Berlinale 2023: "Η αγάπη και το μίσος μεταμορφώνουν έναν άνθρωπο"

Published: 16 Feb 2023, 21:43
Συντάκτης:

Το 73ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ξεκίνησε με ταινία έναρξης το She Came to Me της Ρεμπέκα Μίλερ, η οποία επιστρέφει στην Μπερλινάλε για τέταρτη φορά, μετά τα The Ballad of Jack and Rose (2005)-στο οποίο συνεργάστηκε με τον σύζυγό της, Daniel Day Lewis-The Private Life of Pippa Lee (2009) και Maggie’s Plan (2015). Το Maggie’s Plan είναι και η τελευταία ταινία μυθοπλασίας της από τότε, μιας και στο ενδιάμεσο το μόνο που σκηνοθέτησε είναι το ντοκιμαντέρ για τον πατέρα της και διάσημο συγγραφέα, Άρθουρ Μίλερ, Arthur Miller: Writer (2017). Στην συνέντευξη τύπου που δόθηκε παραβρέθηκε η ίδια αλλά και το εκλεκτό καστ της που περιλαμβάνει τον Peter Dinklage aka Τίριον Λάνιστερ, την Anne Hathaway που εκτελεί και χρέη παραγωγού, την Marisa Tomei και την Joanna Kulig (Cold War, Eddy).

<a href="/en/festival-thessalonikis/64o-fkth-eileen-kritiki/69031">64o ΦΚΘ: "Eileen" - Κριτική</a>ΣΧΕΤΙΚΑ64o ΦΚΘ: "Eileen" - Κριτική

Όλα ξεκίνησαν, όπως ανέφερε η σκηνοθέτρια, από μια ιστορία στην οποία κυρίως υπήρχαν ο χαρακτήρας του Dinklage και της Tomei. Μια ιστορία που μιλάει για το δημιουργικό μπλοκ που παθαίνει ένας συνθέτης. Στην συνέχεια της πήρε χρόνια για να εξελίξει την όλη ιστορία. «Είχα επίσης δυο εφήβους που της λέει ότι αν παντρευτεί κάποιον άλλον, θα αναρωτιόταν σε όλη την ζωή του πώς ήταν. Και αναρωτιόμουν πώς θα τα ενώσω. Είχα λοιπόν δύο ιδέες και έλεγα πώς θα τα συνδέσω. Και μου πήρε πολύ καιρό».

Μαρίζα ΤομέιΜαρίζα Τομέι

Η Marisa Tomei εξήγησε πως η Ρεμπέκα ήταν ο βασικός λόγος που δέχτηκε να  παίξει στην ταινία. «Ήθελα να δουλέψω μαζί της για καιρό. Την γνώρισα στο σπίτι της πριν χρόνια, όταν ήμουν νεότερη, σε ένα πάρτι στην Νέα Υόρκη, δεν ξέρω αν το θυμάται. Χρόνια αργότερα συνεργαστήκαμε».

Η Anne Hathaway με την σειρά της, με αφορμή μια ερώτηση για το τι την έκανε να συμμετέχει στην ταινία, που είναι πιο ανεξάρτητη από μια τυπική αμερικανική στουντιακή ταινία, θέλησε να μιλήσει για την αγάπη στο σινεμά χωρίς πώς και γιατί και υπό όρους. «Η καρδιά μου δεν χτυπά για το ανεξάρτητο σινεμά, χτυπά για το σινεμά γενικά. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να αγαπάμε όλα τα είδη ταινιών και να τα βλέπουμε με φυσική παρουσία στις αίθουσες, όλα τα είδη ταινιών». Επί τη ευκαιρία ωστόσο θυμήθηκε και εκείνη την πρώτη της γνωριμία με την Ρεμπέκα Μίλερ, την εποχή που ήταν έφηβη και συμμετείχε σε μια οντισιόν για μια ταινία της.

Ανν ΧάθαγουεϊΑνν Χάθαγουεϊ

Ο Peter Dinklage που πρωταγωνιστεί άλλωστε στην ταινία ως ο συνθέτης σε περίοδο δημιουργικού μπλοκαρίσματος και αναζήτησης της έμπνευσης, μίλησε για το αν ο ίδιος ως ηθοποιός έχει βιώσει ποτέ να μην μπορεί να αποδώσει σε μια σκηνή ή συνθήκη εξηγώντας πως «Προσωπικά, πιστεύω έχει πολύ να κάνει με το πού είσαι στην ζωή σου, δημιουργικά, μη δημιουργικά. Η Ρεμπέκα ήταν στο σωστό σημείο, ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόμουν αυτός ο ρόλος. Οι ηθοποιοί κάθονται και περιμένουν να τους έρθουν οι δουλειές και δεν δημιουργούν. Χρειαζόμαστε τους άλλους. Οι συγγραφείς γράφουν, οι ζωγράφοι ζωγραφίζουν, οι μουσικοί παίζουν. Οι ηθοποιοί δεν έχουν αυτή την ικανότητα. Το ερώτημα είναι τι σε εμπνέει. Δεν θα μπορούσα να παίξω αυτό τον ρόλο πριν από είκοσι χρόνια ή σε είκοσι χρόνια. Είμαι 53, αναρωτιέμαι αν θα είμαι ηθοποιός τα επόμενα χρόνια, τι θα κάνω».

Πίτερ ΝτίνκλατζΠίτερ Ντίνκλατζ

Στην συνέχεια η σκηνοθέτρια μίλησε και για ένα άλλο συστατικό της ταινίας, πέραν του μπλοκ: την αγάπη και το μίσος και πώς αυτό αλλάζει, μεταμορφώνει τον άνθρωπο, ενώ η Anne Hathaway απαντώντας σε ερώτηση για το τι νιώθει εκείνη βλέποντας ταινίες, αν νιώθει όπως ένας μέσος θεατής που δεν ασκεί αυτό το επάγγελμα, απάντησε πως είναι πολύ πιο επιεικής. «Όταν βλέπω ότι κάτι δεν δουλεύει (σε μια ταινία) λέω μάλλον θα ξύπνησαν νωρίς για δουλειά εκείνη την μέρα καθώς είναι μια σκληρή σωματικά δουλειά».

Τζοάννα ΚούλιγκΤζοάννα Κούλιγκ

Η συνέντευξη έκλεισε με μια αναφορά στην Ουκρανία και στον πρόεδρο Ζελένσκι μιας και η Μπερλινάλε δεν χάνει ποτέ τον πολιτικοποιημένο και κοινωνικά ευαισθητοποιημένο χαρακτήρα της (στο φεστιβάλ θα παιχτεί και το ντοκιμαντέρ του Σον Πεν από την Ουκρανία με τον Ζελένσκι να συμμετέχει). Η σκηνοθέτρια εξέφρασε την ελπίδα της η ταινία να λειτουργεί ως εκπρόσωπος της καλής θέλησης και σκέψης. Η Anne Hathaway στάθηκε στον Ζελένσκι και στον ηρωισμό του λέγοντας πως είναι πολύ θετικό που το Φεστιβάλ Βερολίνου θα εντάξει τον Ζελένσκι (πιθανώς να απευθύνει κάποιο μήνυμα) και τον ηρωισμό του. Είναι δεδομένο πως σε ένα φεστιβάλ όπως του Βερολίνου, τα βλέμματα να μην στραφούν μόνο σε σταρ και σινεμά αλλά και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν παγκοσμίως.

Το 73ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται 16-26 Φεβρουαρίου 2023.

To MOVE IT βρίσκεται στην γερμανική πρωτεύουσα για 13η χρονιά και θα σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos