Σύνοψη: Το The Banker βασίζεται σε πραγματική ιστορία και διηγείται την ιστορία δύο Αφρο-Aμερικανών επιχειρηματιών που, τη γεμάτη ρατσισμό δεκαετία του '50, έβαλαν σε δράση ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο σχέδιο για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους. Σκοπός τους ήταν να αγοράσουν μία τράπεζα ώστε να εξυπηρετούν εκείνους που ξεσπιτώνονταν λόγω ενός ρατσιστικού νόμου. Φυσικά αυτό δεν ήταν δυνατό να το κάνουν οι ίδιοι. Έτσι προσέλαβαν έναν λευκό άνδρα, του έμαθαν τα πάντα για αυτό και τον χρησιμοποίησαν ως βιτρίνα, όμως η αλήθεια δεν αργεί και βγει στην επιφάνεια και ό,τι κατάφεραν κινδυνεύει να καταρρεύσει.

Άποψη: Η πρώτη ταινία της Apple TV δεν κατάφερε εν τέλει να είναι η πράγματι η πρώτη καθώς ενώ αναμενόταν η κυκλοφορία πρώτα στα σινεμά και έπειτα στην πλατφόρμα, μία μέρα πριν την πρεμιέρα αναβλήθηκε λόγω της κατηγορίας για σεξουαλική παρενόχληση του γιου του ήρωα που υποδύεται στην ταινία ο Antony Mackie και παραγωγός της ταινίας και έτσι εν μέσω κορονοϊού που κανείς δεν ασχολείται με κάτι άλλο ανέβηκε στην πλατφόρμα εδώ και λίγες μέρες.

Τοποθετημένο στην δεκαετία του 1950, πολύ κοντά με το Green Book, βλέπουμε τις φυλετικές ανισότητες και προκαταλήψεις που υπάρχουν στην Αμερική μέσα από την ιστορία του Joe Morris (Samuel L. Jackson) και του Bernard Garrett (Anthony Mackie) που για να πετύχουν το σχέδιο τους θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα λευκό (Nicholas Hoult) ως το πρόσωπο, την εικόνα της επιχείρησής τους.

Παρακολουθούμε την πορεία του Garrett από όταν ήταν μικρός και κρυφάκουγε τι λέγαν οι λευκοί μεταξύ τους για τις επιχειρήσεις για να φτάσουμε στην δεκαετία του 1950 και στην συνάντησή του με τον Morris καθώς και στην επιχείρηση που στήνουν για το κοινό συμφέρον, κάτι που δεν φαίνεται να συμμερίζονται πολλοί.

Οι φυλετικές διακρίσεις τίθενται επί τάπητος με ένα πιο ειλικρινή και λιγότερο ρατσιστικό τρόπο από όσο το συντηρητικών και κρυφορατσιστικών διαθέσεων Green Book που παρότι υποτίθεται τιμήθηκε για το αντίθετο, δεν άρεσε καθόλου στους αφρο-αμερικανούς, εδώ έχουμε μια ταινία πιο safe ως προς αυτά που θέλει να πει και με τον τρόπο που το κάνει.

Ο σκηνοθέτης του The Adjustment Bureau, George Nolfi, επιστρέφει με μια αρκετά διεκπεραιωτική ταινία με δύο ωστόσο πολύ καλές ερμηνείες, από τους Anthony Mackie και Samuel L. Jackson αλλά και μια επιτυχημένη ανασύσταση του κλίματος της εποχής, μια εποχή άνθησης για την αμερικανική οικονομία, μια δεκαετία μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάρρευση οικονομικά τουλάχιστον της Ευρώπης, μια ανάπτυξη που δεν φαίνεται να είναι για όλους.

Χωρίς να οδηγείται σε σεναριακές ή υποκριτικές κορώνες, αλλά και χωρίς να έχει μεγάλο κινηματογραφικό ενδιαφέρον, παρά μόνο γνωσιακό -μάθαμε μια ιστορία που ίσως πολλοί δεν είχαμε υπ’όψην- η ταινία της Apple δείχνει έναν ενδιαφέρων δρόμο για τις μελλοντικές ταινίες που θα στριμάρει η εταιρεία χωρίς να έχει πετύχει κάτι παραπάνω από μία ευαίσθητη αλλά και ακαδημαϊκή πραγμάτευση του ζητήματος.

Πρώτη δημοσίευση: 28 Mar 2020, 14:57
Ενημέρωση: 28 Mar 2020, 14:57
Τίτλος:
The banker
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
120
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Glorious

Glorious

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Ο Γουές προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του μετά τον χωρισμό. Μια τουαλέτα...
5 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Το εγκλημα μου, 1η Ιουνιου Το εγκλημα μου, 1η Ιουνιου