Σύνοψη: Ο Artemis Fowl, βασισμένος στην ομώνυμη οκταλογία (!) παιδικών βιβλίων του Eoin Colfer, αποτελεί μια προεφηβική φαντασίωση που κινείται ανάμεσα στον Lex Luthor και τον James Bond. Ο Artemis Fowl είναι το παιδί ιδιοφυία, ο εξυπνότερος δωδεκάχρονος του κόσμου και ίσως, σύμφωνα με την ταινία, ο εξυπνότερος άνθρωπος γενικά. Πέρα από αυτό, είναι επίσης αμύθητα πλούσιος, ικανός σε ό,τι μπορείς να φανταστείς και υπερόπτης. Ο πατέρας του, ο μόνος ίσως άνθρωπος που τον ανταγωνίζεται σε χαρίσματα, έχει ανακαλύψει έναν παράλληλο με τον δικό μας, μαγικό κόσμο, γεμάτο με νεράιδες και φανταστικά πλάσματα. Όταν σε ένα ταξίδι του, κάποια μυστηριώδης οντότητα θα τον απαγάγει, ο Artemis θα είναι ο μόνος που μπορεί να τον σώσει.

Άποψη:  Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της (σε vod streaming από την Disney) σε έναν κυκεώνα απο αβυσσαλέες κριτικές (καταφέρνοντας ένα εντυπωσιακό 10/100 στο Rotten Tomatoes και 4/10 στο Imdb), οπότε και φυσικά περιμέναμε ένα ασυνάρτητο τουρλουμπούκι τύπου Avatar & Τhe last airbender.  Παραδόξως η ταινία δεν είναι τόσο κακή, αλλά είναι αφόρητα μέτρια σε κάθε επίπεδο, με τον ίδιο τον Artemis Fowl να αποτελεί μάλλον το χειρότερο στοιχείο της.

Αρχικά, η ταινία στερείται έντασης, ρυθμού και ενέργειας (οτιδήποτε τέλος πάντων κάνει μια ταινία να έχει ροή). Αν και ξεκινάει με ενδιαφέρουσες ιδέες, εντυπωσιακές τοποθεσίες και έναν άγνωστο κόσμο που θα μπορούσαμε να εξερευνήσουμε, τελικά δεν εκμεταλλεύεται τίποτα από αυτά και συμβιβάζεται με μια βαρετή και χιλιοειπωμένη ιστορία, με το μεγαλύτερο μέρος της να λαμβάνει χώρα σε ένα σπίτι (ατυχής επιλογή αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν νεραϊδοχώρες).

Το μικρό καστ, αν και κάνει ό,τι μπορεί, δεν έχει καμία χημεία. Μοιάζουν με ανθρώπους – ή νεράιδες- που γνωρίστηκαν πριν μισή ώρα και υποκρίνονται οικειότητα, σε καμία όμως περίπτωση δεν καταφέρνουν να αποδώσουν την συναισθηματική ένταση που επιχειρείται στις σκηνές κορύφωσης και, δυστυχώς, υπάρχουν κάμποσες τέτοιες.

Ο ίδιος ο Artemis, που παρουσιάζεται ως ένα θαύμα του κόσμου, είναι απλά εκνευριστικός, η ερμηνεία κάτω του μετρίου και ο τρόπος που το σενάριο προσπαθεί να τον πλασάρει ως τον “εκλεκτό” προκαλεί κάτι ανάμεσα σε αμηχανία και cringe. Τα εφέ είναι αξιοπρεπή, μερικές φορές εντυπωσιακά, αλλά την περισσότερη ώρα θυμίζουν trailer από κάποιο καινούργιο βιντεοπαιχνίδι. Αυτός που σώζει το παιχνίδι είναι ο Josh Gad (Frozen, Beauty and the Beast), υποδυόμενος έναν ψηλό νάνο, σε μια ερμηνεία με σπιρτάδα και χιούμορ.

Γενικά, πρόκειται για μια βαρετή ταινία που ίσως διασκεδάσει μικρά παιδιά, ωστόσο εάν δεν είστε μικρό παιδί καλύτερα να κάνετε κάτι άλλο με τον χρόνο σας.

Μηνάς Φραντζέσκος

Πρώτη δημοσίευση: 22 Jun 2020, 13:29
Ενημέρωση: 22 Jun 2020, 13:29
Τίτλος:
Artemis Fowl
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos