Berlinale 2020: Τρέιλερ για το "Last and first men"

Published: 18 Feb 2020, 17:00
Συντάκτης:

Το “Last and First Men”, η πρώτη και τελευταία σκηνοθετική απόπειρα του Ισλανδού συνθέτη Γιόχαν Γιόχανσον, θα αποτελέσει σίγουρα μία από τις πιο συγκινησιακά φορτισμένες παγκόσμιες πρεμιέρες της επερχόμενης Berlinale. Ο υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής για τα “The Theory of Everything” (2015) και “Sicario (2016), έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2018 σε ηλικία 48 ετών και υπήρξε και μέντορας της Χίλντουρ Γκουντναντότιρ, η οποία κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο στην πρόσφατη απονομή των Όσκαρ για τη μουσική που έγραψε για το “Joker”.

<a href="/en/synenteyxeis/mpil-nai-o-haraktirismos-emporiko-einai-mia-poly-omorfi-lexi/65348">Μπιλ Νάι: "Ο χαρακτηρισμός εμπορικο είναι μια πολύ όμορφη λέξη"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΜπιλ Νάι: "Ο χαρακτηρισμός εμπορικο είναι μια πολύ όμορφη λέξη"

To “Last and First Men” αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου multimedia project του Γιόχανσον, το οποίο είχε παρουσιάσει σε διάφορες χώρες στα πλαίσια περιοδείας. Γυρισμένη σε ασπρόμαυρο φιλμ 16mm από τον κινηματογραφιστή Στούρλα Μπραντθ Γκρόβλεν (“Victoria”) και με αφήγηση από την Τίλντα Σουίντον, η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του 1930 που έγραψε ο Όλαφ Στάπλεντον και στο λεύκωμα “Spomeniks” του Δανού φωτογράφου Γιαν Κεμπένερς. Ο Γιόχανσον και ο Γκρόβλεν ταξίδεψαν στα Βαλκάνια για να κινηματογραφήσουν τα διάφορα spomeniks, τα οποία είναι μνημεία πολέμου που έχουν αναγερθεί σε σημεία που έγιναν μαζικές εκτελέσεις ή υπήρχαν στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ακολουθεί η επίσημη σύνοψη της ταινίας: “Τι μπορούμε να μάθουμε από τη φωνή που μας μιλάει από απόσταση 2 δισεκατομμυρίων χρόνων; Το ‘Last and First Men’ αντιπαραθέτει την εμβληματική ιστορία επιστημονικής φαντασίας του Όλαφ Στάπλεντον με την ατμοσφαιρική πρωτότυπη μουσική του Γιόχαν Γιόχανσον και τις κινηματογραφικές εικόνες φουτουριστικών, απόσκομων πέτρινων μνημείων μπρουταλιστικής αισθητικής που ανεγέρθησαν τις εποχές της πρώην κομμουνιστικής Γιουγκοσλαβίας. Η ταινίας μας εισάγει σε έναν κόσμο σουρεαλιστικών και φαντασμαγορικών μνημείων, όπου μια μελλοντική φυλή ανθρώπων βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης, με τα μνημεία - τα οποία κάποτε αποτέλεσαν σύμβολα ενότητας και αδελφοσύνης - να στέκουν ως εγκαταλειμμένοι φάροι που στέλνουν το μήνυμά τους στο άγνωστο. Καθώς ξετυλίγεται η ιστορία ενός πολιτισμού που καταρρέει, μια απόκοσμη παρουσία προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας.”

“Το ‘Last and First Men’ είναι μια ταινία που ισορροπεί ανάμεσα στη μυθοπλασία και το ντοκιμαντέρ. Είναι μια σπουδή στη μνήμη και στη χαμένη ουτοπία, μέσω του λογοτεχνικού είδους της επιστημονικής φαντασίας” ήταν η επίσημη δήλωση του Γιόχανσον για τη ταινία, πριν τον θάνατό του.

Το τρέιλερ και οι πρώτες εικόνες είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές και θα είμαστε εκεί για να παρακολουθήσουμε αυτό το τόσο ενδιαφέρον εγχείρημα ενός αδικοχαμένου καλλιτέχνη.

Το 70ο Φεστιβάλ του Βερολίνου θα διεξαχθεί 20 Φεβρουαρίου με 1 Μαρτίου 2020, το MOVE IT θα βρεθεί εκεί με την πολυπληθέστερη αποστολή για ελληνικό μέσο και θα σας μεταφέρει για 10η συνεχή χρονιά όλα όσα θα συμβούν μέσα και έξω από τις αίθουσες της αγαπημένης μας ευρωπαϊκής πόλης, στο ειδικά διαμορφωμένο section μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos