Μετά την καταιγίδα

Μετά την καταιγίδα - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο πάλαι πότε βραβευμένος συγγραφέας Ριότα προσπαθεί να επιβιώσει πλέον ως ιδιωτικός ντετέκτιβ καθώς δυσκολεύεται να επαναλάβει την έμπνευση που είχε κάποτε. Η πρώην γυναίκα του δείχνει να κάνει βήματα μακριά του, το παιδί του δεν καταφέρνει να το βλέπει συχνά ενώ η μητέρα του μένει μόνη της μετά τον πρόσφατο χαμό του πατέρα του. Μέσα στην πνιγηρή αυτή ατμόσφαιρα, μία καταιγίδα θα μπορέσει να τους ενώσει ξανά έστω για μερικές ώρες.

Άποψη: Γυρισμένο μέσα σε ενάμιση μήνα, το “After the Storm” μοιάζει σαν ένα side-project του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε Έντα που σκέφτηκε μετά από μία επίσκεψη στη μητέρα του το οποίο παρόλα αυτά κατόρθωσε να τον στείλει μέχρι τις Κάννες και στο “Ένα Κάποιο Βλέμμα”. Με το βραβείο δεν έφυγε αλλά η ανεπιτήδευτη ιστορία των πρωταγωνιστών είναι έξοχο δείγμα του τρόπου με τον οποίο κινηματογραφεί ο Κόρε Έντα και πλέον τον αντιπροσωπεύει. 

Φυσικά, το αποτύπωμα που έχει αφήσει στο σινεμά, και θα συνεχίσει να αφήνει, δεν βασίζεται στην επανάληψη του τρόπου που ο ίδιος προσεγγίζει την οικογένεια ή τις ανθρώπινες σχέσεις αλλά η ικανότητα να κάνει τις καθημερινές ιστορίες να απέχουν από το δράμα που βαραίνει όλες τις υπόλοιπες.

 Στην προκειμένη περίπτωση, οι ήρωες της ταινίας είναι καθημερινοί άνθρωποι με κοινά προβλήματα και εμπόδια στις ζωές τους. Για κάποιους ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και για κάποιους η σύγχρονη εποχή είναι πιο περίπλοκη από ό,τι μπορούν να αντέξουν. Ωστόσο, ο Κόρε Έντα δεν αφήνει το δράμα να χαρακτηρίσει την ταινία του και να καταστήσει τον ίδιο μοιρολατρικό.

Αντίθετα, επιλέγει για τους πρωταγωνιστές του να αποδεχτούν ότι η ζωή δεν είναι αναπόδραστη και ο καθένας θα πορευθεί με αυτά που έχει δίχως να κατηγορεί την μοίρα του. Μέσα στην απλότητα αυτής της σκέψης, ο σκηνοθέτης απογυμνώνει τα πλάνα του από οτιδήποτε περιττό και πιάνει την ουσία του “After the Storm” στις συνομιλίες των εμπλεκόμενων, εκεί όπου οι ίδιοι προσπαθούν να μην φανερώσουν πράγματα για τον εαυτό τους ή -αντίθετα- στις στιγμές όπου αυτά που λένε υποδηλώνουν πολλά περισσότερα.

Όμως, τελικά, αυτό που μένει μετά το πέρας της ταινίας δεν είναι μόνο η συγκίνηση και η αίσθηση ολοκλήρωσης που σου αφήνει, αλλά το γεγονός ότι το “After the Storm” είναι μία ταινία όμορφη. Κρύβει ομορφιά στην σκηνοθεσία και στην ήσυχη πλοκή της και σε αφήνει να αναρωτιέσαι πώς ο Κόρε Έντα κάνει “δικές του” τέτοιες καθημερινές ιστορίες.

Πρώτη δημοσίευση: 14 May 2019, 15:05
Ενημέρωση: 14 May 2019, 15:05
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Μετά την καταιγίδα (After the storm)
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
118
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos