Berlinale 2023: "Το φρούριο του ελεύθερου κόσμου δεν θα πέσει!"

Published: 17 Feb 2023, 15:34
Συντάκτης:

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έδωσε το παρών του στην τελετή έναρξης του 73ου  φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και στην προβολή της ταινίας έναρξης, She Came to Me της Ρεμπέκα Μίλερ, μια ταινία χωρίς πολιτική απόχρωση ή κάποιου είδους κοινωνικού ρεαλισμού, περισσότερο μια συμβατική rom com. Ωστόσο, το φεστιβάλ διαθέτει έντονες πολιτικοκοινωνικές ευαισθησίες, σε συνδυασμό με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Σον Πεν για την Ουκρανία, στο οποίο συμμετέχει και ο ίδιος ο Ζελένσκι. Για δέκα λεπτά, μέσω live αναμετάδοσης, μετέφερε το μήνυμά του σε μια κατάμεστη και συγκινημένη αίθουσα. Παράλληλα, έξω από το Berlinale Palast, χώρο διεξαγωγής της τελετής έναρξης, πραγματοποιήθηκαν ειρηνικές διαμαρτυρίες.

<a href="/en/festival-nyhtes-premieras/nyhtes-premieras-2023-goes-berlinale/68856">Νύχτες Πρεμιέρας 2023 goes... Berlinale</a>ΣΧΕΤΙΚΑΝύχτες Πρεμιέρας 2023 goes... Berlinale

Ο Ζελένσκι στο μήνυμά του θέλησε να βρει αναλογίες ανάμεσα στο παρελθόν της Γερμανίας και το παρόν της Ουκρανίας, αναφέροντας το τοίχος που κάποτε χώριζε την Potsdamer Platz στο Βερολίνο και το τοίχος που θέλει να σηκώσει η Ρωσία στην Ουκρανία διαχωρίζοντας την Αμερική και την Ευρώπη. «Δεν είναι μόνο τα σύνορα στους χάρτες. Το τοίχος χωρίζει τις οπτικές του κόσμου, φιλοσοφίες, διαφορετικές σφαίρες» ενώ ανέφερε πως με το τοίχος «χωρίζει την πρόοδο από τα ερείπια που η Ρωσία αφήνει πίσω, τον πολιτισμό και την τυραννία που η Ρωσία έχει ασκήσει».

Τον πρόεδρο της Ουκρανίας προλόγισε ο Σον Πεν, ο οποίος είχε την ευκαιρία να τον συναντήσει πέρσι, ενώ το ντοκιμαντέρ του, Superpower, θα προβληθεί στο Φεστιβάλ στις 17/2/23 στις 21:00. Το κοινό του χάρισε ένα παρατεταμένο standing ovation πριν ξεκινήσει να μιλήσει. «Σήμερα η Ουκρανία είναι το φρούριο του ελεύθερου κόσμου, ένα φρούριο το οποίο αντιστέκεται εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, ένα φρούριο το οποίο προστατεύει τον εαυτό του, την Ευρώπη και τον κόσμο. Ένα φρούριο που δεν θα πέσει, ένα φρούριο που σίγουρα θα σταθεί και θα νικήσει. Ξέρω και το πιστεύω ότι όλοι θα πειστείτε για αυτό αφού δείτε την Υπερδύναμή μας (αναφορά στον τίτλο της ταινίας του Σον Πεν)-την υπερδύναμη της Ουκρανίας. Δόξα στην Ουκρανία!».



Η βραδιά βέβαια συνέχισε εξίσου συγκινητικά και πολιτικά μιας και λίγη ώρα μετά πήρε τον λόγο ένα μέλος της κριτικής επιτροπής, η Ιρανή ηθοποιός -και εξόριστη από την χώρα της-Goshifteh Farahani, μιλώντας για την χώρα της και όσα υπόκεινται τόσο οι γυναίκες όσο και καλλιτέχνες, αν θυμηθούμε τις πρόσφατες φυλακίσεις σκηνοθετών όπως ο Παναχί ή ο Ρασούλοφ, που και οι δύο έχουν βρεθεί με ταινίες τους στο φεστιβάλ. «Για να σπάσουμε το τοίχος, σας χρειαζόμαστε όλους. Αυτό το τοίχος είναι ένα τοίχος καταπίεσης. Αυτό το καθεστώς ψεύδεται, αυτό το καθεστώς εκτελεί, αυτό το καθεστώς φυλακίζει αθώους ανθρώπους. Οι φυλακές του Ιράν είναι γεμάτες από αθώους ανθρώπους» ανέφερε μεταξύ άλλων η ηθοποιός προκαλώντας συγκίνηση και ένα παρατεταμένο standing ovation. Και η ίδια η ηθοποιός δάκρυσε ακούγοντας τα χειροκροτήματα.



Ταυτοχρόνως με όλα αυτά, τρία διαφορετικά γκρουπ ανθρώπων διαμαρτύρονταν έξω από τους χώρους του Φεστιβάλ . Δύο μέλη από μια γερμανική ακτιβιστική ομάδα για το περιβάλλον, την Letzte Generation (το οποίο σημαίνει τελευταία γενιά), κάθισαν κάτω στο κόκκινο χαλί εμποδίζοντας τα οχήματα να φέρουν τους καλεσμένους της προβολής του She Came to Me. Μια άλλη διαμαρτυρία ήταν για την εταιρεία Uber, χορηγό για φέτος του Φεστιβάλ. Τέλος, υπήρξε και μια τρίτη διαμαρτυρία από το ver.di, ένα σωματείο που ζητούσε βελτίωση των συνθηκών εργασίας στους κινηματογράφους Yorck Kino, μια γερμανική αλυσίδα. Οι διαδηλωτές μοίρασαν φυλλάδια στα οποία αναφερόταν πως το 45% των εργαζομένων δουλεύει με ωριαία εισφορά στα 12,50 ευρώ. Έτσι η εκδήλωση άργησε ελαφρώς να ξεκινήσει αλλά και να τελειώσει με ένα μακράς και κουραστικής διαρκείας show έναρξης, περισσότερο συζήτηση σχεδόν με κάθε άτομο που συμμετείχε στο Φεστιβάλ και σχεδόν με κάθε υπουργό και κρατικό αξιωματούχο που υπήρχε στην αίθουσα.

Το 73ο Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται 16-26 Φεβρουαρίου 2023.

To MOVE IT βρίσκεται στην γερμανική πρωτεύουσα για 13η χρονιά και θα σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos