Michael Kohlhaas

Ο Michael είναι έμπορος αλόγων και ζει σε ένα ευτυχισμένο σπίτι. Κάποια γεγονότα τον οδηγούν να ξεπεράσει τον εαυτό του και να εξεργερθεί εναντίον της κοινωνικής αδικίας. Μία μικρογραφία του τι σημαίνει εξέργερση όχι από τυφλό θυμό αλλά από επιθυμία για την αποκατάσταση των δίκαιων ισορροπιών.
Michael Kohlhaas - κριτική ταινίας

Δυνατή, επιδραστική φωνή

Στις περιοχές του αγροτικού Βερολίνου του 16ου αι. έδρασε το πραγματικό ιστορικό πρόσωπο του Hans (και όχι Michael) Kohlhaas. Η αποτύπωσή της πορείας του σε αυτό το φιλμ από τον Arnaud des Pallières ντυμένη με γαλλικό έδαφος και φωνή, ακολουθεί το ομώνυμο με τον ήρωα βιβλίο του Heinrich von Kleist που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1810. Δεν είναι η μοναδική φιλμική εκδοχή βιβλίου, καθώς η πρώτη από αυτές έγινε το 1937.

Εδώ, μία γαλλική παραγωγή όπου συμμετέχει το arte και ονόματα όπως ο Mads Mikkelsen και ο Bruno Ganz δεν μπορεί παρά να δημιουργεί κλίμα προσμονής για μία ταινία “ιστορική” και “εποχής” (δε θα αποφύγουμε τους χαρακτηρισμούς αφού το συγκεκριμένο φιλμ διαθέτει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά τους) τουλάχιστον ποιοτική, αλλά και μία ενδιαφέρουσα ιστορία.

Ο Michael είναι ένας επαναστάτης με αιτία και αρχίζει την εξέγερσή του πατώντας στη στέρεη βάση από την αγάπη που βιώνει με την οικογένειά του και την αγαπημένη του. Η βάση αυτή γίνεται ο αλτήρας από τον οποίο ο ήρωας εκτοξέυει τον εαυτό του όταν τα πράγματα στη ζωή του αλλάζουν δραματικά εξ' αιτίας μίας οικονομικής αδικίας που βιώνει, η οποία (κλασικά) αφορά τις τοπικές αρχές. Το προσωπικό του άλμα τον φέρνει αντιμέτωπο με πολλούς, ακόμα και με τα παιδιά του. Τον αναβαθμίζει σε πολέμιο της κατάχρησης εξουσίας από κάποιους, αλλά με επίγνωση των ηθικών διλημμάτων που προκύπτουν όταν κάποιος δεν επιθυμεί να εκδικηθεί αλλα να αποκαταστήσει την τάξη των πραγμάτων.

Σιωπές μελετημένες και φωτογραφία που ώρες ώρες εκλύει οσμές γνήσιας ανάμειξης με τη φύση που προστατεύει την ιστορία, αλλά και πρόθεση ψυχολογικής εμβάθυνσης στον κεντρικό χαρακτήρα με όποιο κινηματογραφικό μέσο μπορεί να επιστρατευτεί δίνουν σε αυτό το φιλμ κύρος και στο θεατή υλικό προς επεξεργασία. Ένα φιλμ που αξίζει κάποιος να ακολουθήσει, για να νίωσει το πώς μία δυνατή φωνή μπορεί να είναι σιγανή και επιδραστική.

Εύη Αβδελίδου

Πρώτη δημοσίευση: 22 Jun 2014, 19:36
Ενημέρωση: 22 Jun 2014, 19:36
Τίτλος:
Michael Kohlhaas (Ο θρύλος του Μάικλ Κόλχαας )
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
122
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos