κάπου στο τέλος αναθρώσκει η επίγευση της ελπίδας κι από αυτή την αρμονική πλοκή γεννάται το Dope. Μην αμελήσετε να την επιλέξετε. (Εάν μέχρι και ο φίλος μου αναθεώρησε όταν τον υποχρέωσα να την δει μέχρι τέλους, θα κερδίσει και τους πιο αυστηρούς θεατές!)

Πρώτη δημοσίευση: 6 Dec 2015, 20:24
Ενημέρωση: 6 Dec 2015, 20:24
Τίτλος:
Dope (Dope)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
103

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos