Just getting started

just getting started - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Duke (Morgan Freeman) είναι ο resident manager των Capri Villas στο Palm Springs, ένα σύμπλεγμα σπιτιών για εύπορους ηλικιωμένους που έχει χτιστεί σαν μία μικρή πόλη με το δικό της κέντρο, τα δικά της μπαρ και εστιατόρια, αλλά και το δικό της γήπεδο γκόλφ. Ο Duke φαίνεται να ζεί την καλύτερη βερσιόν της ζωής του: γυναίκες, πόκερ, γκόλφ και αλκόολ. Όλα αλλάζουν όταν εμφανίζεται ο Leo (Tommy Lee Jones), ο οποίος γρήγορα γίνεται η νέμεσις του Duke. Με την εμφάνιση της Suzie (Rene Russo), το κλίμα εντείνεται και γρήγορα οι δύο άντρες την πολιορκούν. Παρ’όλα αυτά, τα φαινόμενα απατούν. Οι παλιοί μπελάδες του Duke θα επιστρέψουν και θα βρεθεί στο στόχαστρο της μαφίας...

Άποψη: Ας αρχίσουμε με τα θετικά της ταινίας. Κατ’αρχήν ο Morgan Freeman και ο Tommy Lee Jones. Τεράστιοι. Από την άλλη η Rene Russo είναι μία εξαιρετική ηθοποιός και πάντα μία ευχάριστη προσθήκη στο κάστ οποιασδήποτε ταινίας. Στο “Just Getting Started” και οι τρείς ηθοποιοί κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, αλλά ο χαρακτήρας της Russo είναι πολύ πιο καλογραμμένος από τους υπόλοιπος. Για αυτόν τον λόγο, η Russo φαίνεται να είναι πιο κατατοπισμένη και πιο αφοσιωμένη στον ρόλο της, με αποτελέσμα να παραδίδει την πιο διασκεδαστική ερμηνεία της ταινίας. Οι διάλογοι είναι καλοί, αν και πιστεύουμε πως οι Freeman, Jones και Russo μπορούν να μετατρέψουν οτιδήποτε αγγίξουν σε χρυσό.

Αναφορικά με τους χαρακτήρες του Duke και του Leo, ο πρώτος εμφανίζεται ως ένας αθεράπευτος γυναικάς (ο Freeman μπορεί και να ευχαριστήθηκε να υποδυθεί έναν πιο ανέμελο ρόλο), ενώ ο δεύτερος ως ένας άνθρωπος που για κάποιον ακατανόητο λόγο έχει βάλει στο μάτι τον Duke (ο Jones μπορεί να υποβιβάσει το ταλέντο του, αλλά αρκετές φορές γίνεται κατανοητό πως είναι ένας άξιος αντίπαλος). Οι υπόλοιποι χαρακτήρες λειτουργούν καθαρά σε ρόλο support.

Πραγματικά όμως δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως ο Ron Shelton, ο οποίος έχει προταθεί το 1988 για Όσκαρ για την ταινία του “Bill Durham” αλλά έχει γράψει και το σενάριο της ταινίαρας “White Men Can’t Jump,” μπόρεσε και «αστόχησε» τόσο πολύ με το “Just Getting Started” (το οποίο και έγραψε και σκηνοθέτησε). Όπως καταλάβατε, έχουμε ήδη περάσει στα μειονεκτήματα της ταινίας. Πέρα από το σενάριο, η σκηνοθεσία δεν προσφέρει στο θεατή κάτι πρωτότυπο, αλλά τουλάχιστον είναι «ξεκούραστη» με κάποια ωραία πλάνα καταδίωξης, αλλά το μοντάζ είναι, ενίοτε, απρόσεκτο (για να μην πούμε ασυνάρτητο).

Γενικότερα, το “Just Getting Started” δεν μπορεί να μας δώσει αρκετό backstory για τους χαρακτήρες του, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αισθανθούμε συμπόνια ή αγωνία για τον Duke, τον Leo ή την Suzie. Αντίστοιχα, το build-up του επικείμενου κινδύνου από την μαφία, δεν είναι αισθητό, και έτσι εμφανίζεται σαν ένα συμπληρωματικό κομμάτι που «μπαλώνει» τις τρύπες του σεναρίου. Συμπερασματικά; Μία ταινία με μεγάλα ονόματα, αλλά χωρίς «μεγάλα» γέλια.

Πρώτη δημοσίευση: 15 Jul 2018, 14:43
Ενημέρωση: 15 Jul 2018, 14:43
Τίτλος:
Just getting started (Μόλις αρχίσαμε)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
91
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos