Wake in Fright

Ένας δάσκαλος στις απομωνομένες περιοχές της Αυστραλίας φτάνει σε μια σκληρή πόλη ορυχείων για μια πτήση προς το Σίδνεϊ. Αλλά η μια νύχτα που θα περνούσε εκεί γίνεται πέντε και ο μορφωμένος Τζον Γκραντ βρίσκει τον εαυτό του μόνο σε μια απέραντη και αφιλόξενη ερημιά έχοντας χάσει τα πάντα....
Wake in Fright - κριτική ταινίας

Του Mr Tibbs

Ανάμεσα στο φιλμ ρεαλισμού και το ozploitation στέκεται αυτή η ταινία του μετέπειτα σκηνοθέτη του Rambo: First Blood/1982, που θεωρείται κινηματογραφικό ορόσημο στην πατρίδα της και αφορμή για τη γέννηση του σύγχρονου αυστραλιανού κινηματογράφου.

Σκόνη, ιδρώτας και αίμα γεμίζουν την οθόνη σ’ αυτήν τη μηδενιστική ταινία που παρουσιάζει έναν βίαιο ανδροκρατούμενο κόσμο στις απέραντες εκτάσεις του αυστραλιανού outback. Είναι ένας σκληρός κόσμος μακριά από τον ‘πολιτισμό΄του Σίδνεϊ όπου σημειώνονται ρεκόρ κατανάλωσης μπύρας και παίζονται πρωτόγονα τυχερά παιχνίδια. Ο σκηνοθέτης Κότσεφ περιγράφει την κτηνωδία με gritty ρεαλισμό, επικεντρώνοντας στο χαρακτήρα ενός δασκάλου που μεταμορφώνεται στο τέρας που δεν αντέχει να κοιτάζει. H ερμηνεία του poster-boy Γκάρι Μποντ είναι υποδειγματική αλλά την παράσταση κλέβει ο Ντέιβιντ Πλέζανς στον ρόλο ενός κυνικού, αλκοολικού γιατρού.

Το outback παρουσιάζεται ως μια καυτή φυλακή από την οποία δεν υπάρχει διαφυγή και το φιλμ δρα και ως αμίλικτη κριτική προς τον αποικιοκρατισμό της Αυστραλίας. Είναι ξεχασμένο διαμαντάκι και must-see κυκλοφορεί από τη Drafthouse.

Πρώτη δημοσίευση: 22 Mar 2013, 13:59
Ενημέρωση: 22 Mar 2013, 14:00
Τίτλος:
Wake in Fright (Wake in Fright)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
114

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
20 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos