Το Φεστιβάλ Βερολίνου θα προβάλει λιγότερες ταινίες

Published: 12 Jul 2023, 12:29
Συντάκτης:

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου βρίσκεται σε μια φάση ανανέωσης και επαναπρογραμματισμού. Στα πλαίσια αυτού σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό ταινιών στο πρόγραμμα της Μπερλινάλε, κόβοντας μάλιστα δύο ενότητες ταινιών του φεστιβάλ.

<a href="/en/festival-verolino/apohoroyn-oi-dieythyntes-tis-berlinale/68659">Αποχωρούν οι Διευθυντές της Berlinale</a>ΣΧΕΤΙΚΑΑποχωρούν οι Διευθυντές της Berlinale

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός ταινιών θα είναι γύρω στις 200, από τις 287 ταινίες που ήταν στην 73η διοργάνωση του φεστιβάλ τον περασμένο Φεβρουάριο, μια μείωση της τάξεως του 30%. Πλέον όλα τα τμήματα του φεστιβάλ θα έχουν λιγότερες ταινίες, με εξαίρεση βέβαια το Επίσημο Διαγωνιστικό. Ένα τμήμα που θα πάψει να είναι ανεξάρτητο είναι το Perspective Deutsches Kino, με τις ταινίες των νέων Γερμανών σκηνοθετών πλέον να συμπεριλαμβάνονται στα τμήματα του Διαγωνιστικού και των Encounters, Panorama, Generation και Forum. Επίσης, και το τμήμα του Berlinale Series με επεισόδια τηλεοπτικών σειρών (που η Μπερλινάλε ήταν το πρώτο από τα μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ που τις ενέταξε στο πρόγραμμά του), θα πάψει να είναι αυτόνομο τμήμα και οι σειρές που θα προβάλλονται στο Φεστιβάλ, θα είναι στα πλαίσια του Berlinale Special Gala. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Carlo Chatrian, θα είναι υπεύθυνος για την επιλογή.

Πλέον που όλα έχουν επιστρέψει στους κανονικούς τους ρυθμούς, έπειτα από τα χρόνια της πανδημίας, βλέπουμε ότι τόσο ο καλλιτεχνικός διευθυντής όσο και η διευθύντρια Mariette Rissenbeek, στοχεύουν σε ένα πιο βιώσιμο και πιο συμπυκνωμένο πρόγραμμα.

«Όπως πολλοί άλλοι τομείς της κοινωνίας, τα πολιτιστικά ιδρύματα και τα φεστιβάλ επηρεάζονται από σημαντικές αυξήσεις κόστους αλλά αμετάβλητους προϋπολογισμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Chatrian και η Rissenbeek σε κοινή τους δήλωση. «Έχοντας αυτό υπόψη, πρέπει να εισαγάγουμε διαρθρωτικές προσαρμογές για να δημιουργήσουμε μια σταθερή δημοσιονομική βάση για την οργάνωση και την υλοποίηση της Μπερλινάλε στο μέλλον. Αυτή η διαδικασία φέρνει μαζί της την ευκαιρία να βελτιστοποιηθεί η παρουσίαση και η υποδοχή των προσκεκλημένων ταινιών κάνοντας μια εστιασμένο πρόγραμμα».

Αυτό που θα μείνει σταθερό είναι ο τόπος διοργάνωσης και προβολής μιας και το κέντρο του φεστιβάλ θα παραμείνει η περιοχή της Potsdamer Platz και το Berlinale Palast θα παραμείνει το μεγάλο και χλιδάτο σινεμά που μας καλεί τα πρωινά να μας συστήσει τις ταινίες κυρίως του Διαγωνιστικού.

Παρεπιπτόντως, η Rissenbeek έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί έπειτα από την προσεχή διοργάνωση της 74ης Μπερλινάλε που θα πραγματοποιηθεί 15 με 25 Φεβρουαρίου 2024, απόφαση που ξένισε αρκετούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos