The September issue

Η Άννα Γουίντουρ, η θρυλική αρχισυντάκτρια της Vogue που αποτελεί την πιο ισχυρή προσωπικότητα στον κόσμο της μόδας, για πρώτη φορά μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε τον κόσμο της! Αποκαλύψεις για ασυνήθιστες προσωπικότητες, για τα παρασκήνια από την Εβδομάδα Μόδας στην Ευρώπη καθώς και φωτογραφίσεις από τις «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδριάσεις...
The September issue - κριτική ταινίας

Ναυαρχίδα της μόδας

Η σχέση των fashionistas γυναικών με τη Βογκ είναι σχέση ερωτική. Ακόμη και σήμερα μετά από περίπου 6 χρόνια από την πρώτη προβολή του Deathproof, διαφωνούμε με ένα φίλο μου σχετικά με το αν ο Ταραντίνο όταν δείχνει τα κορίτσια να εκστασιάζονται που βρήκαν τεύχος της ‘Italian Vogue’ αναφέρεται στο ίδιο το περιοδικό ως αντικείμενο πόθου ή σε... απαγορευμένες ουσίες. ‘Αν δεν είσαι στη Βόγκ, δεν είσαι στη μόδα’, όλοι ξέρουμε το γνωστό σλόγκαν λίγο πολύ, που αποτελεί το context της ισχύος του συγκεκριμένου περιοδικού μόδας που δηλώνει κυρίαρχος του παιχνιδιού και ναυαρχίδα του στυλ από το 1892 που πρωτοκυκλοφόρησε μέχρι και σήμερα.

Πίσω από ένα μεγάλο περιοδικό όμως κρύβεται και μια μεγάλη γυναίκα. Ο λόγος για την ‘σιδηρά κυρία’ Άννα Γουίντουρ, editor-in-chief της Αμερικάνικης Vogue (από το 1988 έως και σήμερα) θεωρούμενης και ως ‘βίβλου του στυλ’, την καθημερινότητα της οποίας ακολουθεί το ντοκυμανταίρ ‘The September Issue’ πίσω από τις κάμερες. Στην προσπάθειά της να ‘κλείσει’ το –ιστορικό για τον κόσμο της μόδας από κάθε άποψη- τεύχος αρ.227 Σεπτεμβρίου 2007, η Γουίντουρ (ουσιαστικά η ....Μέριλ Στριπ του ‘Devil wears Prada’) ρίχνει τα βέλη της κατά παντός υπευθύνου εντός Vogue και, κυρίως, πάνω στην πρώην μοντέλο και νυν διευθύντρια δημιουργικού Γκρέις Κόντινγκτον, με την οποία συνεργάζονται μια 20ετία με μεγάλη επιτυχία, αν και είναι δυο διαμετρικά αντίθετες περσόνες (σκληρή άμεμπτη αφεντικίνα- ανθρώπινη ευαίσθητη εργαζόμενη). Στο ντοκυμανταίρ παρελαύνουν τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο της υψηλής ραπτικής, όπως Όσκαρ ντε λα Ρέντα, Ζαν Πωλ Γκοτιέ, Τζόν Γκαλιάνο, Καρλ Λάγκερφελντ και Βέρα Γουάνγκ, σουπερ μοντελς που έχουν γράψει χιλιόμετρα πασαρέλας αλλά και κάποιοι από τους πιο γνωστούς φωτογράφους μόδας, μεταξύ των οποίων και ο Μάριο Τεστινο, κοινώς η χαρά της fashion blogger.

Προκλητικό..λίγο για την εποχή, μέχρι και αυθάδες, ωστόσο αξίζει τον κόπο να το δεις αν σε απασχολεί η μόδα ως τέχνη. Μια αξιοπρεπέστατη κριτική ματιά στον κόσμο της μόδας και του τύπου που δεν ‘ευλογά τα γένια’, αλλά αντίθετα παίρνει αποστάσεις, δίνει έμφαση στο εσωτερικό και ρίχνει παράλληλες ‘μπηχτές’ για την υπερκαταναλωτική κοινωνία, τη διαφήμιση και τον ‘υπέροχο κόσμο ομορφιάς’.

ΥΓ: Την επομένη της προβολής θα θες να ψωνίσεις τα πάντα.. εναλλακτικά, άραξε σπίτι με τις φίλες σου, σε φάση ‘coffee & cookies’ και διαβάστε γυναικεία περιοδικά, κατά προτίμηση Vogue… ασφαλής και οικονομική λύση.

Ειρήνη Κατσαρά

Πρώτη δημοσίευση: 18 Nov 2013, 19:33
Ενημέρωση: 18 Nov 2013, 19:33
Τίτλος:
The September issue (Τεύχος Σεπτεμβρίου)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
90
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos