Σύνοψη: Το 1884 ο Nikola Tesla εργάζεται πλάι στον διάσημο επιστήμονα Thomas Edison. Η διαμάχη και η διαφωνία των δύο αντρών, οι νέες ανακαλύψεις του Tesla γύρω από τον ηλεκτρισμό και το εναλλασσόμενο ρεύμα και η σχέση του με την Anne αλλά και την διάσημη ηθοποιό Σάρα Μπερνάρ τίθενται στο προσκήνιο μιας νέας βιογραφικής ταινίας για τον διάσημο εφευρέτη.

Άποψη: Είκοσι χρόνια μετά τον Hamlet (2000) ο σκηνοθέτης Michael Almereyda σκηνοθετεί ξανά τους Ethan Hawke και Kyle MacLachlan στους ρόλους του Τέσλα και του Έντισον αντίστοιχα.

Ο Almereyda γενικότερα επιχειρεί μια αναθεωρητική μάτια σε ό,τι προσεγγίζει, όπως έχει κάνει σε δύο σαιξπηρικά έργα, Hamlet και Cymbeline, και τα δύο με πρωταγωνιστή τον Hawke. Άλλοτε του βγαίνει και άλλοτε όχι και τόσο.

Εν προκειμένω προσεγγίζει μια πραγματική προσωπικότητα σε μια meta-βιογραφική / meta-ιστορική ταινία που συνδυάζει την αλήθεια με το ψέμα, το δράμα με την κωμωδία.

Διαθέτει κάτι από το στιλ του Peter Greenaway, μιας και ως δομή θυμίζει δικές του ταινίες, που διασπά την ιστορία με αρχειακό υλικό, φωτογραφίες, έργα τέχνης και σχολιασμό πάνω σε αυτά. Έτσι και εδώ, η αφηγήτρια σταματά την πλοκή για ένα σύντομο μάθημα ιστορίας ή για να αποκαταστήσει την αλήθεια όταν καμιά φορά ο σκηνοθέτης προσπαθεί να σπάσει λίγη πλάκα και έτσι παραλλάσσει κάποια γεγονότα.

Η αλήθεια είναι πως το τελευταίο το κάνει με πολύ φειδωλό τρόπο, αν υπήρχε λίγο περισσότερο θα είχε ένα πολύ πιο διασκεδαστικό αποτέλεσμα.

Άλλες επιρροές του σκηνοθέτη είναι και ο Derek Jarman και οι δικές του πειραγμένες βιογραφικές ταινίες αλλά και ο Henry James, όπως ο ίδιος ο Almereyda έχει παραδεχθεί. Τον Τέσλα τον έχουμε ξαναδεί στο σινεμά είτε με τον David Bowie στο The Prestige του Nolan είτε πιο πρόσφατα από τον Nicholas Hoult στο The Current War που είχε ως θέμα την διαμάχη με τον Thomas Edison, αν και εκεί το επίκεντρο ήταν ο Edison.

Σε αντίθεση όμως με εκείνη την αρκετά ακαδημαϊκή και διδακτική ταινία, η ταινία Tesla προσπαθεί και ως ένα μεγάλο βαθμό το κατορθώνει, να φρεσκάρει λίγο την σχέση μας με τον εφευρέτη και με την ιστορία εν γένει με έναν αρκετά ανανεωτικό και μοντέρνο τρόπο. Δεν σε κάνει να βαρεθείς και η αλήθεια είναι πως από μόνο του αυτό είναι ένας άθλος όταν πρόκειται για μια ήδη γνωστή ιστορία. Ούτε προσπαθεί να σου εξηγήσει το κάθε επιστημονικό αντικείμενο, παρότι παρεμβάλλονται εξηγήσεις και επισημάνσεις δεν μετατρέπεται σε μάθημα ιστορίας.

Ο Ethan Hawke ως Tesla είναι παραπάνω από καλός σε έναν απαιτητικό ρόλο και σε μια απαιτητική προσέγγιση μιας και η αποσπασματικότητα που έχει και η αρκετά θεατρική πολλές φορές δομή του δυσκολεύει το έργο του ηθοποιού.

Πρώτη δημοσίευση: 31 Aug 2020, 16:19
Ενημέρωση: 31 Aug 2020, 16:19
Τίτλος:
Tesla
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
102

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos