Σύνοψη: Σε μια μικρή κωμώπολη της Πενσυλβάνιας, η 32χρονη Deb προσπαθεί να μεγαλώσει τον εαυτό της, αλλά και την έφηβη κόρη της, Bridget μαζί με τον γιό της Jesse. Ένα βράδυ η Deb έχει μείνει με τον εγγονό της καθώς η Bridget έχει βγεί έξω να διασκεδάσει, μόνο που το επόμενο πρωί η Deb δεν βρίσκει την κόρη της πουθενά. Με την υπόθεση εξαφάνισης να μην έχει επιλυθεί και χωρίς να γνωρίζει αν η κόρη της είναι ζωντανή ή νεκρή, η Deb προσπαθεί να μεγαλώσει τον εγγονό της και να κάνει σωστές επιλογές στη ζωή της.

Άποψη: Το “American Woman” προέρχεται από τον σκηνοθέτη Jake Scott (“Plunkett and Macleane”, “Welcome to the Rileys”) και τον σεναριογράφο Brad Ingelsby (“Run All Night”, “Out of the Furnace”), με πρωταγωνίστρια την Sienna Miller στον καλύτερο ρόλο της καριέρας της. Η Deb αντιπαθεί οποιονδήποτε προσπαθεί να βάλει φρένο στην διασκέδασή της, αντιδρά στην κριτική που της ασκεί η οικογένειά της, ενώ η ψυχική της υγεία είναι ξεκάθαρα ασταθής. Η μεγαλύτερη αδερφή της, Katherine (Christina Hendricks) είναι διαμετρικά αντίθετη: αφοσιωμένη στον άντρα της και τους δύο γιούς της, είναι ψύχραιμη, μετρημένη και αγαπά ανιδιοτελώς την Deb επικρίνοντας τις κακές επιλογές της. Το πορτραίτο της οικογενειακής θαλπωρής και συντροφικότητας, έρχεται να συμπληρώσει η μητέρα τους, η οποία όταν εκφράζει την μητρική της ανησυχία δεν κατανοεί πως ακούγεται σαν προσβολή. Αυτοί οι χαρακτήρες αποτελούν μια ρεαλιστική συναισθηματική απεικόνιση μιας οικογένειας με πολύ ισχυρούς δεσμούς και αστείρευτη αγάπη.

Η εξαφάνιση της Bridget αποτελεί το έναυσμα για την οικογένεια να συσπειρωθεί και να καλέσει ολόκληρη την κοινότητα σε δράση, κερδίζοντας έτσι την συμπάθειά και την ενσυναίσθησή μας. Ο Scott, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει σωρεία βίντεο κλιπ, έχει την τάση να απεικονίζει σκηνές μεγάλου συναισθηματικού βάρους με ατμοσφαιρική σκηνική παρουσία, η οποία όμως δεν πλησιάζει ούτε την φανφάρα ούτε το μελόδραμα.

Μετά από μια τέτοια σκηνή, η Deb ξυπνά το επόμενο πρωί και έχουν παρέλθει έξι χρόνια. Έχωντας ωριμάσει, πλέον η πρωταγωνίστριά μας, παίρνει μαθήματα λογιστικής, μεγαλώνει τον μικρό Jesse και συζεί με τον Ray, ο οποίος πληρώνει όλα τα έξοδα. Το επόμενο βήμα ενηλικίωσης για την Deb επέρχεται όταν πια διώχνει από τη ζωή της τον Ray, και κατανοεί πως έχει ευθύνη να προστατέψει όχι μόνο τον Jesse αλλά και τον εαυτό της. Το ενδιαφέρον μας για την Deb εντείνεται όταν εμφανίζεται ο Chris (Aaron Paul), ο οποίος εκπροσωπεί την ευκαιρία για μια υγιή συναισθηματική σχέση. Εδώ, η μια σκηνή ακολουθεί την επόμενη: 15 έτη ξεδιπλώνονται στην οθόνη μας κατά τη διάρκεια της ταινίας, με το σενάριο να προσπαθεί να εισάγει όσες περισσότερες αλλαγές στον χαρακτήρα της Deb μπορεί. Αυτές οι αλλαγές δεν είναι πάντοτε επιτυχημένες καθώς είναι δύσκολο να μεταφερθούν στον θεατή, αλλά η Miller μπορεί όχι μόνο να υποστηρίξει τον ρόλο της, αλλά και να στηρίξει ολόκληρη την ταινία στους ώμους της. Το “American Woman” παραμένει μια δυνατή ιστορία για την απώλεια και την ανάγκη του ανθρώπου να προχωρά μπροστά, με την Deb αναγκάζεται να αναβάλλει το πένθος της, όχι μόνο γιατί δεν ξέρει αν πρέπει να πενθήσει ή οχι, αλλά και γιατί είναι νέα με πολλές υποχρεώσεις. Το ταξίδι ενηλικίωσής της ολοκληρώνεται στο πολύ συγκινητικό φινάλε της ταινίας, και ο θεατής, παρά την συναισθηματική φόρτιση, δεν μπορεί παρά να μην αισθανθεί μια λύτρωση.

Πρώτη δημοσίευση: 14 Sep 2019, 14:09
Ενημέρωση: 14 Sep 2019, 14:09
Τίτλος:
American woman
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
111

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos