Έχοντας στη διάθεσή του πάνω από 200 ώρες αδημοσίευτου οπτικού και ηχητικού υλικού, ο Στίβεν Ράιλι στοιχειοθετεί ένα ντοκιμαντέρ για τον Μάρλον Μπράντο με τίτλο ‘Listen to me Marlon’. Ο Μπράντο επί χρόνια κατέγραφε στην κάμερα στιγμιότυπα της ζωής του και αποτύπωνε τις μύχιες σκέψεις του σε ηχογραφήσεις, καθώς ήθελε να γυρίσει την αυτοβιογραφία του πριν πεθάνει, μα, εν τέλει, ο χρόνος δεν ήταν με το μέρος του.

Ο Ράιλι κάνει εξαιρετική δουλειά, όμως, καταφέρνοντας να δημιουργήσει ένα απόκοσμο και ανατριχιαστικά ενδιαφέρον κύκνειο άσμα, χωρίς να χρειάζεται καμία συμβολή από άλλα άτομα να μιλάνε στην οθόνη, όπως ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή ενός ηθοποιού ίσως θα συνήθιζε να κάνει. Η φωνή του ως αφηγητής είναι αρκετή, ώστε να υπερισχύει, καθ’ όλη την πορεία του ντοκιμαντέρ, η αίσθηση πως ο Μπράντο βρίσκεται ολοζώντανα μπροστά μας. Σαν ένα περίτεχνο εργόχειρο, πλέκεται η ιστορία της πολυτάραχης αλλά και μυστηριώδους ζωής αυτού του θρύλου, όμως δεν είναι απόλυτα αναγκαίο πως ρίχνεται ιδιαίτερο φως στα σκοτεινά σημεία που αφορούν την προσωπική του ζωή. Αυτό που περισσότερο επιτυγχάνεται είναι η αποκάλυψη της ίδιας της προσωπικότητας του Μάρλον, αφού τον ακούμε ανυπόκριτα να μιλά για όλα όσα τον χάραξαν ως άνθρωπο και κατ’ επέκτασιν και ως ηθοποιό. «Πάντα είχα ακόρεστη περιέργεια για τον κόσμο», τον ακούμε να λέει, «μου άρεσε να περπατώ και να χαζεύω πρόσωπα, προσπαθώντας να αναλύσω την προσωπικότητά τους. Το πρόσωπο κρύβει πολλά..»

Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ Sundance το 2015, και από τότε αποσπά εξαιρετικές κριτικές, όπου κι αν παρουσιάζεται, αφού αποφεύγει αριστοτεχνικά να πέσει στις εμπορευματικές παγίδες που συχνά ελλοχεύουν, όταν ονόματα τέτοιου βεληνεκούς συσχετίζονται με post mortem δημιουργίες. Εν τέλει, θυμίζει περισσότερο μία ονειρική κατάβαση στα ενδόμυχα του Μπράντο, παρά ένα πληροφοριακού τύπου ντοκιμαντέρ. Γι’ αυτό σίγουρα -όπως κι εκείνος- θα καταφέρει να ταξιδεύει εις το διηνεκές στο χρόνο.. «Πάντα είχα την ανάγκη να νιώθω ελεύθερος», λέει κάπου. Με αυτή τη δημιουργία, συμβαίνει ακριβώς αυτό. Ελευθερώνεται και αποκαλύπτεται μπρος μας η αδάμαστη ψυχή του..

 

Published: 14 Nov 2016, 17:42
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Listen to me Marlon
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
103
Εταιρία διανομής: 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο