Ο Βιμ Βέντερς παρουσιάζει την ψηφιακή πλατφόρμα του κλασσικού σινεμά

Published: 13 Feb 2019, 05:32
Συντάκτης:

Η ψηφιακή πλατφόρμα LACINETEK γεννήθηκε σαν ιδέα το 2014 από τους σκηνοθέτες Pascale Ferran, Laurent Cantet και Cédric Klapisch μετά από συζητήσεις για την έλλειψη νόμιμης παρουσίας κλασσικών ταινιών στο διαδίκτυο. Η υλοποίηση της ιστοσελίδας το 2015 παρουσίασε στο κοινό της Γαλλίας ένα Video-On-Demand μέσο, αφιερωμένο σε ταινίες του 20ου αιώνα, επιλεγμένες από σκηνοθέτες.

<a href="/en/festival-verolino/m-city-hunts-murderer-enas-tromos-poy-sigokaiei/60032">"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει

Στον τέταρτο όροφο του μουσείου κινηματογράφου και στα πλαίσια της 69ης Berlinale, η LACINETEK ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου την επέκτασή της σε Γερμανία και Αυστρία, αποτελώντας πλέον μια τριεθνή συνέργεια με όνειρο την περαιτέρω διεύρυνσή της. 

Στο πόντιουμ εκτός από τους συνιδρυτές Cédric Klapisch και Laurent Cantet, βρέθηκαν οι Wim Wenders και Christoph Hochhäusler ως δύο από τους σκηνοθέτες επιμελητές, για να μας μιλήσουν για την streaming πλατφόρμα.

«Οι καιροί μας αλλάζουν τόσο γρήγορα και παρόλο που το πεδίο του VοD είναι ακόμα ασταθές, είναι το μέλλον», μας λέει ο Cédric Klapisch. Τόνισε το γεγονός ότι η τηλεόραση έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση του σινεμά αλλά πλέον το DVD και η TV δεν είναι τα μέσα που θα προτιμήσει η νέα γενιά για να δει κλασσικές ταινίες. Περισσότεροι από 60 σκηνοθέτες έχουν ήδη επιλέξει από 50 ταινίες για την πλατφόρμα και με το άνοιγμα στις δυο νέες χώρες, δηλώνει βέβαιος ότι θα σημειώσει μεγάλη αύξηση σε επισκεψιμότητα και ότι θα εξελιχθεί όχι τόσο σε κάτι mainstream αλλά σε έναν ιστότοπο μεγάλης σημαντικότητας.

Ο Laurent Cantet δήλωσε ότι θεωρεί πως με τη χρήση των νέων μέσων διάθεσης, μπορεί μια παλιά ταινία να γίνει ξανά sexy και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δίλημμα που ταλανίζει τις σκέψεις πολλών αυτές τις μέρες. Βλέπουμε ταινίες στο σινεμά ή στο τάμπλετ; «Θέλουμε οι ταινίες να προβάλλονται στο σινεμά. Πρέπει όμως να τις κάνουμε διαθέσιμές και στα σύγχρονα μέσα, διαφορετικά δεν θα ανακαλυφθούν ποτέ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα παραβλέπονται άλλα κανάλια διανομής» - η πρόθεση μάλιστα της LACINETEK είναι να δανείζει τίτλους σε αίθουσες για προβολή σε ψηφιακή μορφή. Ο βραβευμένος με χρυσό φοίνικα στις Κάννες, Γάλλος δημιουργός (Ανάμεσα στους Τοίχους), φάνηκε ενθουσιασμένος και δίνει τα εύσημα στους οργανισμούς που μέχρι τώρα έχουν συνεισφέρει και πλέον συνεργάζονται μέσα από αυτή την πλατφόρμα, αφήνοντας στην άκρη τον ανταγωνισμό (ανάμεσά τους: la Cinematheque française, la Cinamatheque de Toulouse, Arte, l’INA, Gaumont).

Ο Wim Wenders μνημόνευσε τα νεαρά του χρόνια, χρόνια μιας αναλογικής εποχής και το πόσο τον επηρέασε ο αρχειακός οργανισμός Cinamateque Francaise. Έπειτα όταν περάσαμε στην ψηφιακή εποχή, περίμενε ότι εμβληματικές ταινίες του 20ου αιώνα, θα γίνουν με κάποιο τρόπο προσιτές στο κοινό. Το ίντερνετ όμως δεν έφερε την ιστορία πιο κοντά στον κόσμο. «20 χρόνια μετά, αυτοί οι άνθρωποι έκαναν το όνειρο μου πραγματικότητα», δήλωσε ενθουσιασμένος ενώ αναρωτήθηκε γιατί άργησαν τόσο. Αυτό που τώρα εύχεται είναι ο νέος κόσμος να μάθει για αυτή τη streaming πλατφόρμα καθώς και να διευρυνθεί πέρα από τα σύνορα των τριών χωρών. Τόνισε ότι θα μπορούσε να έχει επιλέξει 500 ταινίες αντί των 50 που του ζητήθηκαν λέγοντας παράλληλα: «Τα ξεχασμένα φιλμ είναι ένας θησαυρός από τον οποίο έχουμε πολλά να μάθουμε».

Ο Christoph Hochhäusler δήλωσε ενθουσιασμένος με την μέχρι τώρα έκβαση της προσπάθειας και ενώ θεωρεί ότι το cinema χρειάζεται να διαδίδεται από στόμα σε στόμα, πλέον αυτό πρέπει να γίνεται ψηφιακά. «Δεν πρόκειται για την ιστορία του σινεμά, οι ταινίες έχουν μια σύγχρονη δύναμη αρκετά ισχυρή για να αλλάξει το παρόν», αναφέρει.

Σε μια σημαντική σημείωση και κλείνοντας την συζήτηση, ο Andreas Wildfang, CEO της εταιρίας υλοποίησης της VoD πλατφόρμας λέει απευθυνόμενος στις εταιρίες διανομής και διαχειριστές δικαιωμάτων ότι «μαζί με την εμπορική εκμετάλλευση μιας κλασσικής ταινίας έρχεται και η ευθύνη απέναντι στην ιστορία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos