The Other Dream Team

Η εκπληκτική ιστορία των αθλητών της ομάδας μπάσκετ της Λιθουανίας του 1992 που από ήρωες της Σοβιετικής Ένωσης έγιναν σύμβολα της ανεξαρτησίας της χώρας τους.
The Other Dream Team - κριτική ταινίας

Θρίαμβος μπάσκετ και ελευθερίας

Του Μιχάλη Κωνσταντέλλη

Δεν χρειάζεται να είστε οπαδός της πορτοκαλί μπάλας για να απολαύσετε αυτό το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ το οποίο συνδέει την αθλητική υπεροχή με τις δημοκρατικές αξίες. Και με αφηγητές ονόματα θρύλους όπως ο Άρβιντας Σαμπόνις και ο Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, κλείνετε εισιτήριο δίπλα στο παρκέ για μια από τις πιο απίστευτες, συγκινητικές και τελικά bigger than life μπασκετικές ιστορίες.

Έτσι παρακολουθούμε την πορεία των αθλητών από τα αυτοσχέδια στεφάνια και τις αλάνες των εργατικών κατοικιών του ανατολικού μπλοκ έως την χρησιμοποίησή τους από την προπαγανδιστική μηχανή της κομμουνιστικής Ρωσίας στους Ολυμπιακούς της Σεούλ και από τη φτώχεια των 300 ρουβλίων της Ζαλγκίρις στα χρυσοπληρωμένα γήπεδα του ΝΒΑ και την παγκόσμια αναγνώριση. Και θα ήταν ακόμα μια πομπώδης αθλητική saga αν δε μεσολαβούσε μια επανάσταση που οδήγησε τη Λιθουανία - χώρα καταγωγής των αθλητών - σε απαλλαγή από τις δυνάμεις κατοχής και που κατέστησε σύμβολα ανεξαρτησίας τους ίδιους παίχτες στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης όπου κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ως πολίτες μιας ανεξάρτητης χώρας πλέον (και με σπόνσορα τους Grateful Dead!) την ομάδα της οποίας μέχρι πρότινος ήταν τα ιδανικά poster boys.

Άφθονο αρχειακό footage, εντυπωσιακά καλάθια και πολιτική ίντριγκα σε φιλμ που εμπνέει κι αποτελεί ύμνο στην ελπίδα, την ελευθερία και τα ιδανικά του ευ αγωνίζεσθαι. Σε μια εποχή που τα σπορ περιστρέφονται γύρω από τη λάμψη και το χρήμα, το φιλμ αποτελεί υπενθύμιση της καρδιάς και του πάθους που τα χαρακτηρίζει.

Πρώτη δημοσίευση: 15 Mar 2013, 14:20
Ενημέρωση: 15 Mar 2013, 14:20
Τίτλος:
The Other Dream Team (The Other Dream Team)
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
89

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos