Berlinale 2021: "The scare of sixty-first" - Κριτική

Published: 4 Mar 2021, 18:09
Συντάκτης:

Σύνοψη: H Noelle (Μάντελιν Κουίν) και η Addie (Μπέτσι Μπράουν) είναι δύο νεαρές φίλες που βρίσκουν ένα ύποπτα φθηνό, επιπλωμένο διαμέρισμα στην 61η οδό της Νέας Υόρκης.

<a href="/en/synenteyxeis/rantoy-tzoynte-ti-einai-pragmatika-hydaio/65274">Ράντου Τζούντε: "Τι είναι πραγματικά χυδαίο;"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΡάντου Τζούντε: "Τι είναι πραγματικά χυδαίο;"

Τα πράγματα όμως δεν είναι όπως φαίνονται και όταν στη ζωή τους εμφανίζεται μια άλλη νεαρή γυναίκα (Ντάσα Νεκράσοβα), τότε μαθαίνουν το σκοτεινό παρελθόν του διαμερίσματος και τον κίνδυνο στο οποίο βρίσκονται.

Γνώμη: Υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό στην παράλογη εποχή που διανύουμε από τις θεωρίες συνωμοσίας; Αυτό φαίνεται να είναι το ερώτημα που κρύβεται στο επίκεντρο του κινηματογραφικού ντεμπούτου της Ντάσα Νεκράσοβα, το οποίο προβλήθηκε στην ενότητα Encounters του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου και μας άφησε με το στόμα ανοιχτό με την πρωτοτυπία και τη φρέσκια ματιά του πάνω στο ταλαίπωρο είδος του τρόμου.

Η Νεκράσοβα, η οποία είναι και παρουσιάστρια του επιτυχημένου podcast “Red Scare”, πρέπει να έχει περάσει ώρες στην σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου και έχει καταλάβει το κλίμα φόβου, παράνοιας και εμμονής που τρέφει όσους καταναλώνουν ιστορίες που μπλέκουν την παγκόσμια τάξη πραγμάτων με τους Illuminati ή τη Βασιλική Οικογένεια της Αγγλίας με ένα είδος ανθρωπόμορφων ερπετών, των οποίων η μόνη έγνοια είναι η απόλυτη κυριαρχία.

Το “Scary of Sixty-First” ξεκινάει με ένα παραδοσιακό premise των ταινιών τρόμου: το καταραμένο διαμέρισμα. Όμως, από τους τίτλους αρχής είναι φανερό ότι κάτι διαφορετικό συμβαίνει εδώ. Γυρισμένο σε 16mm από τον Χάντερ Ζίμνι και μ’ ένα φοβερό score από τον Έλι Κέσλερ (που είχε συνεργαστεί με τον Oneohtrix Point Never για τη μουσική του “Uncut Gems”), η ταινία επιστρατεύει μια 70s αισθητική και αρχικά δεν είσαι σίγουρος σε ποια δεκαετία διαδραματίζεται. Όλα όμως ξεκαθαρίζουν όταν μια άγνωστη γυναίκα (η ίδια η Νεκράσοβα στον ρόλο) αποκαλύπτει στις δυο φίλες κάτι ανατριχιαστικό: το διαμέρισμα ανήκε στον Τζέφρι ΈπσταΪν.

Για όσους δεν τον γνωρίζουν, ο Έπσταϊν ήταν ένα δισεκατομμυριούχος με ισχυρούς δεσμούς με επιφανείς προσωπικότητες, όπως ο Τραμπ, ο Μπιλ Κλίντον και ο Πρίγκιπας Άντριου της Αγγλίας. Όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες για παιδεραστία, βιασμό και κύκλωμα trafficking ανηλίκων, ο Έπσταϊν φυλακίστηκε. Όμως, στις 10 Αυγούστου 2019, βρέθηκε νεκρός στο κελί του στο Metropolitan Correctional Center της Νέας Υόρκης. Η αιτία του θανάτου του ήταν η αυτοκτονία, όμως η Noelle και ο χαρακτήρας της Νεκράσοβα στην ταινία δεν έχουν πειστεί από την επίσημη ετυμηγορία.

Από τη στιγμή της αποκάλυψης και μετά, το “Scary of Sixty-First” απογειώνεται και μετατρέπεται σε μια μίξη σάτιρας, giallo και ψυχοσεξουαλικής παράκρουσης που παίρνει τον εαυτό της όσο σοβαρά χρειάζεται, κοινώς όχι και πάρα πολύ, και παίζει απολαυστικά με τους κανόνες τους είδους. Η Νεκράσοβα έχει κάνει σίγουρα καλό σινεματικό homework: το “The Scary of Sixty-First” έχει κάτι από τον “Ένοικο” του Πολάνσκι και κάτι από το “Suspiria” του Ντάριο Αρτζέντο, αλλά παραμένει κάτι 100% δικό της. Ανυπομονούμε πραγματικά για το επόμενο βήμα της!

Το MOVE IT φέτος παρακολουθεί για 11η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Βερολίνου, αυτή την φορά από το σπίτι. Θα σας μεταφέρουμε τον παλμό της διοργάνωσης και όσα αξίζουν να διαβαστούν στο ειδικά διαμορφωμένο section μας, το οποίο θα ανανεώνεται καθημερινά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos