European Media

Berlinale 26: Το “The Education of Jane Cumming” σου κάνει την καρδιά κομμάτια

Published: 20 Feb 2026, 03:16
Συντάκτης:

Σύνοψη: Εδιμβούργο. 1810. Η λαίδη Κάμινγκ Γκόρντον καταφθάνει σε ένα οικοτροφείο θηλέων για να παραδώσει τις τρεις εγγονές της. Ανάμεσά τους είναι η Τζέιν, κόρη του γιου της λαίδης και μιας Ινδής που εκείνος γνώρισε στην ασιατική χώρα ενώ εργαζόταν στη Βρετανική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Η Τζέιν δεν ταιριάζει με τις ξαδέρφες της ούτε με τα άλλα κορίτσια και αναζητά την παρέα των δύο δασκάλων και ιδρυτριών του οικοτροφείου. Όταν όμως νιώσει ότι οι αγαπημένες της δασκάλες την απορρίπτουν, θα πει ένα ψέμα που θα καθορίσει τη μοίρα όλων τους.

<a href="/en/festival-verolino/berlinale-h-trisia-tatl-menei-alla-me-antisimitiko-halinari/73239">Berlinale: H Tρίσια Τατλ μένει, αλλά με αντισημιτικό χαλινάρι</a>ΣΧΕΤΙΚΑBerlinale: H Tρίσια Τατλ μένει, αλλά με αντισημιτικό χαλινάρι

Γνώμη: Στο “The Education of Jane Cumming”, η “Εξιλέωση” συναντά το “Πορτρέτο μιας Γυναίκας που Φλέγεται” και η Γερμανίδα σκηνοθέτιδα Σόφι Χέλντμαν παραδίδει ένα στιβαρό δράμα εποχής που σου κάνει την καρδιά κομμάτια με την ιστορία δύο γυναικών στη Σκωτία των αρχών του 19ου αιώνα που χάνουν τα πάντα όταν βρίσκονται αντιμέτωπες με την κατηγορία της ομοφυλοφιλικής σχέσης.

Βασισμένη σε πραγματική δικαστική υπόθεση, τα πρακτικά της οποίας έμειναν σφραγισμένα για έναν αιώνα ώστε να μην “μολύνουν τα μυαλά των αθώων κοριτσιών”, η Χέλντμαν σοφά αποφάσισε να μην μας δείξει τη δίκη αλλά ό,τι προηγήθηκε και να αποτίσει έναν φόρο τιμής σε δύο γυναίκες που, είτε είχαν σχέση είτε όχι, (κάτι που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με σιγουριά) η σχέση αυτή δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτή στην εποχή τους, ενώ ακόμα και οι υποψίες για κάτι τέτοιο αρκούσαν για να καταστρέψουν όσα με κόπο είχαν χτίσει.

Η Τζέιν Κάμινγκ (Μία Τάρια) του τίτλου της ταινίας, η 16χρονη μαθήτριά τους που βρίσκει στα πρόσωπά τους την παρηγοριά και την υποστήριξη που έχει στερηθεί λόγω της μικτής φυλετικής της καταγωγής, είναι ο καταλύτης που θα βάλει φωτιά στις ζωές της Μις Πίρι (Φλόρα Νίκολσον) και της Μις Γουντς (Κλερ Νταν), δίνοντας στη Χέλντμαν την ευκαιρία να θίξει παράλληλα τα ζητήματα της ταξικής καταγωγής, της σεξουαλικότητας και της θέσης των γυναικών στην κοινωνίας της εποχής.

Η Μία Τάρια (που ξεχωρίσαμε και στο “September Says” της Αριάν Λαμπέντ) στον ρόλο της Τζέιν δείχνει ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο νέο ταλέντο, αλλά την παράσταση κλέβουν με άνεση η Νίκολσον (“Darkest Hour”) και Νταν (“Small Things Like These”). Η δε Νίκολσον, που συνυπογράφει μάλιστα με τη Χέλντμαν το σενάριο της ταινίας, είναι εκπληκτική στον ρόλο της Μις Πίρι, έχει ένα διάφανο βλέμμα που μαγνητίζει την κάμερα και σε κάνει να νιώθεις ακόμα και τις πιο λεπτές αποχρώσεις των συναισθημάτων της ηρωίδας της. Και η Φιόνα Σο, αυτή η τιτανοτεράστια Ιρλανδή ηθοποιός που έχει γράψει ιστορία στο βρετανικό σινεμά και θέατρο, είναι φυσικά απολαυστική στον ρόλο της λαίδης Κάμινγκ, της γιαγιάς της Τζέιν, που αποτροπιασμένη από τις κατηγορίες εναντίων των δύο εκπαιδευτικών, θα κάνει τα πάντα για να μην ξαναδιδάξουν ποτέ.

Η Χέλντμαν αφηγείται αυτή την τραγική ιστορία με σεβασμό, στοργή και διακριτικότητα, με τον θαυμασμό της γι’ αυτές τις δύο γυναίκες να είναι τόσο έκδηλος που δεν μπορείς παρά να μην εξοργιστείς για την αδικία εις βάρος τους. Τόσο μένος για το ψέμα ενός νεαρού κοριτσιού είχαμε να νιώσουμε από την “Εξιλέωση”!

To MOVE IT βρίσκεται στο Φεστιβάλ Βερολίνου για 16η χρονιά και σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν, με ανταποκρίσεις, κριτικές, συνεντεύξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
backrooms, από την Spentzos backrooms, από την Spentzos